Author Topic: Migration Vera 2 to Vera 3 - zwave association  (Read 7072 times)

teonebello

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 347
  • Karma: +0/-0
  • Macs, Home Automation, Bikers
Migration Vera 2 to Vera 3 - zwave association
« on: April 03, 2012, 11:35:26 am »
Hi All,

My Vera 2 is becoming very slow with UI and about 50/6O devices.

I would buy the Vera 3.

Should I then deassociate all the device from the old Vera or can I just associate them to Vera 3?

I m afraid to recover from a Vera 2 backup to avoid installing old plug in.

Thank you for your support
Matteo

Antor

  • Sr. Newbie
  • *
  • Posts: 25
  • Karma: +0/-1
Re: Migration Vera 2 to Vera 3 - zwave association
« Reply #1 on: April 07, 2012, 11:32:03 am »
Good question ! I'm asking too  :P

If someone has got the answer it would be great ... deassociate and re associate would be a nightmare

 

ufd108

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 204
  • Karma: +3/-1
Re: Migration Vera 2 to Vera 3 - zwave association
« Reply #2 on: April 27, 2012, 10:44:22 am »
I'm thinking about this also.  Can any of the experts here tell us if there is a safe way to move from Vera 2 to Vera 3 short of uninstalling and reinstalling all the Z-wave devices?

garrettwp

  • Beta Testers
  • Master Member
  • *****
  • Posts: 6018
  • Karma: +183/-86
  • Vera 3, Lite, ISY994
Re: Migration Vera 2 to Vera 3 - zwave association
« Reply #3 on: April 27, 2012, 10:54:01 am »
Yes, you can do a restore of your Vera 2 to Vera 3. It would be seamless if the Vera 2 is on UI5.

- Garrett

saf101

  • Sr. Newbie
  • *
  • Posts: 40
  • Karma: +0/-0
Re: Migration Vera 2 to Vera 3 - zwave association
« Reply #4 on: May 02, 2012, 09:32:54 am »
I'm looking to do the same thing. What issues did you run into with the restore of Vera 2 to Vera 3? is UI5 available for Vera 2?

ufd108

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 204
  • Karma: +3/-1
Re: Migration Vera 2 to Vera 3 - zwave association
« Reply #5 on: May 03, 2012, 06:02:18 am »
I'm looking to do the same thing. What issues did you run into with the restore of Vera 2 to Vera 3? is UI5 available for Vera 2?

I can't answer the part about the restore but I can tell you that UI5 is definitely available for Vera 2.  This also bumps the thread so it's more likely you'll get a response to the first part.   ;D

George

  • Administrator
  • Jr. Member
  • *****
  • Posts: 92
  • Karma: +1/-0
Re: Migration Vera 2 to Vera 3 - zwave association
« Reply #6 on: May 04, 2012, 04:56:55 am »
Hi guys,

The easiest way to upgrade your Vera 2 to a Vera 3 would be to update the Vera 2 to UI5, then save the back-up and restore it on the Vera 3.
You can find a guide on our documentation page here: http://docs5.mios.com/doc.php?language=1&manual=1&platform=3Lite&page=upgrade

silvereagle2208

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 118
  • Karma: +0/-0
Migration to Vera3 from Vera2 that uses USB logging and USB swapfile?
« Reply #7 on: May 10, 2012, 10:26:00 am »
Is the upgrade procedure from Vera 2 to Vera3 the same if you are upgrading from a Vera2 with UI5 that has USB logging and a USB swapfile implemented?  I suspect one might have to disable USB logging and the USB swapfile before performing the migration.

On a side note, I recommend that everyone try to implement USB logging on their Vera2.  The performance boost is amazing.  The Wiki documentation for implementing USB logging says to use a 500 MB to 1000 MB flash drive formatted with FAT.  Those type of drives are almost impossible to find.  What I did was to purchase a new SanDisk Cruzer Fit 4 GB.  I removed all the software on the drive, reformatted it using FAT32 on my laptop, and installed it in the USB1 port of my Vera2 (turned off during the hardware install).  I then followed the USB logging procedure and waited patiently for the install to occur.

I ordered a Vera3 before implementing USB logging on my Vera2.  The performance increase on the Vera2 was so great that I wonder if I really need the Vera3 at this time.  I can see having a Vera3 for the future, but for the present my Vera2 is a very useful controller.

teonebello

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 347
  • Karma: +0/-0
  • Macs, Home Automation, Bikers
Re: Migration Vera 2 to Vera 3 - zwave association
« Reply #8 on: June 03, 2012, 02:33:20 am »
Hi guys,

The easiest way to upgrade your Vera 2 to a Vera 3 would be to update the Vera 2 to UI5, then save the back-up and restore it on the Vera 3.
You can find a guide on our documentation page here: http://docs5.mios.com/doc.php?language=1&manual=1&platform=3Lite&page=upgrade

Hi George,

I did. It works in the sense that I can now see all my devices in Vera 3 (migrated from Vera 2) and all my scenes.

But I have this error "ZWave : No ZWave dongle" and I cannot communicated to any devices.

What can I do?

Thanks
Matteo

garrettwp

  • Beta Testers
  • Master Member
  • *****
  • Posts: 6018
  • Karma: +183/-86
  • Vera 3, Lite, ISY994
Re: Migration Vera 2 to Vera 3 - zwave association
« Reply #9 on: June 03, 2012, 02:53:28 am »
Make sure your zwave dongle port in settings is set to /dev/ttyS0. Vera 2 uses a different device port.

- Garrett

teonebello

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 347
  • Karma: +0/-0
  • Macs, Home Automation, Bikers
Re: Migration Vera 2 to Vera 3 - zwave association
« Reply #10 on: June 03, 2012, 03:24:03 am »
Make sure your zwave dongle port in settings is set to /dev/ttyS0. Vera 2 uses a different device port.

- Garrett

Thanks that was exactly the problem, migration now successful!!!

Matteo

bennynations

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 136
  • Karma: +0/-0
Re: Migration Vera 2 to Vera 3 - zwave association
« Reply #11 on: July 30, 2012, 01:53:41 pm »
Does this migration work with Schlage door locks??? 
2 Schlage locks, Trane Thermostat, Leviton lights and fan control

Lonestar10

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 179
  • Karma: +2/-0
Re: Migration Vera 2 to Vera 3 - zwave association
« Reply #12 on: August 06, 2012, 08:58:25 am »
I upgraded from a Vera 2 UI4 to Vera Lite without any problems, except for losing recognition of my Panasonic cameras (an issue I'm still trying to resolve on this forum).

Otherwise, the migration went very well.  Schlage and Kwikset locks as well as all my switches, plugs and scenes all transferred fine.  There was no need to reprogram anything (except for the cameras, apparently).

Just remember to backup your Vera 2 locally and restore the file on your new Vera Lite or Vera 3.

Vera 3 - VeraLite - Trane Thermostats x3 - Kwikset - Schlage - Evolve EV-LDM-15 x9 - GE 45613 3-way Dimmer Switch - GE 45605 Receptacles x2 -  Foscam FI8918W x6 - Panasonic BL-C210A x7 - FortrezZ WWA-02 x3 - Aeon Sensor x2

RastusB2

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 57
  • Karma: +0/-0
  • I KNEW I shouldn't have stomped those grapes!
Re: Migration Vera 2 to Vera 3 - zwave association
« Reply #13 on: August 06, 2012, 09:25:48 am »
8/6;
I just received my new Vera3 and thanks to the guys here on the forum, things went without a hitch.!!
Things I learned to do BEFORE a migration from a Vera2, to the new Vera3;
-1. Update the firmware on Vera2, to v1.5.408
-2. Backup your system locally
-3. Setup Vera3, update the firmware to v1.5.408
-4. Upload your saved backup, from your local folder
-5. change the settings for you zwave, to point to port /dev/ttyS0

All went great and things do load faster and respond faster.
I will post more later as I learn more about the new Vera3
Thanks Guys, especially, teonebello
for the heads up on the zwave settings and doing the updated firmware on your old Vera2

Edit: changed /dev/ttySO to /dev/ttyS0
« Last Edit: September 13, 2012, 04:28:06 am by oTi@ »
GE/Jassco Duplex Outlets -16-, GE 3 Way Dimmer -6-, GE 2 Way Dimmers
-8-, GE Lamp Modules -6-. GE Appliance Module -8-, Leviton VRI06-1L  Vizia RF + 600W Incandescent Scene Capable Dimmer-VRI06-1LX, Schlage Dead Bolt, Schlage/Trane Thermostat, Schlage IP wired Camera -3,-Vera 3 UI5 v1.5.408

bennynations

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 136
  • Karma: +0/-0
Re: Migration Vera 2 to Vera 3 - zwave association
« Reply #14 on: August 06, 2012, 09:57:50 am »
All,

When I went to my site, I did the backup of my vera2 and started to upgrade it to UI5, but it said I had the latest version.

1.1.1245

I did not know which URL I should use to download, so I decided to wait for 2 more weeks.

I am not sure why it could not find the upgrade, but can someone share the correct URL????

Thanks!!
2 Schlage locks, Trane Thermostat, Leviton lights and fan control