We have moved at community.getvera.com

Author Topic: Fix for pairing Somfy  (Read 610 times)

Offline tinman

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 215
  • Karma: +16/-0
Fix for pairing Somfy
« on: December 14, 2018, 01:01:49 pm »
I've found a bug which would prevent proper pairing when adding Somfy blinds devices. Unzip and upload the attached file. Since I don't have any Somfy devices I can't fully test this but I believe that I've resolved the problem. The bug prevented the transmission of a command. That command is now being sent.
« Last Edit: December 16, 2018, 12:47:48 pm by tinman »

Offline VeraEdger

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 113
  • Karma: +1/-0
Re: Fix for pairing Somfy
« Reply #1 on: December 20, 2018, 03:16:36 am »
i would love to try this the next days. But what would be the best way to first unpair my connection?

FYI I used rfxmngr to set the ID's to let it work with Vera.

Offline tinman

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 215
  • Karma: +16/-0
Re: Fix for pairing Somfy
« Reply #2 on: December 20, 2018, 09:41:50 am »
If you have a device in Vera that you created in a previous attempt to pair with your Somfy, I'd delete it. The just follow the steps from the application note APNT-79 on Vesternet.

Offline VeraEdger

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 113
  • Karma: +1/-0
Re: Fix for pairing Somfy
« Reply #3 on: December 22, 2018, 09:37:40 am »
Ok, but will deleting the device also wipe the settings of the ID? as I made those setttings before with my laptop and rfxmngr?

Offline tinman

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 215
  • Karma: +16/-0
Re: Fix for pairing Somfy
« Reply #4 on: December 22, 2018, 10:28:47 am »
Deleting the device in Vera should not have any impact on the device ID so you should not have to rediscover it using RFXmngr.

Offline vfbueno

  • Newbie
  • *
  • Posts: 3
  • Karma: +0/-0
Fix for pairing Somfy
« Reply #5 on: January 02, 2019, 09:57:31 am »
I am trying to include an awning in my Vera Plus and it is Somfy RFY but the "subtype" is ASA. The awning Works perfectly when managed from the Laptop through RFXmngr but I can't make it work in the Vera Plus. Is there any solution to this RFY / ASA?
Thanks

Offline tinman

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 215
  • Karma: +16/-0
Re: Fix for pairing Somfy
« Reply #6 on: January 02, 2019, 12:04:27 pm »
Currently the plugin does not specifically handle the the ASA subtype. If you want to try a bit of a hack, do this:
 Find your awning in the Vera Devices tab and click the ">"
 In the advanced tab modify the altid from WC/RFY0/?????/?? to WC/RFY3/?????/?? (don't change the ? characters)
 When you hit "Enter" the change will be saved
 In the Vera Apps -> Develop Apps -> Luup files page download the L_RFXtrx.lua file
  Save an unmodified copy of this file in case this hack doesn't work
  Edit the file:
    Find the three instances of this line:    elseif ((string.len(id) == 16) and (string.sub(id, 1, 8) == "WC/RFY0/"))
    Modify it to look like this:   elseif ((string.len(id) == 16) and (string.sub(id, 1, 6) == "WC/RFY"))
    Upload the modified file to Vera
  Vera will reload luup
  You may have to refresh your browser
  Try it out. It it doesn't work, upload the unmodified L_RFXtrx.lua file and undo the changes to the altid of your awning.

I'm working on a redesign of the code that handles the creation of messages transmitted to the transceiver. The goal is to make adding new devices and subtypes much easier. This is turning out to be a pretty big change. It going to take a fair amount of work and time.



Offline vfbueno

  • Newbie
  • *
  • Posts: 3
  • Karma: +0/-0
Re: Fix for pairing Somfy
« Reply #7 on: January 05, 2019, 06:39:22 am »
I changed the altid and modified the lua file as proposed and it doesn't work. I will keep on following any news that may appear for its implementation.
Thanks a lot.

Offline TechPigeon

  • Sr. Newbie
  • *
  • Posts: 20
  • Karma: +1/-0
Re: Fix for pairing Somfy
« Reply #8 on: February 06, 2019, 11:41:53 pm »
Took me a while before i got around to testing this out, but it works a treat.
Thank you Tinman for putting out this fix, i have a client who is now stoked that he can control all 14 of his blinds from his Phone.

Keep up the good work.

Offline Gabriel

  • Sr. Newbie
  • *
  • Posts: 49
  • Karma: +3/-0
Re: Fix for pairing Somfy
« Reply #9 on: March 04, 2019, 12:31:18 pm »
I can also confirm the fix:
With the version 1.61 of the plugin pairing of Somfy blind doesn't work, and with the file you have posted it works.