Author Topic: Anyone else giving up on Z-wave? (or Vera)  (Read 1285 times)

Offline Catman

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 149
  • Karma: +3/-0
Re: Anyone else giving up on Z-wave? (or Vera)
« Reply #15 on: January 06, 2019, 04:08:56 pm »
Thanks. Clearly I'm not quite clear on how it works :)

More to learn!

Cheers

C

Offline integlikewhoa

  • Master Member
  • *******
  • Posts: 5625
  • Karma: +157/-380
Re: Anyone else giving up on Z-wave? (or Vera)
« Reply #16 on: January 06, 2019, 05:40:27 pm »
I am about fed up with the Vera, and probably Z-wave in general.

Anyone else share similar thoughts?

I was in your shoes, and my solution was the same as below.

Zwave is fine, it's the controller that is the issue. I had lag on my veraplus, switched to HomeSeer and response times became instant.


Offline bucko

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 659
  • Karma: +27/-9
Re: Anyone else giving up on Z-wave? (or Vera)
« Reply #17 on: January 07, 2019, 12:05:29 pm »
I dumped Vera several months ago. Too many problems, then FW update bricked it. I moved to Hubitat and now have stable, fast, and 100% local home control.
Vera 3, 40+ Fibaro relays & dimmers, IPUX cams, Elk M1 Gold, M1XEP, M1SP, XVOR, M1RB, Elk124, Monoprice HDMI matrix & 6 zone amp, Denon AVR, Panasonic A8000, BI DV,On Controls

Offline wilme2

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1251
  • Karma: +31/-13
Re: Anyone else giving up on Z-wave? (or Vera)
« Reply #18 on: January 07, 2019, 01:15:23 pm »
the last few month, my vera shows "Error in lua scritps or scenes" every 8 hours to 2 weeks, problem is that every script stops when this happens, and a reload of the engine normaly fixes the problem (no change to ANY script, just an reload)

I am sporadically seeing this too...
Long Live UI5!  (OK finally made the switch to UI7 in January 2018, and am pretty happy....)

Offline rafale77

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1511
  • Karma: +78/-26
  • HA ≠ IOT as a blue sky is cloudless.
Re: Anyone else giving up on Z-wave? (or Vera)
« Reply #19 on: January 07, 2019, 02:49:26 pm »
the last few month, my vera shows "Error in lua scritps or scenes" every 8 hours to 2 weeks, problem is that every script stops when this happens, and a reload of the engine normaly fixes the problem (no change to ANY script, just an reload)

I am sporadically seeing this too...

This is odd and I just experienced something similar a few days ago as well. May deserve a separate thread. It points to me to either a bug in the engine which I can?t point to or a data corruption within the RAM. Since a Luup reload fixes it. The written data must be ok and so is the data in the zwave module. I used to have random problems after a luup reload due to timing and various lag in loading different lua codes but I have not had any post luup reload lua code error since I offloaded the vera. This is really an odd one.
openLuup (97 devices, 134 scenes, 20 apps) controlling HomeAss + VeraPlus (138 zwave nodes, 8 Zigbee nodes, 210 devices, 20 scenes , 2 app) Bridged to Homekit and Alexa. VeraPlus ExtRooted and network isolated.

Offline yellowmonster

  • Newbie
  • *
  • Posts: 5
  • Karma: +0/-0
Re: Anyone else giving up on Z-wave? (or Vera)
« Reply #20 on: January 08, 2019, 07:53:36 pm »
I clearly don't have has many posts as you guys and maybe I am lucky or have a simple setup, but my Vera has been rock solid.  I had numerous issues about 2 years ago, but since then nothing.  I have around 100 devices, mostly z-wave, but some zigbee.  I continue to add devices as I find them on sale.  I have switches, dimmers, outlets, thermostats, motion sensor, door locks, window blinds, sirens, door sensors, cameras, garage door opener interfaces...

My only gripe is the seemingly absent user group.  Whenever I google an issue, the only hits are the SmartThings community.  For example, I was having difficulty connecting my Linear garage door modules to my new Ryobi openers.  Only place I could find the solution was on the ST forums...

Offline wilme2

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1251
  • Karma: +31/-13
Re: Anyone else giving up on Z-wave? (or Vera)
« Reply #21 on: January 08, 2019, 11:31:35 pm »
This is odd and I just experienced something similar a few days ago as well. May deserve a separate thread. It points to me to either a bug in the engine which I can?t point to or a data corruption within the RAM. Since a Luup reload fixes it. The written data must be ok and so is the data in the zwave module. I used to have random problems after a luup reload due to timing and various lag in loading different lua codes but I have not had any post luup reload lua code error since I offloaded the vera. This is really an odd one.

And tonight I did a reload (so stupid activating/deactivating a scene requires reload) and got a "EnOcean Gateway[15] : Failed to open IO Port".  This shouldn't be happening.  Years with the same configuration, and these lua startup errors just started.

I did a manual reload, same error.  Rebooted, and Vera came up fine.  This is what I think I have been seeing - Vera Luup reloads no longer coming up clean on a regular basis.  Reboot - and it comes up clean.  I have reason to  think this is not firmware related - I just updated to the latest two weeks ago and had seen it prior.  I think something on the backend is jacking with Luup reloads.  And I don't have a clue how to catch it, other than a deep dive in the logs.
Long Live UI5!  (OK finally made the switch to UI7 in January 2018, and am pretty happy....)

Offline rafale77

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1511
  • Karma: +78/-26
  • HA ≠ IOT as a blue sky is cloudless.
Re: Anyone else giving up on Z-wave? (or Vera)
« Reply #22 on: January 09, 2019, 03:51:33 am »
This is a bit scary. Next time this happens, you may want to try doing the manual luup reload multiple times to see if it comes and goes like it did for me a some time ago. This indicates a timing issue in the data load between the scene lua codes and the startup lua in large part caused by the slow CPU and storage.
openLuup (97 devices, 134 scenes, 20 apps) controlling HomeAss + VeraPlus (138 zwave nodes, 8 Zigbee nodes, 210 devices, 20 scenes , 2 app) Bridged to Homekit and Alexa. VeraPlus ExtRooted and network isolated.