Author Topic: Foscam FI9821W - Support & How-To  (Read 54086 times)

Offline hamishb

  • Sr. Newbie
  • *
  • Posts: 22
  • Karma: +1/-0
Re: Foscam FI9821W - Support & How-To
« Reply #15 on: March 02, 2014, 07:34:20 am »
I can't get this working - always prompts me for a camera type and won't take no for an answer.


Offline Aaron

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1984
  • Karma: +61/-193
Re: Foscam FI9821W - Support & How-To
« Reply #16 on: March 02, 2014, 10:02:49 am »
I wish there was a way to detect motion triggers here in VERA though

Camera motion is HIGHLY inaccurate... it simply looks for pixel changes... so, lighting changes are no difference than a person walking. I suggest using a real PIR, I've had success with the Schlage version. Use the PIR to detect motion, and trigger the cam to start recording.

Offline BulldogLowell

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1576
  • Karma: +191/-85
Re: Foscam FI9821W - Support & How-To
« Reply #17 on: March 02, 2014, 10:10:43 am »
My cameras have a really good way to filter down to what you want to detect (as do a lot of them out there, I am sure).  I get great results when I narrow it down to the strategic areas in the screen where a person (or my neighbor's dog pooping on my lawn) may make motion.  I can cover a pretty wide range of area with a camera that I cannot do with a PIR.  So I can see the comings and goings of the pool guy, UPS guy and that damn dog.

To me, detecting and reporting Exterior motion on a home is tricky even with a PIR device.  Having another set of eyes on things (so to speak) in my mind adds to the security aspect of home automation.

Offline JFalc

  • Sr. Newbie
  • *
  • Posts: 36
  • Karma: +1/-0
Re: Foscam FI9821W - Support & How-To
« Reply #18 on: March 02, 2014, 12:58:14 pm »

My update is that I am having trouble getting two FI9821W cameras to work.

At first, two units work and show up in Devices no problem but after a few hours the second unit that was installed gives me a 'camera not responding error'.

This has happened twice -- I deleted the second unit and re-installed it, and got the same result.

  Also, on the second unit's install there is a "/" in front of the SETTINGS/URL and ADVANCED/URL field that is not there on the first unit settings.  It worked for a while though.    After it stopped responding, I tried deleting the slash but still got the 'camera not responding'.

I am not seeking a solution as it is not that important to me to have both but I wanted to report it so others are aware of it in case they are running into this.

 

Offline Laughing Man

  • Sr. Newbie
  • *
  • Posts: 29
  • Karma: +0/-0
Re: Foscam FI9821W - Support & How-To
« Reply #19 on: March 03, 2014, 12:47:45 pm »
I'm following the instructions but I always get a blank image when it asks to verify the camera's feed. I tested the URL itself and I can see the image from it. Any idea why it isn't showing up? I've tried in Internet Explorer and Chrome.. could it be because I'm using a 64 bit program?

Offline Hottoy

  • Sr. Newbie
  • *
  • Posts: 43
  • Karma: +0/-0
Re: Foscam FI8921W - Support & How-To
« Reply #20 on: March 08, 2014, 12:33:44 pm »
Help please -  I'm having trouble getting Vera to add my new F19821W V2 Camera.  running latest firmware 
Vera Lite UI5 running firmware 1.5.622
Foscam setup has a Static IP  with port changed to 4 digit
Foscam System Firmware 1.4.1.8 /  application firmware 1.11.1.18  / plug in 2.0.1.5

I can see the camera image in my chrome or firefox browsers as well as in myfoscam iphone app

I followed the instructions at the beginning of this thread but every time I try to add I get
"Here is an image from the camera. If this is correct, click 'Add' to add the camera to Vera. " 

but no image just a small box.  Same effect with Chrome or Firefox

I have tried the cancel next approach described above several times.  I have also rebooted vera and camera no effect.

Continue to try the methods described in Aaron and Flam 5 posts with no success. The best I get is a small box with an X in it for a image.   Any advise would be appreciated.   

Offline epierre

  • Sr. Newbie
  • *
  • Posts: 25
  • Karma: +1/-0
Re: Foscam FI9821W - Support & How-To
« Reply #21 on: March 10, 2014, 09:56:22 am »
Hello,

  I've made a perl script that can trigger an alarm if the motion detection from the Foscam HD changes, if anyone interrested... and if you can give hint how to integrate it into vera that would be perfect !

thanks !
868.42Mhz - Vera Lite - Aeon DSC26103, DSA22 - Fibaro SS-101, S-211, K-101 / Fortress SSA2
433Mhz - Domoticz + RFXtrx + DI-O + Oregon || Foscam 9821W

Offline Aaron

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1984
  • Karma: +61/-193
Re: Foscam FI9821W - Support & How-To
« Reply #22 on: March 12, 2014, 11:51:41 am »
Rex just posted some code to trigger camera recording on the synology.  You should be able to easily use it as a template for what you want.

Sent from my SAMSUNG-SGH-I747 using Tapatalk


Offline epierre

  • Sr. Newbie
  • *
  • Posts: 25
  • Karma: +1/-0
Re: Foscam FI9821W - Support & How-To
« Reply #23 on: March 13, 2014, 04:14:38 am »
Hello,

  can you point me to the post ? thanks !

Emmanuel
868.42Mhz - Vera Lite - Aeon DSC26103, DSA22 - Fibaro SS-101, S-211, K-101 / Fortress SSA2
433Mhz - Domoticz + RFXtrx + DI-O + Oregon || Foscam 9821W

Offline kris4ever

  • Sr. Newbie
  • *
  • Posts: 25
  • Karma: +0/-0
Re: Foscam FI9821W - Support & How-To
« Reply #24 on: March 13, 2014, 07:22:08 am »
Hi guys,

Aaron settings work for me, but just for a few seconds, after what it displays an image with a tool in the middle, and that's it.
Do you have an idea ? Do anyone of you aleady faced this issue ?
Also, @epierre, I'm interested by your perl script if possible :)

Thanks for your help !

Kris

Offline epierre

  • Sr. Newbie
  • *
  • Posts: 25
  • Karma: +1/-0
Re: Foscam FI9821W - Support & How-To
« Reply #25 on: March 13, 2014, 08:32:19 am »
Hello,

  Here it is, you need to launch it as a nohup for it runs every 10 seconds, and modify the curl requests that are so far adapted to a Domoticz server.

Code: [Select]
#!/usr/bin/perl

while (1) {
$a= `/usr/bin/curl -s 'http://192.168.0.XX:88/cgi-bin/CGIProxy.fcgi?cmd=getDevState&usr=XXX&pwd=XXX' ` ;

($status)=($a=~/motionDetectAlarm>(\d)<\//);
($cam)=($a=~/http%3A%2F%2F(.+)\.myfoscam/);

#print "test: $cam $status\n";
if (($status==1)&&(-e "/tmp/alarm_on.$cam")) {
        #motion sensor
        print "alarm off";
        unlink "/tmp/alarm_on.$cam";
        `/usr/bin/curl -s "http://192.168.0.XX:8080/json.htm?type=command&param=switchlight&idx=8&switchcmd=Off"`;
};

if (($status==2)&&(! -e "/tmp/alarm_on.$cam")) {
        #motion sensor
        print "alarm on";
        system("touch /tmp/alarm_on.$cam");
        `/usr/bin/curl -s "http://192.168.0.XX:8080/json.htm?type=command&param=switchlight&idx=8&switchcmd=On"`;
}

        sleep(10);
}
868.42Mhz - Vera Lite - Aeon DSC26103, DSA22 - Fibaro SS-101, S-211, K-101 / Fortress SSA2
433Mhz - Domoticz + RFXtrx + DI-O + Oregon || Foscam 9821W

Offline kris4ever

  • Sr. Newbie
  • *
  • Posts: 25
  • Karma: +0/-0
Re: Foscam FI9821W - Support & How-To
« Reply #26 on: March 13, 2014, 09:09:47 am »
Merci Pierre ;)

Hello,

  Here it is, you need to launch it as a nohup for it runs every 10 seconds, and modify the curl requests that are so far adapted to a Domoticz server.

Code: [Select]
#!/usr/bin/perl

while (1) {
$a= `/usr/bin/curl -s 'http://192.168.0.XX:88/cgi-bin/CGIProxy.fcgi?cmd=getDevState&usr=XXX&pwd=XXX' ` ;

($status)=($a=~/motionDetectAlarm>(\d)<\//);
($cam)=($a=~/http%3A%2F%2F(.+)\.myfoscam/);

#print "test: $cam $status\n";
if (($status==1)&&(-e "/tmp/alarm_on.$cam")) {
        #motion sensor
        print "alarm off";
        unlink "/tmp/alarm_on.$cam";
        `/usr/bin/curl -s "http://192.168.0.XX:8080/json.htm?type=command&param=switchlight&idx=8&switchcmd=Off"`;
};

if (($status==2)&&(! -e "/tmp/alarm_on.$cam")) {
        #motion sensor
        print "alarm on";
        system("touch /tmp/alarm_on.$cam");
        `/usr/bin/curl -s "http://192.168.0.XX:8080/json.htm?type=command&param=switchlight&idx=8&switchcmd=On"`;
}

        sleep(10);
}

Offline Sportzter

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
  • Karma: +0/-0
Re: Foscam FI9821W - Support & How-To
« Reply #27 on: March 14, 2014, 12:43:58 pm »
This camera is not adding for me either.
Camera - Foscom 8921W
   System FW:  1.4.1.8
   Applic. FW:  2.11.1.6
   Plug-in Ver:  2.0.1.7

MiCasa Vera Lite
   Version  2.78 L:1  (3.20 is unstable on this system for some reason)
   FW - 1.5.622

Here is what I have done.
  • Downloaded and installed the XML/JSON files from the first post - Rebooted
  • Manually Added the Camera - (Tried all the dropdown options - Generic, Vistacam, Panasonic, Foscam)
  • Snapshot URL Used --> http://192.168.1.230:88/cgi-bin/CGIProxy.fcgi?cmd=snapPicture2&usr=admin&pwd=password  --> Verified this works in Chrome
  • Filled Admin/password text boxes (The same as in the url)
  • Clicked NEXT with a result of "Unable to get image from your camera." and CANCEL is now the only option

I have also downloaded the Foscom Plugin v2.6 and that has not yielded any results.

Any help/thoughts on how to add this camera would be appreciated.

Thanks in Advance,

Jamie

Offline Pseudomizer

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 376
  • Karma: +8/-1
    • Home Automation Expert
Re: Foscam FI9821W - Support & How-To
« Reply #28 on: March 16, 2014, 03:47:30 pm »
i would not be surprised if your XML/Jason files interfere with the Foscam plugin. I just used the Foscam plugin and with the proper settings it works. There are multiple threads in this forum on how to configure the plugin.

Let us know if you need some links.
Vera 3, RFWC5AW, 2 x LFM-20, FS20Z, 3 x YRD220ZW619KWKD, 2 x FI9826W, FI9828P, 2 x NEST Gen2, EVL-3CG, 11 x BR30, 3 x A19 Hue, Media Srv, 18 x ZW4004, 8 x ZW3003, 12 x ZW2002, IP2IR Cache, 2 x DSC24, ZWN-SC7, 4 x PIR-ZWAVE2, DSB05-ZWUS, RS100-HC, ECO-TILT-US, Ribu1C, 3 x GE12721, 2 x Echo, ZW078-A

Offline Laughing Man

  • Sr. Newbie
  • *
  • Posts: 29
  • Karma: +0/-0
Re: Foscam FI9821W - Support & How-To
« Reply #29 on: April 02, 2014, 09:08:48 pm »
Pseudomizer, I'd appreciate any links you could you've provided. I exhausted both plugins with and without, the lup files here. And some other suggestions in other threads.