Author Topic: Check list for TTS problems  (Read 18118 times)

Offline jolerius

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 102
  • Karma: +0/-0
Re: Check list for TTS problems
« Reply #30 on: January 10, 2015, 03:40:37 pm »
Got this reply from micasaverde:

If you?re trying to access the backups containing your Vera configuration you will be asked to login as those are stored on the servers.

But can you please give us more details about your issue ? What you?re trying to accomplish ? Is it possible to attach into the email a snapshot with the message that you?re receiving ?


Offline slgiblin

  • Newbie
  • *
  • Posts: 17
  • Karma: +0/-0
Re: Check list for TTS problems
« Reply #31 on: January 15, 2015, 08:02:59 pm »
I am running UI7 and Sonos Plugin 1.3.  I have Sonos devices working.  I have tested TTS for each of the Sonos devices and it works.  I am trying to create a manual Scene with "Say" and I cannot get it to work.


Offline jolerius

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 102
  • Karma: +0/-0
Re: Check list for TTS problems
« Reply #32 on: January 16, 2015, 02:05:45 am »
Suddenly I got it working. Don't know what I dig or why. But it's working now

Offline casaljungsvik

  • Newbie
  • *
  • Posts: 7
  • Karma: +0/-0
Re: Check list for TTS problems
« Reply #33 on: January 21, 2015, 02:01:20 am »
Contacted Vera Tech Support about my authentication problem and got it resolved  :)

My problem statement;
"Hi, I need "anonymous" access to VERA /www library, i.e. what is published on port 80.
VERA ("HomeControl") is currently asking for credentials to get access.How can I configure these access rights?"

Support logged in remotely and solved the problem and here's their response from support on my question about root cause and how to resolve;
"This is a residual setting from ?secure unit? option. If you ever had this option enabled in the past, even if you disabled it, it doesn?t really gets disabled and we have to manually remove that entry from the Vera unit."

Seems they would like to do it this way and not let us users hack in to the Vera unit on our own...

Offline Jamr

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 839
  • Karma: +29/-8
Re: Check list for TTS problems
« Reply #34 on: February 12, 2015, 02:41:44 am »
I have had a problem with TTS from day one of the Sonos plug in install in UI5. I recently went from UI5 to UI7. I just deleted and reinstalled the Sonos Plug In.
All of the other options on the plug in seem to work. I have not tried the test file option. My Vera lite is not secure.
Any other ideas to get TTS to work?

Offline kos42

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
  • Karma: +0/-0
Re: Check list for TTS problems
« Reply #35 on: April 16, 2015, 05:13:04 am »
Hi,

first of all let me thank lolodomo for this awesome plugin. I use it on a daily basis. It works on all my zones except for one. I've got two Play5 and a sonos sub in my living room zone and I can't get TTS to work. In every other zone it works fine (Play1, Play 3, Play5). Once I disconnect the sub from the zone it works. So my guess would be that it is related to the sub. Someone experience the same problemes? Is there a fix or a workaround? Thanks!

Offline lolodomo

  • Moderator
  • Master Member
  • *****
  • Posts: 3484
  • Karma: +74/-10
Re: Check list for TTS problems
« Reply #36 on: April 17, 2015, 07:46:52 am »
Hi,

first of all let me thank lolodomo for this awesome plugin. I use it on a daily basis. It works on all my zones except for one. I've got two Play5 and a sonos sub in my living room zone and I can't get TTS to work. In every other zone it works fine (Play1, Play 3, Play5). Once I disconnect the sub from the zone it works. So my guess would be that it is related to the sub. Someone experience the same problemes? Is there a fix or a workaround? Thanks!

Yes, paired Sonos zones, which is probably your case with Play5+sub is apparently not perfectly handled by the plugin. There was attempts by myself in the past to make it work properly (based on logs provided by users) but I was probably wrong in my reverse engineering. Without ability to test it, this will be probably never fixed by myself.

But something should work; use "CURRENT" and send the command to your Play5. Like this, no change is done by the plugin to the group setup. The text is read by your current group (the one in which is your Play5).

Offline kos42

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
  • Karma: +0/-0
Re: Check list for TTS problems
« Reply #37 on: April 19, 2015, 05:39:51 am »
I searched the forum trying to understand how to send the command to "CURRENT" but could not find out.
Could you please push me in the right direction?
Right now I am using Autovera and Tasker. In tasker I send the say command via Autovera to my Vera3. I've looked up all the variables in there and could not find "CURRENT".
If this is only possible with some LUA Code, could you provide a quick example?
Thank you so much!

Kos42

Offline lolodomo

  • Moderator
  • Master Member
  • *****
  • Posts: 3484
  • Karma: +74/-10
Re: Check list for TTS problems
« Reply #38 on: April 19, 2015, 05:51:41 am »
I will update the wiki. CURRENT is the value to use for the GroupZones parameter.
Another available special value is ALL.

Offline kos42

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
  • Karma: +0/-0
Re: Check list for TTS problems
« Reply #39 on: April 19, 2015, 08:43:44 am »
It is working with "CURRENT".  ;D On further investigation, when I switch to my second Play5 in the Zone it is working per default.
So, when having more than one device in a zone you just have to find the right sonos device and it will work even if there is a Sonos sub attached.
Great work! Thanks for the plugin. Now all my rooms are talking :-)

Offline casaljungsvik

  • Newbie
  • *
  • Posts: 7
  • Karma: +0/-0
Re: Check list for TTS problems
« Reply #40 on: April 25, 2015, 01:34:53 pm »
Contacted Vera Tech Support about my authentication problem and got it resolved  :)

My problem statement;
"Hi, I need "anonymous" access to VERA /www library, i.e. what is published on port 80.
VERA ("HomeControl") is currently asking for credentials to get access.How can I configure these access rights?"

Support logged in remotely and solved the problem and here's their response from support on my question about root cause and how to resolve;
"This is a residual setting from ?secure unit? option. If you ever had this option enabled in the past, even if you disabled it, it doesn?t really gets disabled and we have to manually remove that entry from the Vera unit."

Seems they would like to do it this way and not let us users hack in to the Vera unit on our own...

Update:
After having this access problem after each upgrade of firmware I finally got a remedy from Vera support  :D

You need to logon as 'root' in a SSH session and activate the "mod_auth" module in the /etc/lighttpd.conf -file;

~# vim /etc/lighttpd.conf
   ?mod_auth?, (you?ll see that ?mod_auth?, doesn?t have #)
   Press the ?Insert? button or ?i? from your keyboard and add the # Then press Esc and type: :wq
~# /etc/init.d/lighttpd restart
 

Offline lolodomo

  • Moderator
  • Master Member
  • *****
  • Posts: 3484
  • Karma: +74/-10
Re: Check list for TTS problems
« Reply #41 on: June 06, 2015, 06:17:51 am »
Point 2 updated. Here is what I added:
Quote
Even if you secured in the past and then undid it, it could be not enough and could probably require an action from Vera technical support.

Offline jonstrasser

  • Sr. Newbie
  • *
  • Posts: 29
  • Karma: +0/-1
Re: Check list for TTS problems
« Reply #42 on: August 03, 2015, 09:29:18 pm »
Anyone out there able to help a newbie get TTS back up and running - not sure how to put files directly on VERA.   Was working on sonos 1.0, but not 1.3
Thanks in advance

Offline wezley69

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 289
  • Karma: +6/-6
Re: Check list for TTS problems
« Reply #43 on: August 03, 2015, 09:34:03 pm »
To upload use the UI.  Apps -> Developer Apps -> Luup Files.  Click the upload button and browse for the 4 files listed in this post.  You need to download the latest zip file first which is ???

Offline jonstrasser

  • Sr. Newbie
  • *
  • Posts: 29
  • Karma: +0/-1
Re: Check list for TTS problems
« Reply #44 on: August 03, 2015, 10:35:24 pm »
Wezley -
I had this working with UI5 and version 1.0.   Tonight I noticed it was not working.    I ultimately installed 1.3.....still doesn't work.    I'm getting a message on my sonos controller that says can not play say.29.mp3 - incorrect file format.
29 is the id of my sonos unit.     
I don't see any other files in this post.    I did try downloading uPNP proxy event as well.
Any thoughts?