We have moved at community.getvera.com

Author Topic: Not getting notifications with Vera Alerts  (Read 4363 times)

Offline DaFeets

  • Newbie
  • *
  • Posts: 6
  • Karma: +0/-0
Not getting notifications with Vera Alerts
« on: June 25, 2014, 08:57:20 am »
Hi all.

I can't get Vera Alerts to:
1. Send mail from the Send Alert Tab (but alert to Android App works)
2 Send mail OR alert from a device notification.
3 {timestamp} doesn't surface a time in the messaged received on the phone.

Here's my config:
Vera Lite. UI15. Vera Alerts 5.7. email out:msn (outlook.com) email in gmail. I have tried reversing these as well.

User to Profile Mapping Shows as I'd expect.
MyUserName   MSF-Note3,email-MSF

Settings shows 2 Profiles assigned to my UserName
1st is for Android (Galaxy Note 3)
Contains correct ID and {timestamp} in the prefix field.
2nd for email contains my email addresses:

Subject   Vera Notification {Picture(72)}
To                          Name@gmail.com
From                           Name@msn.com
SMTP-Server           smtp-mail.outlook.com
SMTP-Port   587
SMTP-UserName    Name@msn.com
SMTP-Password           Correct
SMTP-Authentication   true
SMTP-SSL   true

I've tried a different port (25). I've tried using smtp.gmail.com (with appropriate gmail account info) to send as well. No joy.

I have been testing on a door sensor and I get the MCV notification as expected but not the Vera Alerts.

Here's the log from using Send tab (note names obfuscated):
12:51:00.420   luup_log:103: VeraAlert:103:SendAlert:Msg:tusting testing <0x2b82b000>
50   06/25/14 12:51:00.421   luup_log:103: VeraAlert:103:ExpandRecipients:Checking:MyUserName <0x2b82b000>
50   06/25/14 12:51:00.421   luup_log:103: VeraAlert:103:ExpandRecipients:Adding User Specified Profile:MSF-Note3 <0x2b82b000>
50   06/25/14 12:51:00.422   luup_log:103: VeraAlert:103:ExpandRecipients:Adding User Specified Profile:email-MSF <0x2b82b000>
50   06/25/14 12:51:00.422   luup_log:103: VeraAlert:103:SendAlert:Sending to:MSF-Note3 <0x2b82b000>
50   06/25/14 12:51:00.428   luup_log:103: VeraAlert:103:VeraAlertsSend:url:http://veraalertsexchange.appspot.com/SendAlert?msg=%5Btimestamp%7Dtusting%20testing&recipient=MyAndroidDeviceID <0x2b82b000>
50   06/25/14 12:51:00.773   luup_log:103: VeraAlert:103:VeraAlertsSend:Return:200 <0x2b82b000>
50   06/25/14 12:51:00.774   luup_log:103: VeraAlert:103:SendAlert:Sending to:email-MSF <0x2b82b000>
50   06/25/14 12:51:00.775   luup_log:103: VeraAlert:103:MailSend:Addr:{ [1] = MyUserName@gmail.com,[2] = ,[3] = "MyUserName@gmail.com" ,[4] = MyUserName@msn.com,[5] = ,[6] = "MyUserName@msn.com" ,}  <0x2b82b000>

Attached log (personal ID info removed)

Offline DaFeets

  • Newbie
  • *
  • Posts: 6
  • Karma: +0/-0
Re: Not getting notifications with Vera Alerts
« Reply #1 on: June 27, 2014, 10:58:47 am »
Anyone there?

Quick update:
It's been working sporadically to the phone and after turning 2 step authentication OFF on gmail and changing the port to 465, it worked...twice. Right now however I'm getting nothing on either profiles.

I have the following in the log (names, id removed):

08 06/27/14 15:34:59.019 JobHandler_LuaUPnP::HandleActionRequest device: 103 service: urn:richardgreen:serviceId:VeraAlert1 action: SendAlert <0x2f413680>
08 06/27/14 15:34:59.020 JobHandler_LuaUPnP::HandleActionRequest argument DeviceNum=103 <0x2f413680>
08 06/27/14 15:34:59.020 JobHandler_LuaUPnP::HandleActionRequest argument serviceId=urn:richardgreen:serviceId:VeraAlert1 <0x2f413680>
08 06/27/14 15:34:59.020 JobHandler_LuaUPnP::HandleActionRequest argument action=SendAlert <0x2f413680>
08 06/27/14 15:34:59.020 JobHandler_LuaUPnP::HandleActionRequest argument Message=hi <0x2f413680>
08 06/27/14 15:34:59.021 JobHandler_LuaUPnP::HandleActionRequest argument Recipients=MSF-Note3 SMTP-GMail <0x2f413680>
08 06/27/14 15:34:59.021 JobHandler_LuaUPnP::HandleActionRequest argument rand=0.5716494559872765 <0x2f413680>
50 06/27/14 15:34:59.027 luup_log:103: VeraAlert:103:SendAlert:Msg:hi <0x2b6df000>
50 06/27/14 15:34:59.028 luup_log:103: VeraAlert:103:ExpandRecipients:Checking:MSF-Note3 <0x2b6df000>
50 06/27/14 15:34:59.028 luup_log:103: VeraAlert:103:ExpandRecipients:Adding Requested Profile <0x2b6df000>
50 06/27/14 15:34:59.029 luup_log:103: VeraAlert:103:ExpandRecipients:Checking:SMTP-GMail <0x2b6df000>
50 06/27/14 15:34:59.029 luup_log:103: VeraAlert:103:ExpandRecipients:Adding Requested Profile <0x2b6df000>
50 06/27/14 15:34:59.030 luup_log:103: VeraAlert:103:SendAlert:Sending to:MSF-Note3 <0x2b6df000>
50 06/27/14 15:34:59.031 luup_log:103: VeraAlert:103:VeraAlertsSend:url:http://veraalertsexchange.appspot.com/SendAlert?msg=hi&recipient=REMOVED <50 06/27/14 15:35:14.043 luup_log:103: VeraAlert:103:VeraAlertsSend:Return:host not found <0x2b6df000>
50 06/27/14 15:35:14.044 luup_log:103: VeraAlert:103:SendAlert:Sending to:SMTP-GMail <0x2b6df000>
50 06/27/14 15:35:14.045 luup_log:103: VeraAlert:103:MailSend:Addr:{ [1] = REMOVED,[2] = ,[3] = "REMOVED" ,[4] = REMOVED.50 06/27/14 15:35:14.046 luup_log:103: VeraAlert:103:MailSend:msgt:{ ["body"] = { [1] = { ["body"] = hi,} ,} ,["headers"] = { ["Recipient"] = ,["subject"] 50 06/27/14 15:35:14.047 luup_log:103: VeraAlert:103:MailSend:Setup for SSL <0x2b6df000>
50 06/27/14 15:35:14.050 luup_log:103: VeraAlert:103:MailSend:Profile.Args:{ [1] = { ["Name"] = Subject,["Value"] = Vera Notification!,} ,[2] = { ["Name"] 50 06/27/14 15:35:14.051 luup_log:103: VeraAlert:103:MailSend:smtpt:{ ["rcpt"] = ,["user"] = REMOVED,["create"] = function: 0x121d968,["password"] 50 06/27/14 15:35:29.065 luup_log:103: VeraAlert:103:MailSend:host not found <0x2b6df000>
06 06/27/14 15:35:29.065 Device_Variable::m_szValue_set device: 103 service: urn:richardgreen:serviceId:VeraAlert1 variable: LastMsgSent was: 15:29:16 50 06/27/14 15:35:29.085 luup_log:103: VeraAlert:103:SendAlert:Memory:395391 <0x2b6df000>
04 06/27/14 15:35:29.086 <0x2b6df000>

Offline RichardTSchaefer

  • Moderator
  • Master Member
  • *****
  • Posts: 10091
  • Karma: +764/-143
Re: Not getting notifications with Vera Alerts
« Reply #2 on: June 27, 2014, 01:01:44 pm »
Code: [Select]
50 06/27/14 15:34:59.031 luup_log:103: VeraAlert:103:VeraAlertsSend:url:http://veraalertsexchange.appspot.com/SendAlert?msg=hi&recipient=REMOVED <50 06/27/14 15:35:14.043 luup_log:103: VeraAlert:103:VeraAlertsSend:Return:host not found <0x2b6df000>
The above indicates you have network connectivity problems.    appspot.com   is a Google server ... I have never seen it down or access to it restricted.

guest143315

  • Guest
Re: Not getting notifications with Vera Alerts
« Reply #3 on: June 28, 2014, 03:44:16 am »
You might check to see if you can visit http://veraalertsexchange.appspot.com from your browser.  If you can't, it could indicate a problem with either DNS (try using Google's - 8.8.8.8) or outright network connectivity (try running a trace route to veraalertsexchange.appspot.com).


Incidentally, it's 3:30am, I couldn't sleep, so I was reading the forums and read the URL as "Vera Alert I will not be a spammer Change".  I was wondering what in the hell that could be until I visited the site myself.   :D


Offline DaFeets

  • Newbie
  • *
  • Posts: 6
  • Karma: +0/-0
Re: Not getting notifications with Vera Alerts
« Reply #4 on: June 28, 2014, 04:12:22 am »
Thanks both. I could hit app spot in the browser bit tracert failed. Will look at it again, Sunday.

guest143315

  • Guest
Re: Not getting notifications with Vera Alerts
« Reply #5 on: June 28, 2014, 12:47:43 pm »
Thanks both. I could hit app spot in the browser bit tracert failed. Will look at it again, Sunday.

If you can hit it in the browser, then everything is apparently working from a networking perspective.  The traceroute could be blocked for reasons not relating to your internet setup. 

I'd try to see if you get the same error again.


Offline DaFeets

  • Newbie
  • *
  • Posts: 6
  • Karma: +0/-0
Re: Not getting notifications with Vera Alerts
« Reply #6 on: July 02, 2014, 01:25:37 pm »
Ok - I left the system, touched nothing, went away for two days. Magic happened and it started working again and did so until today. Investigation revealed my trial had expired. So I coughed up enough for 4 profiles. All updated but no alerts. Soft reboot, no difference. Hard reboot...seems to have sorted if for now. Will continue to monitor...
When it works it's brilliant...when it doesn't I'm left scratching my head thinking what changed? If anyone wants to volunteer to coach me in debugging, I'd be pleased to accept :).

I have another question but it's off topic so will start another thread (1 minute to write it, 4 minutes to validate I'm a human...)

Cheers...


Offline RichardTSchaefer

  • Moderator
  • Master Member
  • *****
  • Posts: 10091
  • Karma: +764/-143
Re: Not getting notifications with Vera Alerts
« Reply #7 on: July 02, 2014, 08:03:35 pm »
Turn on debug in Vera Alerts Settings tab and attach the logs ...  The report is also useful for looking over your Alerts configuration for the entire system.
 

Offline DaFeets

  • Newbie
  • *
  • Posts: 6
  • Karma: +0/-0
Re: Not getting notifications with Vera Alerts
« Reply #8 on: July 03, 2014, 06:44:54 pm »
Thanks.
Here's the latest failed log. Perhaps I see the pattern, here's my hypothesis: If I put Picture(ID) into the message and VeraAlerts can't grab the picture, will the VeraAlert fail? I'm surmising this is the case because there's no other pattern I can establish. I have two different cameras (a Y-CAM and a Foscam clone) and both have become intermittent with Vera (I can get to them via their own admin pages). Here's the offending log example with highlight on what I *think* is the problem line.

02   07/03/14 22:44:05.103   ZW_Send_Data node 2 NO ROUTE (nil) <0x2c33b680>
04   07/03/14 22:44:05.253   <Job ID="25" Name="pollnode #2 1 cmds" Device="8" Created="2014-07-03 22:44:05" Started="2014-07-03 22:44:05" Completed="2014-07-03 22:44:05" Duration="0.151855000" Runtime="0.150306000" Status="Successful" LastNote="" Node="2" NodeType="ZWaveNonDimmableLight" NodeDescription="Garage Plug"/> <0x2bf3b680>
06   07/03/14 22:44:29.502   Device_Variable::m_szValue_set device: 77 service: urn:micasaverde-com:serviceId:SecuritySensor1 variable: Tripped was: 0 now: 1 #hooks: 2 upnp: 0 v:0xd17e88/NONE duplicate:0 <0x2bf3b680>
07   07/03/14 22:44:29.503   Event::Evaluate 7 Multi! scene MD Siren+Lights is false repeat 0/-1 <0x2bf3b680>
07   07/03/14 22:44:29.503   Event::Evaluate 13 H Play scene H Play is false repeat 0/-1 <0x2bf3b680>
06   07/03/14 22:44:29.503   Device_Variable::m_szValue_set device: 77 service: urn:micasaverde-com:serviceId:SecuritySensor1 variable: LastTrip was: 1404421108 now: 1404423869 #hooks: 0 upnp: 0 v:0xd1d550/NONE duplicate:0 <0x2bf3b680>
06   07/03/14 22:44:38.652   Device_Variable::m_szValue_set device: 18 service: urn:micasaverde-com:serviceId:SecuritySensor1 variable: Tripped was: 0 now: 1 #hooks: 4 upnp: 0 v:0xd17e88/NONE duplicate:0 <0x2bf3b680>
07   07/03/14 22:44:38.653   Event::Evaluate 1 Front Door scene MD Siren+Lights is false repeat 0/-1 <0x2bf3b680>
08   07/03/14 22:44:38.654   JobHandler_LuaUPnP::HandleActionRequest device: 103 service: urn:richardgreen:serviceId:VeraAlert1 action: DeviceNotification <0x2bf3b680>
08   07/03/14 22:44:38.654   JobHandler_LuaUPnP::HandleActionRequest argument DeviceID=18 <0x2bf3b680>
08   07/03/14 22:44:38.654   JobHandler_LuaUPnP::HandleActionRequest argument Description=%20Front%20Door%20is%20tripped <0x2bf3b680>
08   07/03/14 22:44:38.655   JobHandler_LuaUPnP::HandleActionRequest argument Name=Boys%20Home%21 <0x2bf3b680>
08   07/03/14 22:44:38.655   JobHandler_LuaUPnP::HandleActionRequest argument Service=urn:micasaverde-com:serviceId:SecuritySensor1 <0x2bf3b680>
08   07/03/14 22:44:38.655   JobHandler_LuaUPnP::HandleActionRequest argument Variables=Tripped <0x2bf3b680>
08   07/03/14 22:44:38.655   JobHandler_LuaUPnP::HandleActionRequest argument Msg=Front%20Door%20Opened%20%7BPicture%2872%29%7D%20%7BPicture%2816%29%7D <0x2bf3b680>
08   07/03/14 22:44:38.656   JobHandler_LuaUPnP::HandleActionRequest argument SceneID=56 <0x2bf3b680>
08   07/03/14 22:44:38.656   JobHandler_LuaUPnP::HandleActionRequest argument Recipients=USER%20USER2 <0x2bf3b680>
07   07/03/14 22:44:38.658   Event::Evaluate 15 Boys Home! scene Boys Home is true users:148056,214901 allow:1 <0x2bf3b680>
08   07/03/14 22:44:38.658   Scene::RunScene running 56 Boys Home <0x2bf3b680>
08   07/03/14 22:44:38.658   JobHandler_LuaUPnP::HandleActionRequest device: 18 service: urn:micasaverde-com:serviceId:SecuritySensor1 action: SetArmed <0x2bf3b680>
08   07/03/14 22:44:38.658   JobHandler_LuaUPnP::HandleActionRequest argument newArmedValue=0 <0x2bf3b680>
06   07/03/14 22:44:38.659   Device_Variable::m_szValue_set device: 18 service: urn:micasaverde-com:serviceId:SecuritySensor1 variable: Armed was: 0 now: 0 #hooks: 4 upnp: 0 v:0xd1db68/NONE duplicate:1 <0x2bf3b680>
06   07/03/14 22:44:38.660   Device_Variable::m_szValue_set device: 18 service: urn:micasaverde-com:serviceId:SecuritySensor1 variable: LastTrip was: 1404413987 now: 1404423878 #hooks: 0 upnp: 0 v:0xd1d550/NONE duplicate:0 <0x2bf3b680>
50   07/03/14 22:44:38.669   luup_log:103: VeraAlert:103:SendAlert:Msg:Front Door Opened {Picture(72)} {Picture(16)} <0x2b808000>
50   07/03/14 22:44:38.693   luup_log:103: VeraAlert:103:WebGetInfo:http://localhost:3480/data_request?id=request_image&cam=72 <0x2b808000>
06   07/03/14 22:44:38.722   Device_Variable::m_szValue_set device: 77 service: urn:micasaverde-com:serviceId:SecuritySensor1 variable: Tripped was: 1 now: 0 #hooks: 2 upnp: 0 v:0xd17e88/NONE duplicate:0 <0x2bf3b680>
07   07/03/14 22:44:38.723   Event::Evaluate 7 Multi! scene MD Siren+Lights is false repeat 0/-1 <0x2bf3b680>
07   07/03/14 22:44:38.723   Event::Evaluate 13 H Play scene H Play is false repeat 0/-1 <0x2bf3b680>
06   07/03/14 22:44:38.724   Device_Variable::m_szValue_set device: 77 service: urn:micasaverde-com:serviceId:SecuritySensor1 variable: LastTrip was: 1404423869 now: 1404423878 #hooks: 0 upnp: 0 v:0xd1d550/NONE duplicate:0 <0x2bf3b680>
50   07/03/14 22:44:39.839   luup_log:103: VeraAlert:103:WebGetInfo:Code:200 Size:48610 <0x2b808000>
50   07/03/14 22:44:39.896   luup_log:103: VeraAlert:103:WebGetInfo:http://localhost:3480/data_request?id=request_image&cam=16 <0x2b808000>
06   07/03/14 22:44:42.226   RAServerSync::SendAlert ID 2147483647,PK_Alert:USER1 sync 0x114d740 for https://cms1.mios.com/alert?PK_AccessPoint=REMOVED&HW_Key=REMOVED&DeviceID=18&LocalDate=2014-07-03%2022:44:38&LocalTimestamp=1404423878&AlertType=3&SourceType=3&Argument=15&Format=&Code=Tripped&Value=1&Description=Boys%20Home%21&Users=148056%2C214901 <0x2c13b680>
06   07/03/14 22:44:42.372   Device_Variable::m_szValue_set device: 18 service: urn:micasaverde-com:serviceId:SecuritySensor1 variable: Tripped was: 1 now: 0 #hooks: 4 upnp: 0 v:0xd17e88/NONE duplicate:0 <0x2bf3b680>
07   07/03/14 22:44:42.373   Event::Evaluate 1 Front Door scene MD Siren+Lights is false repeat 0/-1 <0x2bf3b680>
07   07/03/14 22:44:42.373   Event::Evaluate 15 Boys Home! scene Boys Home is false repeat 0/-1 <0x2bf3b680>
06   07/03/14 22:44:42.373   Device_Variable::m_szValue_set device: 18 service: urn:micasaverde-com:serviceId:SecuritySensor1 variable: LastTrip was: 1404423878 now: 1404423882 #hooks: 0 upnp: 0 v:0xd1d550/NONE duplicate:0 <0x2bf3b680>
01   07/03/14 22:44:44.904   LuaInterface::CallFunction_Job device 103 function SVeraAlert_VeraAlert1_DeviceNotification_job failed [string "module("L_VeraAlert", package.seeall)..."]:127: bad argument #1 to 'len' (string expected, got nil) <0x2b808000>
01   07/03/14 22:44:44.904   Lua_Job::Run job#26 : dev:103 (0x11792d8) P:50 S:0 failed <0x2b808000>
04   07/03/14 22:44:44.905   <Job ID="26" Name="" Device="103" Created="2014-07-03 22:44:38" Started="2014-07-03 22:44:38" Completed="2014-07-03 22:44:44" Duration="6.248408000" Runtime="6.237020000" Status="Failed" LastNote=""/> <0x2b808000>
02   07/03/14 22:44:44.906   JobHandler::PurgeCompletedJobs purge job#26 : dev:103 (0x11792d8) P:50 S:2  status 2 <0x2b808000>
01   07/03/14 22:45:00.102   FileUtils::ReadURL 28/resp:0 size 0 http://192.168.1.149:4292/snapshot.cgi <0x2c13b680>
01   07/03/14 22:45:00.103   IPCamera::ArchiveVideoFrame Cannot get frame for 16 <0x2c13b680>
06   07/03/14 22:45:03.272   Device_Variable::m_szValue

Offline RichardTSchaefer

  • Moderator
  • Master Member
  • *****
  • Posts: 10091
  • Karma: +764/-143
Re: Not getting notifications with Vera Alerts
« Reply #9 on: July 03, 2014, 08:57:17 pm »
Your camera returned an error instead of a picture.

Offline DaFeets

  • Newbie
  • *
  • Posts: 6
  • Karma: +0/-0
Re: Not getting notifications with Vera Alerts
« Reply #10 on: July 04, 2014, 03:19:46 am »
Why does that make the whole alert fail? The event is still valid. Feature request to persist the alert even if a message component is missing.

Offline RichardTSchaefer

  • Moderator
  • Master Member
  • *****
  • Posts: 10091
  • Karma: +764/-143
Re: Not getting notifications with Vera Alerts
« Reply #11 on: July 04, 2014, 09:48:00 am »
I will have to look at some exception handling in that case.

Offline pls90

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 314
  • Karma: +2/-0
Re: Not getting notifications with Vera Alerts
« Reply #12 on: July 25, 2014, 12:06:40 pm »
I too have some notifications missing.
I'm on vacation right now so I only have internet connection in the hotel. As long as I have connectivity everthing is fine, notifications are beeing pushed to 3 different devices instantly.
When I have been off the net for a couple of hours and then regain my connection there are obviously some notifictions missing (e.g. the cat sitter leaves the house without entering). Shouldn't messages be delivered regardless of how long the period of time between the last push and the actual time is? Vera alerts is configured to keep all messages.

Offline RichardTSchaefer

  • Moderator
  • Master Member
  • *****
  • Posts: 10091
  • Karma: +764/-143
Re: Not getting notifications with Vera Alerts
« Reply #13 on: July 25, 2014, 08:07:36 pm »
I think Google has a limit of the number it will buffer if there is mo response. But it is not a small number.

Offline pls90

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 314
  • Karma: +2/-0
Re: Not getting notifications with Vera Alerts
« Reply #14 on: July 26, 2014, 01:54:27 am »
50 notifications were delivered with maybe 5 missing in between. This is realy important to me. If I can't rely on the list in vera alerts it defeats the purpose of the whole app.