Author Topic: Getting the Wemo app to work with UI7  (Read 10638 times)

Offline Mamed4

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
  • Karma: +0/-0
Getting the Wemo app to work wit
« Reply #30 on: September 28, 2016, 04:54:20 pm »
That will work, but Isnt there another way so I can modify the chat with colors even when the player writes a command?

Offline wallfly

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
  • Karma: +1/-0
Re: Getting the Wemo app to work with UI7
« Reply #31 on: December 02, 2016, 11:11:24 am »
I thought I would update the instructions based on my experience with UI7.

These instructions must be done AFTER you've installed your wemo devices via the wemo app.  If you haven't done that, do that first.   I would also HIGHLY recommend assigning a permanent IP to each device via your router, using your routers DHCP settings.  This will prevent the IP of your wemo device from changing and being lost from the vera. 
I also recommend installing the Upnp Event Proxy app before starting the Wemo setup process on your Vera. 

1. Download zip https://github.com/futzle/MiOS-WeMo/archive/master.zip
2. Unzip to a local directory on your computer
3. IMPORTANT - Login to your vera locally by IP.   Logging in through getvera.com site may prevent you from being able to add devices.   If you cannot login by IP, login via getvera.com, click Users & Account Info --> Unit Settings, and then uncheck Secure your Vera, once that's done, close out, and login via IP (ie: http://192.168.1.XX/cmh/#dashboard)
4. Select Apps --> Install Apps then search for Wemo and install the existing app
5. Once installed, Select Apps --> My Apps --> Wemo, then Update App (seems redundant, but it made it work)
6. After update/luup restart, Select Apps --> Develop Apps --> Luup Files --> Then Drag and drop all Luup Files (EXCEPT readme and licence) from your saved folder on computer to the Upload box in your browser. 
7. Select Apps --> Develop apps --> Serial Port Configuration and click save.
8. Select Devices --> Wemo (arrow) --> Configure
9. (Again, this it is important that you're connected to your Vera locally for this step to work.  Going through getvera.com portal may work, but it's slower.)  Ignore Enable Scan, or dynamic add, and manually add a name and the IP of the Wemo device on your network, click Add Static.  You can repeat this step for each device you have.
10. After adding a device, a Reload Luup button will appear in the top green bar, click the button (this doesn't always show if you are remotely connected).
11. You're done, after the luup reload and final setup, your switches will now show in your devices and can be used as any other z-wave device in your network. 
12. If you don't want your vera accessible via the network, remember to reverse what you did in Step 3.


« Last Edit: December 02, 2016, 03:21:35 pm by wallfly »

Offline Nameless

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 71
  • Karma: +2/-0
Re: Getting the Wemo app to work with UI7
« Reply #32 on: January 01, 2017, 03:35:55 pm »
I thought I would update the instructions based on my experience with UI7.

These instructions must be done AFTER you've installed your wemo devices via the wemo app.  If you haven't done that, do that first.   I would also HIGHLY recommend assigning a permanent IP to each device via your router, using your routers DHCP settings.  This will prevent the IP of your wemo device from changing and being lost from the vera. 
I also recommend installing the Upnp Event Proxy app before starting the Wemo setup process on your Vera. 

1. Download zip https://github.com/futzle/MiOS-WeMo/archive/master.zip
2. Unzip to a local directory on your computer
3. IMPORTANT - Login to your vera locally by IP.   Logging in through getvera.com site may prevent you from being able to add devices.   If you cannot login by IP, login via getvera.com, click Users & Account Info --> Unit Settings, and then uncheck Secure your Vera, once that's done, close out, and login via IP (ie: http://192.168.1.XX/cmh/#dashboard)
4. Select Apps --> Install Apps then search for Wemo and install the existing app
5. Once installed, Select Apps --> My Apps --> Wemo, then Update App (seems redundant, but it made it work)
6. After update/luup restart, Select Apps --> Develop Apps --> Luup Files --> Then Drag and drop all Luup Files (EXCEPT readme and licence) from your saved folder on computer to the Upload box in your browser. 
7. Select Apps --> Develop apps --> Serial Port Configuration and click save.
8. Select Devices --> Wemo (arrow) --> Configure
9. (Again, this it is important that you're connected to your Vera locally for this step to work.  Going through getvera.com portal may work, but it's slower.)  Ignore Enable Scan, or dynamic add, and manually add a name and the IP of the Wemo device on your network, click Add Static.  You can repeat this step for each device you have.
10. After adding a device, a Reload Luup button will appear in the top green bar, click the button (this doesn't always show if you are remotely connected).
11. You're done, after the luup reload and final setup, your switches will now show in your devices and can be used as any other z-wave device in your network. 
12. If you don't want your vera accessible via the network, remember to reverse what you did in Step 3.


I have been trying to figure out a way to get my WeMo switches working on Vera for a while now. Your instructions worked perfectly! Thanks for taking the time to write out detailed steps like you did!

Offline wallfly

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
  • Karma: +1/-0
Re: Getting the Wemo app to work with UI7
« Reply #33 on: January 14, 2017, 04:44:47 pm »
Awesome, glad it helped.

Offline campana

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
  • Karma: +0/-0
Re: Getting the Wemo app to work with UI7
« Reply #34 on: January 18, 2017, 06:28:13 pm »
I need some help, I followed the instructions to the letter  and I was able to configure my devices but I get the following error message: Belkin WeMo[159] : Startup Lua Failed

Can anyone help?

I am using a Vera Plus.

Thank you


Offline Marc Shenker

  • Sr. Manager of Community Relations and Development
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 554
  • Karma: +91/-265
    • http://www.getvera.com
Re: Getting the Wemo app to work with UI7
« Reply #35 on: January 19, 2017, 01:22:09 pm »
Please contact our Customer Care Team, support@getvera.com. There is something they can do to fix this for you until we rework the Wemo integration. Feel free to CC me.
Marc Shenker ▾ Sr. Manager of Community Relations and Development
Vera Control, Ltd. ▾ Smarter Home Control ▾ www.getvera.commarc@getvera.com ▾ +1 (866) 966-2272 x814

Offline bluezr1

  • Sr. Newbie
  • *
  • Posts: 27
  • Karma: +0/-0
Re: Getting the Wemo app to work with UI7
« Reply #36 on: January 21, 2017, 09:09:38 pm »
I thought I would update the instructions based on my experience with UI7.

These instructions must be done AFTER you've installed your wemo devices via the wemo app.  If you haven't done that, do that first.   I would also HIGHLY recommend assigning a permanent IP to each device via your router, using your routers DHCP settings.  This will prevent the IP of your wemo device from changing and being lost from the vera. 
I also recommend installing the Upnp Event Proxy app before starting the Wemo setup process on your Vera. 

1. Download zip https://github.com/futzle/MiOS-WeMo/archive/master.zip
2. Unzip to a local directory on your computer
3. IMPORTANT - Login to your vera locally by IP.   Logging in through getvera.com site may prevent you from being able to add devices.   If you cannot login by IP, login via getvera.com, click Users & Account Info --> Unit Settings, and then uncheck Secure your Vera, once that's done, close out, and login via IP (ie: http://192.168.1.XX/cmh/#dashboard)
4. Select Apps --> Install Apps then search for Wemo and install the existing app
5. Once installed, Select Apps --> My Apps --> Wemo, then Update App (seems redundant, but it made it work)
6. After update/luup restart, Select Apps --> Develop Apps --> Luup Files --> Then Drag and drop all Luup Files (EXCEPT readme and licence) from your saved folder on computer to the Upload box in your browser. 
7. Select Apps --> Develop apps --> Serial Port Configuration and click save.
8. Select Devices --> Wemo (arrow) --> Configure
9. (Again, this it is important that you're connected to your Vera locally for this step to work.  Going through getvera.com portal may work, but it's slower.)  Ignore Enable Scan, or dynamic add, and manually add a name and the IP of the Wemo device on your network, click Add Static.  You can repeat this step for each device you have.
10. After adding a device, a Reload Luup button will appear in the top green bar, click the button (this doesn't always show if you are remotely connected).
11. You're done, after the luup reload and final setup, your switches will now show in your devices and can be used as any other z-wave device in your network. 
12. If you don't want your vera accessible via the network, remember to reverse what you did in Step 3.
Thanks, worked perfectly

Sent from my VS995 using Tapatalk


Offline KhMerA

  • Sr. Newbie
  • *
  • Posts: 29
  • Karma: +0/-0
Re: Getting the Wemo app to work with UI7
« Reply #37 on: March 24, 2017, 06:18:03 pm »
I got the same problem with my Vera Plus. Does anyone successfully got Wemo plugin work with VeraPlus?



I need some help, I followed the instructions to the letter  and I was able to configure my devices but I get the following error message: Belkin WeMo[159] : Startup Lua Failed

Can anyone help?

I am using a Vera Plus.

Thank you

Offline Advansys

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
  • Karma: +0/-0
Re: Getting the Wemo app to work with UI7
« Reply #38 on: April 20, 2017, 02:44:52 am »
Thank you for these instructions.  While the process didn't quite work as expected when following the instructions, a reboot at the end of my steps seemed to get it working with my Vera Edge device.  As recommended, I had to add the devices manually because the scan never seemed to initiate, even when using the local network UI.

Offline zoot1612

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 593
  • Karma: +19/-1
Re: Getting the Wemo app to work with UI7
« Reply #39 on: April 23, 2017, 04:49:06 am »
@Advansys
Try the latest update in futzles git repository https://github.com/futzle/MiOS-WeMo/archive/master.zip it has been updated in the last week. No promises though :(

Offline jaredbot

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
  • Karma: +0/-0
Re: Getting the Wemo app to work with UI7
« Reply #40 on: May 03, 2017, 12:54:26 pm »
I just got my Wemo's running  :) I experienced a problem that I didnt see anyone else mention...not sure if it has to do with the updated repository or not. However, in case it happens to help anyone, here is the steps I had to take.

Step 1) Follow instructions mentioned in posts above (Very helpful - THANK YOU)
Step 2) Go to newly created device(s) and select "Advanced"
Step 3) Scroll to the bottom field "local_udn" - This is where I found the problem. All of my wemo devices had the same incorrect uuid. Once updated with correct uuid, devices worked great.
Step 4) Enter correct uuid

The correct uuid format is as follows:

LightSwitch:
uuid:Lightswitch-1_0-[You Device Serial Number]
Appliance Switch:
uuid:Socket-1_0-[You Device Serial Number]

Example: uuid:Socket-1_0-123456A123456

If you are unsure of your device serial number or have any problems go to your wemo device setup page at http://[Device IP Address]:49153/setup.xml

You should see something similar to this:
<root xmlns="urn:Belkin:device-1-0">
<specVersion>
<major>1</major>
<minor>0</minor>
</specVersion>
<device>
<deviceType>urn:Belkin:device:controllee:1</deviceType>
<friendlyName>Nightlight</friendlyName>
<manufacturer>Belkin International Inc.</manufacturer>
<manufacturerURL>http://www.belkin.com</manufacturerURL>
<modelDescription>Belkin Plugin Socket 1.0</modelDescription>
<modelName>Socket</modelName>
<modelNumber>1.0</modelNumber>
<modelURL>http://www.belkin.com/plugin/</modelURL>
<serialNumber>123456A123456</serialNumber>
<UDN>uuid:Socket-1_0-123456A123456</UDN>

Copy and paste the uuid shown into the "local_udn" field and select "back" and "save".

These steps got all of my devices working great. Hope it helps.


Offline Mike

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 53
  • Karma: +1/-0
  • Gadget guru with a Z-wave addiction
    • IP Cam Talk
Re: Getting the Wemo app to work with UI7
« Reply #41 on: June 29, 2017, 02:24:12 pm »
I am having trouble adding my WeMo switch in UI7...The 'Save' button never shows up on the top green bar. I have done everything as instructed.
[ VeraLite ] [ Evolve LRM-AS ] [ GE 45605 Receptacle ] [ Digital Loggers Web Switch ] [ Wemo ] [ LiftMaster MyQ ] [ Everspring Flood Sensor, Temp. / Humidity Sensor ] [ Lots of Hikvision cameras ]

Offline russell.gabriel

  • Newbie
  • *
  • Posts: 3
  • Karma: +0/-0
Re: Getting the Wemo app to work with UI7
« Reply #42 on: July 16, 2017, 10:23:21 am »
"...I am having trouble adding my WeMo switch in UI7...The 'Save' button never shows up on the top green bar. I have done everything as instructed."

I had the same issue so I restarted my Vera and then when I manually added the Wemo device I had an option to reload Lua.  Working great now...thanks to all for the updated code!

Offline ZW-Tom

  • Sr. Newbie
  • *
  • Posts: 35
  • Karma: +4/-1
Re: Getting the Wemo app to work with UI7
« Reply #43 on: July 16, 2017, 06:50:50 pm »
"...I am having trouble adding my WeMo switch in UI7...The 'Save' button never shows up on the top green bar. I have done everything as instructed."

I had the same issue so I restarted my Vera and then when I manually added the Wemo device I had an option to reload Lua.  Working great now...thanks to all for the updated code!
WOW ... I had the same problem. I've spent hours trying to get it to work (get the reload to show up), and it was as simple as unplugging Vera and plugging it back in to get it to work.  THANKS!
Tom

Offline Mike

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 53
  • Karma: +1/-0
  • Gadget guru with a Z-wave addiction
    • IP Cam Talk
Re: Getting the Wemo app to work with UI7
« Reply #44 on: July 17, 2017, 02:55:25 pm »
"...I am having trouble adding my WeMo switch in UI7...The 'Save' button never shows up on the top green bar. I have done everything as instructed."

I had the same issue so I restarted my Vera and then when I manually added the Wemo device I had an option to reload Lua.  Working great now...thanks to all for the updated code!
I will try that, thanks!
[ VeraLite ] [ Evolve LRM-AS ] [ GE 45605 Receptacle ] [ Digital Loggers Web Switch ] [ Wemo ] [ LiftMaster MyQ ] [ Everspring Flood Sensor, Temp. / Humidity Sensor ] [ Lots of Hikvision cameras ]