Author Topic: Arduino Nano V3.0 with CH340G - anyone have this working over serial?  (Read 3610 times)

Offline CalvinAndHobbes

  • Newbie
  • *
  • Posts: 3
  • Karma: +0/-1
Hi all,
I am very new to both Vera and MySensors, and feel a bit like Alice who has fallen into a different universe! I ordered a bunch of devices from the AilExpress and this included some Arduino Nanos that have the CH340G chipset for USB to Serial comms. It appears that this particular chipset isn't supported on Vera Lite (the one I have) as it doesn't recognise it.

Has anyone been able to make this work? I am now stuck. I have a working gateway (as far as I can tell when it is connected to my main Windows machine). I have a simple sensor on another Nano device, and I see serial output on both devices, and they appear to communicate wirelessly.

However, I can't get the Gateway to be recognised by the Vera at all.

My understanding is that you can add devices to serproxy.ports file, but for that to work, when you run dmesg, you have to see something about the device - in my case, dmesg only reports:
Code: [Select]
usb 2-1: new full speed USB device using rt3883-ohci and address 7 - nothing else.

Am I correct in thinking that changes to serproxy.ports will not work in this case?
I have found the Linux drivers for the CH340 device, but they need to be compiled, and as far as I can tell, make is not included in the Vera - but I am not a Linux user, so I could be completely wrong on this one.

If anyone has got this combination to work, I would be most appreciative of any information you might have that could help - especially as it appears almost impossible to find any cloned Nanos that don't have this chip.

I have ordered some Ethernet W5100 modules, but they will take 3 weeks to get here, and I would like to make some progress before then if possible.

Regards,
CalvinAndHobbes


Offline ServiceXp

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 342
  • Karma: +9/-6
Re: Arduino Nano V3.0 with CH340G - anyone have this working over serial?
« Reply #1 on: April 06, 2015, 11:03:37 am »
I tried to get the CH340G chipset working with Vera3 on UI1.5 but gave up after many, many failures.
U.S.A Vera 3

Offline Reliance

  • Sr. Newbie
  • *
  • Posts: 40
  • Karma: +0/-1
Hi all,
I am very new to both Vera and MySensors, and feel a bit like Alice who has fallen into a different universe! I ordered a bunch of devices from the AilExpress and this included some Arduino Nanos that have the CH340G chipset for USB to Serial comms. It appears that this particular chipset isn't supported on Vera Lite (the one I have) as it doesn't recognise it.

Has anyone been able to make this work? I am now stuck. I have a working gateway (as far as I can tell when it is connected to my main Windows machine). I have a simple sensor on another Nano device, and I see serial output on both devices, and they appear to communicate wirelessly.

However, I can't get the Gateway to be recognised by the Vera at all.

My understanding is that you can add devices to serproxy.ports file, but for that to work, when you run dmesg, you have to see something about the device - in my case, dmesg only reports:
Code: [Select]
usb 2-1: new full speed USB device using rt3883-ohci and address 7 - nothing else.

Am I correct in thinking that changes to serproxy.ports will not work in this case?
I have found the Linux drivers for the CH340 device, but they need to be compiled, and as far as I can tell, make is not included in the Vera - but I am not a Linux user, so I could be completely wrong on this one.

If anyone has got this combination to work, I would be most appreciative of any information you might have that could help - especially as it appears almost impossible to find any cloned Nanos that don't have this chip.

I have ordered some Ethernet W5100 modules, but they will take 3 weeks to get here, and I would like to make some progress before then if possible.

Regards,
CalvinAndHobbes

Did you ever have any luck with this?  I have the same message when running 'dmesg' and no serial port appears in 'Apps / Develop Apps / Serial Port Configuration' on Vera to allow me to set up a serial port get my Arduino mySensors Serial Gateway connected. 
DSC 1864, AEON Dimmers and Switch, Fibaro Universal Sensors, DHS Double, iTach Flex IP, Arduino

Offline dwalt

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
  • Karma: +0/-0
Re: Arduino Nano V3.0 with CH340G - anyone have this working over serial?
« Reply #3 on: September 25, 2015, 11:37:20 pm »
Try the drivers here.  They worked for me on Yosemite.

http://sparks.gogo.co.nz/ch340.html

Edit:  This would only work for programming a sensor node, but probably not the gateway.
« Last Edit: October 04, 2015, 12:11:09 pm by dwalt »

Offline nlrb

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 444
  • Karma: +13/-0
Re: Arduino Nano V3.0 with CH340G - anyone have this working over serial?
« Reply #4 on: September 27, 2015, 12:36:32 pm »
There is no package kmod-usb-serial-ch341 for Backfire (10.03) ramips. So someone would need to backport it I guess.

Offline vikram0228

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
  • Karma: +0/-0
Re: Arduino Nano V3.0 with CH340G - anyone have this working over serial?
« Reply #5 on: November 15, 2015, 03:23:36 pm »
I too am desperate.

I cannot get a Nano with the CH340 chip to work with Vera3.  IS this possible? 

I have found a vendor in China with the FTDI chipset but now have to wait for several weeks

If someone can get the CH340 chipset working as a serial gateway with Vera, please do let us know

THANKS

Offline hdrider465

  • Sr. Newbie
  • *
  • Posts: 24
  • Karma: +1/-0
Re: Arduino Nano V3.0 with CH340G - anyone have this working over serial?
« Reply #6 on: February 19, 2016, 02:06:33 pm »
Simple solution to this is to get an FTDI USB to Serial board ( Like this http://www.amazon.com/Qunqi-FT232RL-Serial-Adapter-Arduino/dp/B014Y1IMNM/ref=sr_1_4?ie=UTF8&qid=1455908710&sr=8-4&keywords=ftdi+usb+to+serial )
Wire gnd,vcc and then tx to rx and rx to tx and use that as the usb plug into vera.