We have moved at community.getvera.com

Author Topic: [FIXED] Google TTS engine is no more working  (Read 39621 times)

Offline lemrock

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 196
  • Karma: +6/-2
[FIXED] Google TTS engine is no more working
« on: July 27, 2015, 08:37:13 pm »
There was a software update for Sonos today and now the "Say" function does not work anymore. I get an error on the Sonos that says : Unable to play "Say.***.mp3"- file is encoded incorrectly". I have been sending the same command string and it has worked flawlessly:
   
luup.call_action(LS_SID, "Say", {Text=" ", Language="en", GroupZones="ALL",Volume=75, SameVolumeForAll="true"},SONOS). 

I even sent a txt string from the Sonos Plugin Device tab "TTS" and I get the same error.  Is there a cure for what ails my Sonos?
« Last Edit: August 02, 2015, 05:56:06 am by lolodomo »

Offline lolodomo

  • Moderator
  • Master Member
  • *****
  • Posts: 3484
  • Karma: +74/-10
Re: Say command isn't working after Sonos Play:1 software Update
« Reply #1 on: July 28, 2015, 01:45:23 am »
It is not working for me too this morning.
As it was working well the previous days, it has no link to a Sonos update even if an update was released by Sonos few days ago.
I hope Google has not closed its TTS service !!!
« Last Edit: July 28, 2015, 01:47:01 am by lolodomo »

Offline MNB

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 689
  • Karma: +4/-9
Re: Say command isn't working after Sonos Play:1 software Update
« Reply #2 on: July 28, 2015, 10:41:00 am »
Ditto here.. I tried to do a simple TTS say with no speakee.. last night. How do we know if Google closed their TTS service and if so what is the alternate? Mike

It is not working for me too this morning.
As it was working well the previous days, it has no link to a Sonos update even if an update was released by Sonos few days ago.
I hope Google has not closed its TTS service !!!
Edge-1.7.2607, VRI06-1LX Dimr (6), VS05-1LX Sw (4), GE ZW3002 Dimr (1), HA01C Outlet (12), HA02C Sw (6), HA04C Sw (4), GE Sw (2), HA05 Sw (3), MiniMote Contr (5), HSM200/100 Sensor (2), ZW100A Sensor (8), Nest thermostat (1) & Protect Fire/CO (6) Kwikset Locks (3), F18918W (1) & IP3M-9 (6) Cam's

Offline tomgru

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1403
  • Karma: +18/-6
Re: Say command isn't working after Sonos Play:1 software Update
« Reply #3 on: July 28, 2015, 10:42:20 am »
Ditto. Glad I saw this thread before I spent hours debugging:  :)

Offline SteveZ

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 328
  • Karma: +4/-1
Re: Say command isn't working after Sonos Play:1 software Update
« Reply #4 on: July 28, 2015, 12:03:52 pm »
Same here, I'm going to try to install osx in a virtual machine and use the osx tts server. I have a windows maching running all the time anyway for blue iris and plex anyway. I'll report back if I have any success.

Offline birchey

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 56
  • Karma: +0/-1
Re: Say command isn't working after Sonos Play:1 software Update
« Reply #5 on: July 28, 2015, 12:38:09 pm »
Its interesting as mine has stopped working as well on the Play 1's after update. I have also noticed that all the tts to mp3 sites are not working, could this be a Google issue? In The Sonos app i can see that it groups the zones ok and attempts to play with a "the track i not encoded correctly"




Offline lolodomo

  • Moderator
  • Master Member
  • *****
  • Posts: 3484
  • Karma: +74/-10
Re: Say command isn't working after Sonos Play:1 software Update
« Reply #6 on: July 28, 2015, 01:39:29 pm »
We must test the Google URL first.

Offline RHINESEL

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 359
  • Karma: +25/-10
Re: Say command isn't working after Sonos Play:1 software Update
« Reply #7 on: July 28, 2015, 03:08:32 pm »
I did the update via the iOS app days ago and TTS worked.  I don't think it's related to the update but just a coincidence.

Offline lemrock

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 196
  • Karma: +6/-2
Re: Say command isn't working after Sonos Play:1 software Update
« Reply #8 on: July 28, 2015, 03:42:05 pm »
Anyone knows how to get a local OSX TTS server up and running?

Offline RHINESEL

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 359
  • Karma: +25/-10
Re: Say command isn't working after Sonos Play:1 software Update
« Reply #9 on: July 28, 2015, 04:42:22 pm »
I'll test tomorrow on a Playbar.  If it's the Play:1 update then it should play fine.  If it doesn't play we'll know it's another issue.

Offline lolodomo

  • Moderator
  • Master Member
  • *****
  • Posts: 3484
  • Karma: +74/-10
Re: Say command isn't working after Sonos Play:1 software Update
« Reply #10 on: July 28, 2015, 05:11:51 pm »
I tried this URL as an example: http://translate.google.com/translate_tts?tl=fr&q=Test

And the result is that we have now to enter a Captcha code !!!!!!!!!!!!!!!!!!
So the service is not closed but is protected against robot !!!!!!

Offline lolodomo

  • Moderator
  • Master Member
  • *****
  • Posts: 3484
  • Karma: +74/-10
Re: Google TTS is no more usable with the plugin !
« Reply #11 on: July 28, 2015, 05:13:50 pm »
I just renamed the topic !
That's really a big problem !

Offline lolodomo

  • Moderator
  • Master Member
  • *****
  • Posts: 3484
  • Karma: +74/-10

Offline MNB

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 689
  • Karma: +4/-9
Re: Google TTS is no more usable with the plugin !
« Reply #13 on: July 28, 2015, 08:12:26 pm »
Oook, so is there a recovery schema to Google's change and/or is there an alternate solution? I take it we fall into the "Automated service" category? Mike

I just renamed the topic !
That's really a big problem !
« Last Edit: July 28, 2015, 08:14:42 pm by MNB »
Edge-1.7.2607, VRI06-1LX Dimr (6), VS05-1LX Sw (4), GE ZW3002 Dimr (1), HA01C Outlet (12), HA02C Sw (6), HA04C Sw (4), GE Sw (2), HA05 Sw (3), MiniMote Contr (5), HSM200/100 Sensor (2), ZW100A Sensor (8), Nest thermostat (1) & Protect Fire/CO (6) Kwikset Locks (3), F18918W (1) & IP3M-9 (6) Cam's

Offline watek2k

  • Newbie
  • *
  • Posts: 19
  • Karma: +1/-3
Re: Google TTS is now protected against robot and automation systems
« Reply #14 on: July 28, 2015, 09:27:21 pm »
Same darn problem!!!