Author Topic: aeon labs energy monitor  (Read 119628 times)

Offline Phibar

  • Sr. Newbie
  • *
  • Posts: 40
  • Karma: +0/-0
Re: aeon labs energy monitor
« Reply #15 on: May 28, 2010, 09:58:58 am »
Thanks ASI.

back to original posting.. are the aeon labs products goign to be in the same price range as intermatics or closer to GE?

Vera2 1xtrane thermostat

Offline strangely

  • Beta Testers
  • Master Member
  • *****
  • Posts: 3716
  • Karma: +33/-2
  • Vera 1,3 & V light
Re: aeon labs energy monitor
« Reply #16 on: May 28, 2010, 11:26:33 am »
First, thank you for the kind words. Second, what versions is everybody looking for? Single, double or tripple clamp?

From what I can gather so far from Aeon, these will be available in 4-weeks or less and I should have another update on Monday.

As far as HomeManageables goes, I have a few calls in to them but I think they were at a trade show yesterday.
Single for me i think
Kwickset locks, HA01C, HA14C, HA02C, HA03C, HA05C, HA04C, HA07C, HA09C, Aeon HEM, GE 45604, 45606, 45609, ZDP100, VRF01-1LZ, WDTC-20, HA18WD, WDHA-12R, HRDS1, HM-TS001, AC1-ZW, TV-IP110, BL-C210A, LUUP control- EtherRain8, DSC Alarm, HDMI matrix, HR24-200, Panasonic TV, SQblaster

Offline Phibar

  • Sr. Newbie
  • *
  • Posts: 40
  • Karma: +0/-0
Re: aeon labs energy monitor
« Reply #17 on: May 28, 2010, 12:00:04 pm »
I think 1 as well.
Vera2 1xtrane thermostat

Offline woodsby

  • Beta Testers
  • Sr. Member
  • *****
  • Posts: 467
  • Karma: +1/-0
Re: aeon labs energy monitor
« Reply #18 on: May 28, 2010, 03:39:41 pm »
Are specs available yet? It looks like this is a battery powered device - how often does it wake up and report?  Can its wake/report interval be adjusted? I have a lot of questions, but I want one...
Vera1 (1.1142), Vera2 (1.1182), VRI06 (12), VRS15 (3), VRS05 (2), VRF01 (2), VRCS4 (2), ZRW113, ZRF113 (2), 45602, 45603, TZMT400 (2), FE599 (2), 99100, Thinkstick, Harmony 890Pro (2), Harmony RF Extender, Nevo S70, Nevo NC-50, Minimote, SQ Remote, SQ Blaster, EtherRain-8, Cliste ActiveRFID, TED5002

Offline Les F

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 556
  • Karma: +7/-0
    • When not home, I can be found at the cabin
Re: aeon labs energy monitor
« Reply #19 on: May 28, 2010, 05:51:51 pm »

Just as an FYI:

As far as clamps go, if you are in the US and want to use this as a whole house monitor you will need a 2 clamp version. One for each leg of 120v coming in at the breaker panel

You would need a 2 clamp model for measuring usage on any 220-240 volt appliance.
(yeah I guess for this you could use a 1 clamp and double the numbers).

One clamp for the normal 110v appliance of course.

I don't claim to be an expert on power, so if I am mistaken, please correct me  :D


Google+ http://tinyurl.com/7hewkbn / Instagram: https://goo.gl/0Hr8K4 / Pinterest https://goo.gl/WjZCQp (Yes, Pinterest is for guys too! take a look)

Offline strangely

  • Beta Testers
  • Master Member
  • *****
  • Posts: 3716
  • Karma: +33/-2
  • Vera 1,3 & V light
Re: aeon labs energy monitor
« Reply #20 on: May 29, 2010, 01:41:44 am »
@Les F, I guess you are right, I use a second phase in my Kitchen with my Oven and cooktop to get 220. Looks like I'll need the 2 clamp version after all!?
Kwickset locks, HA01C, HA14C, HA02C, HA03C, HA05C, HA04C, HA07C, HA09C, Aeon HEM, GE 45604, 45606, 45609, ZDP100, VRF01-1LZ, WDTC-20, HA18WD, WDHA-12R, HRDS1, HM-TS001, AC1-ZW, TV-IP110, BL-C210A, LUUP control- EtherRain8, DSC Alarm, HDMI matrix, HR24-200, Panasonic TV, SQblaster

Offline Phibar

  • Sr. Newbie
  • *
  • Posts: 40
  • Karma: +0/-0
Re: aeon labs energy monitor
« Reply #21 on: June 01, 2010, 10:00:48 am »
This might be slightly off topic but if I use one of these and the individual switchs from aeon can i setup seperate energy logs through vera?
Vera2 1xtrane thermostat

Offline ASIHome

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 345
  • Karma: +2/-2
    • ASIHome - Products and Solutions for the Intelligent Home
Re: aeon labs energy monitor
« Reply #22 on: June 02, 2010, 08:54:44 am »
These are now available on the website.

Offline wseverino

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 851
  • Karma: +0/-0
  • Da Man, Da Myth, Da Legend - in his own mind!
Re: aeon labs energy monitor
« Reply #23 on: June 02, 2010, 10:46:49 am »
2 clamp on order!
My ZWave Network: Too friggin big to list.....

Offline wseverino

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 851
  • Karma: +0/-0
  • Da Man, Da Myth, Da Legend - in his own mind!
Re: aeon labs energy monitor
« Reply #24 on: June 02, 2010, 11:34:24 am »
Aaron - Are you guys supporting this yet? If you need one I can send you the one I ordered.
My ZWave Network: Too friggin big to list.....

Offline strangely

  • Beta Testers
  • Master Member
  • *****
  • Posts: 3716
  • Karma: +33/-2
  • Vera 1,3 & V light
Re: aeon labs energy monitor
« Reply #25 on: June 02, 2010, 11:42:31 am »
Oops, my Finger accidentally slipped on the order button for the two clamp also :)
Kwickset locks, HA01C, HA14C, HA02C, HA03C, HA05C, HA04C, HA07C, HA09C, Aeon HEM, GE 45604, 45606, 45609, ZDP100, VRF01-1LZ, WDTC-20, HA18WD, WDHA-12R, HRDS1, HM-TS001, AC1-ZW, TV-IP110, BL-C210A, LUUP control- EtherRain8, DSC Alarm, HDMI matrix, HR24-200, Panasonic TV, SQblaster

Offline myhomeserver

  • Beta Testers
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 872
  • Karma: +3/-5
  • http://www.MyZwave.net
    • MyZwave.net
Re: aeon labs energy monitor
« Reply #26 on: June 02, 2010, 03:58:46 pm »
My vote for support if not already added....I will be getting one of these from Aeon Labs soon for review and will be using it with Vera.  MCV, any feedback here?
MyZWave.net - See Our Z-Wave product Reviews
(formerly MyHomeServer)

Offline Les F

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 556
  • Karma: +7/-0
    • When not home, I can be found at the cabin
Re: aeon labs energy monitor
« Reply #27 on: June 02, 2010, 06:03:59 pm »

soooo does anyone have any idea if this will just report current (no pun intended) usage, average, high / low?
I am sure it will do anything, its more of how it is polled and what is done with the data.

The hacking side of me would like to throw the data into an rrdgraph with something like indoor/outdoor  temperature data on the graph as well.  Okay I'll calm down...  :-X

Google+ http://tinyurl.com/7hewkbn / Instagram: https://goo.gl/0Hr8K4 / Pinterest https://goo.gl/WjZCQp (Yes, Pinterest is for guys too! take a look)

Offline TheGadgetGuy

  • Beta Testers
  • Sr. Member
  • *****
  • Posts: 488
  • Karma: +3/-1
  • Technology Guru
Re: aeon labs energy monitor
« Reply #28 on: June 02, 2010, 10:55:12 pm »
This sounds like a well needed product, but unfortunately, I am not willing to purchase it until I KNOW how (if) Vera will support it.  I don't need to buy a paperweight if Vera isn't going to properly support it for another 6 months...

(fingers crossed for good news)...
"Lots of Z wave switches by various companies", 8 Panasonic IP cameras, 4 Schlage locks, 2 Kwikset locks, 3 Z-wave thermometers, 2 5 button Cooper scene controllers, etc.

Offline strangely

  • Beta Testers
  • Master Member
  • *****
  • Posts: 3716
  • Karma: +33/-2
  • Vera 1,3 & V light
Re: aeon labs energy monitor
« Reply #29 on: June 02, 2010, 11:06:03 pm »
I'm pretty sure that MCV will support it pretty much at launch or if not then pretty soon after. They also have a product compatibility guarantee where they will support it within a month (I think) of receiving a trouble ticket.

I believe MCV get a lot of products sent to them before we ever see them in the flesh anyway (I think the Kwikset locks are an example of this.)

Anyway, by the time I get round to installing this anyway a month may have passed :)
Kwickset locks, HA01C, HA14C, HA02C, HA03C, HA05C, HA04C, HA07C, HA09C, Aeon HEM, GE 45604, 45606, 45609, ZDP100, VRF01-1LZ, WDTC-20, HA18WD, WDHA-12R, HRDS1, HM-TS001, AC1-ZW, TV-IP110, BL-C210A, LUUP control- EtherRain8, DSC Alarm, HDMI matrix, HR24-200, Panasonic TV, SQblaster