Author Topic: Version 4 feedback  (Read 9484 times)

Offline jbrink

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
  • Karma: +0/-0
Re: Version 4 feedback
« Reply #30 on: March 26, 2016, 06:32:18 pm »
Ak,

PM send.

Offline jbrink

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
  • Karma: +0/-0
Re: Version 4 feedback
« Reply #31 on: March 26, 2016, 06:34:52 pm »
not possible...

Offline akbooer

  • Moderator
  • Master Member
  • *****
  • Posts: 6343
  • Karma: +288/-70
  • "Less is more"
Re: Version 4 feedback
« Reply #32 on: March 27, 2016, 03:02:28 am »
not possible...
...to send me a PM ???  I get plenty!

I was wondering if there is something odd with your network?  Netatmo uses HTTPS requests to remote connections on port #443.

3x Vera Lite-UI5/Edge-UI7, 25x Fibaro, 23x TKB, 9x MiniMote, 2x NorthQ Power, 2x Netatmo, 1x Foscam FI9831P, 9x Philips Hue,
Razberry, MySensors Arduino, HomeWave, AltUI, AltHue, DataYours, Grafana, openLuup, ZWay, ZeroBrane Studio.

Offline korttoma

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 719
  • Karma: +26/-5
Re: Version 4 feedback
« Reply #33 on: January 04, 2017, 05:39:37 am »
Hi akbooer,

I think I might have discovered a small bug in the Netatmo Plugin.

I noticed yesterday that the plugin had not updated any values for 8 hours and when I went to "my.netatmo(dot)com" I noticed that both the wind and rain sensor had dropped (no longer communicating). The reason they were not communicating was that the weather was so cold that the alkaline batteries were not able to feed enough juice. Later the wind sensor came back but I had to replace the batteries in the rain sensor to also get this one back online.
Once all sensors were back online the Vera Netatmo Plugin started to update all values again.

I was not planing on climbing the roof in the middle of winter just because of the rain sensor, I can live without the rain sensor until spring.
But I can not live with loosing all sensor data just because one sensor is offline.

- Tomas

Offline akbooer

  • Moderator
  • Master Member
  • *****
  • Posts: 6343
  • Karma: +288/-70
  • "Less is more"
Re: Version 4 feedback
« Reply #34 on: January 04, 2017, 06:14:03 am »
Any useful information in the log files?  Otherwise can try a test by removing batteries from a device, I suppose.  I'd be keen to find out whether the problem is actually in the plugin or some feature of the Netatmo API which I don't understand.
3x Vera Lite-UI5/Edge-UI7, 25x Fibaro, 23x TKB, 9x MiniMote, 2x NorthQ Power, 2x Netatmo, 1x Foscam FI9831P, 9x Philips Hue,
Razberry, MySensors Arduino, HomeWave, AltUI, AltHue, DataYours, Grafana, openLuup, ZWay, ZeroBrane Studio.

Offline korttoma

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 719
  • Karma: +26/-5
Re: Version 4 feedback
« Reply #35 on: January 05, 2017, 02:06:19 am »
Sorry akbooer,

I did not grab the log files. But as I only replaced the batteries in the rain sensor there is still some possibility that the wind sensor drops again and if the issue happens again I can see what is in the log files. Other wise I will reproduce the issue when spring comes and I can roam the roof without the risk of falling to my death.
- Tomas

Offline dale2403

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
  • Karma: +1/-0
Re: Version 4 feedback
« Reply #36 on: January 18, 2017, 06:36:30 am »
Hi,
maybe I have the same problem. The battery on my rain sensor gone and all Netatmo devices have stopped to update.
Here is the error from log about polling:
01   01/18/17 6:18:01.687   LuaInterface::CallFunction_Timer-5 function pollNetatmo failed [string "..."]:286: attempt to perform arithmetic on local 'value' (a nil value) <0x7577d520> 

It is repeating every 10min.

Offline korttoma

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 719
  • Karma: +26/-5
Re: Version 4 feedback
« Reply #37 on: January 30, 2017, 07:50:26 am »
Seems like it is only the rain sensor that is affected with the update issue. I lost communication with the wind sensor today and all other devices keep updating just fine.
- Tomas

Offline akbooer

  • Moderator
  • Master Member
  • *****
  • Posts: 6343
  • Karma: +288/-70
  • "Less is more"
Re: Version 4 feedback
« Reply #38 on: January 30, 2017, 08:31:23 am »
I've had the plugin create a new device on some battery changes, but never found a problem that a reload didn't fix.  The plugin is, of course, totally dependent on Netatmo's API for its functionality.  If a device isn't there on startup, it gets deleted.
3x Vera Lite-UI5/Edge-UI7, 25x Fibaro, 23x TKB, 9x MiniMote, 2x NorthQ Power, 2x Netatmo, 1x Foscam FI9831P, 9x Philips Hue,
Razberry, MySensors Arduino, HomeWave, AltUI, AltHue, DataYours, Grafana, openLuup, ZWay, ZeroBrane Studio.

Offline korttoma

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 719
  • Karma: +26/-5
Re: Version 4 feedback
« Reply #39 on: February 14, 2017, 04:40:37 am »
I lost contact with my Rain sensor today again and the plugin stoped updating any values.

Code: [Select]
06 02/14/17 10:27:06.202 Device_Variable::m_szValue_set device: 255 service: urn:upnp-org:serviceId:altui1 variable: DisplayLine1 was: 470 ppm now: 474 ppm #hooks: 0 upnp: 0 skip: 0 v:(nil)/NONE duplicate:0 <0x753d7520>
06 02/14/17 10:27:06.204 Device_Variable::m_szValue_set device: 7 service: urn:akbooer-com:serviceId:Netatmo1 variable: LastUpdated was: 1487060225 now: 1487060826 #hooks: 0 upnp: 0 skip: 0 v:(nil)/NONE duplicate:0 <0x753d7520>
01 02/14/17 10:27:06.204 LuaInterface::CallFunction_Timer-5 function pollNetatmo failed [string "..."]:286: attempt to perform arithmetic on local 'value' (a nil value) <0x753d7520>

Tried a Luup restart but I still get no values from any sensors.

Code: [Select]
50 02/14/17 11:30:45.721 luup_log:6: Netatmo: station name: Barkamo <0x755ef520>
50 02/14/17 11:30:45.722 luup_log:6: Netatmo: module name: GK <0x755ef520>
50 02/14/17 11:30:45.723 luup_log:6: Netatmo: module name: Ute <0x755ef520>
50 02/14/17 11:30:45.724 luup_log:6: Netatmo: module name: AR <0x755ef520>
50 02/14/17 11:30:45.724 luup_log:6: Netatmo: module name: Regn <0x755ef520>
50 02/14/17 11:30:45.725 luup_log:6: Netatmo: module name: SR <0x755ef520>
50 02/14/17 11:30:45.726 luup_log:6: Netatmo: module name: Vind <0x755ef520>
50 02/14/17 11:30:45.727 luup_log:6: Netatmo: module name: IN <0x755ef520>
06 02/14/17 11:30:45.728 Device_Variable::m_szValue_set device: 6 service: urn:micasaverde-com:serviceId:GenericSensor1 variable: GKTimeUtc was: 1487063852 now: 1487064457 #hooks: 0 upnp: 0 skip: 0 v:(nil)/NONE duplicate:0 <0x755ef520>
06 02/14/17 11:30:45.729 Device_Variable::m_szValue_set device: 17 service: urn:akbooer-com:serviceId:Netatmo1 variable: LastUpdated was: 1487064425 now: 1487064645 #hooks: 0 upnp: 0 skip: 0 v:(nil)/NONE duplicate:0 <0x755ef520>
06 02/14/17 11:30:45.730 Device_Variable::m_szValue_set device: 6 service: urn:micasaverde-com:serviceId:GenericSensor1 variable: GKAbsolutePressure was: 1028.3 now: 1028.6 #hooks: 0 upnp: 0 skip: 0 v:(nil)/NONE duplicate:0 <0x755ef520>
06 02/14/17 11:30:45.732 Device_Variable::m_szValue_set device: 18 service: urn:akbooer-com:serviceId:Netatmo1 variable: LastUpdated was: 1487064425 now: 1487064645 #hooks: 0 upnp: 0 skip: 0 v:(nil)/NONE duplicate:0 <0x755ef520>
06 02/14/17 11:30:45.732 Device_Variable::m_szValue_set device: 6 service: urn:micasaverde-com:serviceId:GenericSensor1 variable: GKPressure was: 1030.7 now: 1031 #hooks: 0 upnp: 0 skip: 0 v:(nil)/NONE duplicate:0 <0x755ef520>
06 02/14/17 11:30:45.733 Device_Variable::m_szValue_set device: 19 service: urn:micasaverde-com:serviceId:GenericSensor1 variable: Pressure was: 1030.7 now: 1031.0 #hooks: 0 upnp: 0 skip: 0 v:(nil)/NONE duplicate:0 <0x755ef520>
06 02/14/17 11:30:45.734 Device_Variable::m_szValue_set device: 19 service: urn:akbooer-com:serviceId:Netatmo1 variable: LastUpdated was: 1487064425 now: 1487064645 #hooks: 0 upnp: 0 skip: 0 v:(nil)/NONE duplicate:0 <0x755ef520>
06 02/14/17 11:30:45.734 Device_Variable::m_szValue_set device: 19 service: urn:micasaverde-com:serviceId:GenericSensor1 variable: CurrentLevel was: 1030.7 now: 1031.0 #hooks: 0 upnp: 0 skip: 0 v:0xf85330/NONE duplicate:0 <0x755ef520>
06 02/14/17 11:30:45.735 Device_Variable::m_szValue_set device: 19 service: urn:upnp-org:serviceId:altui1 variable: DisplayLine1 was: 1030.7 mbar now: 1031.0 mbar #hooks: 0 upnp: 0 skip: 0 v:(nil)/NONE duplicate:0 <0x755ef520>
06 02/14/17 11:30:45.735 Device_Variable::m_szValue_set device: 19 service: urn:micasaverde-com:serviceId:GenericSensor1 variable: AbsolutePressure was: 1028.3 now: 1028.6 #hooks: 0 upnp: 0 skip: 0 v:(nil)/NONE duplicate:0 <0x755ef520>
06 02/14/17 11:30:45.736 Device_Variable::m_szValue_set device: 254 service: urn:akbooer-com:serviceId:Netatmo1 variable: LastUpdated was: 1487064425 now: 1487064645 #hooks: 0 upnp: 0 skip: 0 v:(nil)/NONE duplicate:0 <0x755ef520>
06 02/14/17 11:30:45.736 Device_Variable::m_szValue_set device: 6 service: urn:micasaverde-com:serviceId:GenericSensor1 variable: GKCO2 was: 460 now: 452 #hooks: 0 upnp: 0 skip: 0 v:(nil)/NONE duplicate:0 <0x755ef520>
06 02/14/17 11:30:45.737 Device_Variable::m_szValue_set device: 255 service: urn:micasaverde-com:serviceId:GenericSensor1 variable: CO2 was: 460 now: 452 #hooks: 0 upnp: 0 skip: 0 v:(nil)/NONE duplicate:0 <0x755ef520>
06 02/14/17 11:30:45.738 Device_Variable::m_szValue_set device: 255 service: urn:akbooer-com:serviceId:Netatmo1 variable: LastUpdated was: 1487064425 now: 1487064645 #hooks: 0 upnp: 0 skip: 0 v:(nil)/NONE duplicate:0 <0x755ef520>
06 02/14/17 11:30:45.738 Device_Variable::m_szValue_set device: 255 service: urn:micasaverde-com:serviceId:GenericSensor1 variable: CurrentLevel was: 460 now: 452 #hooks: 2 upnp: 0 skip: 0 v:0xf85330/NONE duplicate:0 <0x755ef520>
06 02/14/17 11:30:45.814 Device_Variable::m_szValue_set device: 255 service: urn:upnp-org:serviceId:altui1 variable: DisplayLine1 was: 460 ppm now: 452 ppm #hooks: 0 upnp: 0 skip: 0 v:(nil)/NONE duplicate:0 <0x755ef520>
06 02/14/17 11:30:45.815 Device_Variable::m_szValue_set device: 255 service: urn:akbooer-com:serviceId:Netatmo1 variable: IconSet was: 3 now: 8 #hooks: 0 upnp: 0 skip: 0 v:(nil)/NONE duplicate:0 <0x755ef520>
06 02/14/17 11:30:45.816 Device_Variable::m_szValue_set device: 7 service: urn:akbooer-com:serviceId:Netatmo1 variable: LastUpdated was: 1487064425 now: 1487064645 #hooks: 0 upnp: 0 skip: 0 v:(nil)/NONE duplicate:0 <0x755ef520>
01 02/14/17 11:30:45.817 LuaInterface::CallFunction_Timer-5 function pollNetatmo failed [string "..."]:286: attempt to perform arithmetic on local 'value' (a nil value) <0x755ef520>

- Tomas

Offline akbooer

  • Moderator
  • Master Member
  • *****
  • Posts: 6343
  • Karma: +288/-70
  • "Less is more"
Re: Version 4 feedback
« Reply #40 on: February 14, 2017, 05:24:20 am »
Here's a fix to the nil value error.

Also in the GitHub development branch.

For some reason, one of the sensors (perhaps the rain one) has no value.  This may make sense if the newly created device has not yet updated, but I'm not sure.

Let's see if this helps.



Coincidentally, the battery on my Rain sensor has just gone, so perhaps I will face the same issue!
3x Vera Lite-UI5/Edge-UI7, 25x Fibaro, 23x TKB, 9x MiniMote, 2x NorthQ Power, 2x Netatmo, 1x Foscam FI9831P, 9x Philips Hue,
Razberry, MySensors Arduino, HomeWave, AltUI, AltHue, DataYours, Grafana, openLuup, ZWay, ZeroBrane Studio.

Offline korttoma

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 719
  • Karma: +26/-5
Re: Version 4 feedback
« Reply #41 on: February 14, 2017, 07:08:52 am »
:D Seems to be working now! Thanks akbooer!
- Tomas

Offline korttoma

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 719
  • Karma: +26/-5
Re: Version 4 feedback
« Reply #42 on: February 17, 2017, 03:37:26 am »
Hi akbooer,

Has the "MeasurementPoll" intentionally been made to not be editable? I tried to change it to 5 (5 min) but the change does not stick, goes back to 10 after each luup restart.

newermind, I guess it is because of this:
Code: [Select]
Weather Station
Do not try to pull data every minute. Netatmo Weather Station sends its measures to the server every ten minutes.

- Tomas

Offline akbooer

  • Moderator
  • Master Member
  • *****
  • Posts: 6343
  • Karma: +288/-70
  • "Less is more"
Re: Version 4 feedback
« Reply #43 on: February 17, 2017, 04:20:50 am »
Yes, that's right.  10 is a minimum for the Web API. You can set it to longer if you wish  ;)
3x Vera Lite-UI5/Edge-UI7, 25x Fibaro, 23x TKB, 9x MiniMote, 2x NorthQ Power, 2x Netatmo, 1x Foscam FI9831P, 9x Philips Hue,
Razberry, MySensors Arduino, HomeWave, AltUI, AltHue, DataYours, Grafana, openLuup, ZWay, ZeroBrane Studio.

Offline carrollsbc

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
  • Karma: +0/-0
Newbie needs help - can't get Netatmo app to install
« Reply #44 on: March 20, 2017, 11:49:42 pm »
I had to replace my Netatmo unit and deleted the Netatmo app from my VeraLite to try to start over to get the new Netatmo unit added as a Device in Micasaverde. When I try to install the app from Apps - Install Apps - I get the message "Command failed Failed to retrieve plugins".  When I try installing the app from the store, I get "Installation failed, Reason: to install plugin"
I'm very new to this, but would appreciate any help that anyone could offer.  I need to use the temperature data from the Netatmo as an input for some automation I have setup using PLEG.  Thanks in advance!

« Last Edit: March 21, 2017, 12:22:15 am by carrollsbc »