Author Topic: WiFi on Vera Plus (Resolved)  (Read 15844 times)

Offline emiliosic

  • Sr. Newbie
  • *
  • Posts: 32
  • Karma: +2/-0
WiFi on Vera Plus (Resolved)
« on: February 19, 2016, 11:53:10 pm »
Got a Vera Plus as a replacement for a Vera Lite. Before I migrate, wanted to familiarize with the new unit; and I'm confused about its Wi-Fi:
It's using latest firmware 1.7.1754.
Vera Plus seems to be acting as a WiFi router, but I wanted to be able to be able to connect to it via WiFi instead.
Under Settings -> Net & WiFi, I see the settings for WAN (Ethernet) and LAN (WiFi).
I don't see how Vera can join a WiFi Network and get an IP address and gateway from WiFi, it works on Ethernet (WAN).

Also, on WiFi, I don't see how to rename the 5Ghz SSID nor how to select the channel. For 2.4Ghz, it lets me pick a channel but has no auto.
If it were working in client mode; there would be no channel to pick.

BTW: There are no more Z-Wave pair / unfair buttons. There are two new ones: Pair and Select.
I have no idea what these are for.


Starting with firmware Version 7.0.21 ▾ June 19, 2017. Wifi client mode has been enabled in VeraPlus : https://goo.gl/r4iuQT
« Last Edit: August 08, 2017, 02:17:13 pm by John M. »

Offline integlikewhoa

  • Master Member
  • *******
  • Posts: 5570
  • Karma: +150/-366
Re: WiFi on Vera Plus
« Reply #1 on: February 20, 2016, 01:19:43 am »
See below, but I would recommend you plug you vera into the router and leave it next to the router. both should be central to the house.

Offline mbc2237

  • Sr. Newbie
  • *
  • Posts: 27
  • Karma: +0/-0
Re: WiFi on Vera Plus
« Reply #2 on: February 20, 2016, 01:49:52 pm »
See below, but I would recommend you plug you vera into the router and leave it next to the router. both should be central to the house.

Are you on a VeraPlus or Edge?  I am on the Plus.

I do not have that option.  I have Automatically configure and Manually configure.  I have been searching everywhere over the last few days with no success on how to get this going. 

Offline Trotsky40

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 125
  • Karma: +4/-0
Re: WiFi on Vera Plus
« Reply #3 on: February 20, 2016, 02:10:42 pm »
Select "manually configure" and additional options appear.
Vera Plus- A wide variety of z-wave devices, a few zigbee devices, Sonos, and Phillips Hue bulbs via Hue Bridge.

Offline mbc2237

  • Sr. Newbie
  • *
  • Posts: 27
  • Karma: +0/-0
Re: WiFi on Vera Plus
« Reply #4 on: February 20, 2016, 03:33:16 pm »
Select "manually configure" and additional options appear.

Thanks for the reply.  nope.  Again, I don't think that us VeraPlus users are just missing it.  I don't believe it is there.  Can someone with a VeraPlus confirm that the wifi options for doing a network are there?

I have attached the entire screen.  I am also on the same firmware as OP.

Offline integlikewhoa

  • Master Member
  • *******
  • Posts: 5570
  • Karma: +150/-366
Re: WiFi on Vera Plus
« Reply #5 on: February 21, 2016, 01:34:08 am »
Select "manually configure" and additional options appear.

Thanks for the reply.  nope.  Again, I don't think that us VeraPlus users are just missing it.  I don't believe it is there.  Can someone with a VeraPlus confirm that the wifi options for doing a network are there?

I have attached the entire screen.  I am also on the same firmware as OP.

You two have already confirmed it's not there, so we believe you. The edge didn't have it either for the first 6 months. It's also not recommend to use.

Offline mbc2237

  • Sr. Newbie
  • *
  • Posts: 27
  • Karma: +0/-0
Re: WiFi on Vera Plus
« Reply #6 on: February 21, 2016, 11:53:36 am »
Of course a wired connection is always more reliable but with the battery backups I have for both my router/modem and the Vera, I have been running for a few years on my lite in that configuration with no issues. But I am keeping my lite as a slave and trying to avoid purchasing another AP for the Plus, a device that contains the ability to perform this function. I was hoping that someone would already have a workaround or know how to enable it. I know it took a while for the edge to gain this funtionality and was hoping, due to the high demand for this funtionality, would be enabled out of the box.

I know the moment I buy another AP, there will be a way to do this. I'll just keep lurking the forums for a bit before I throw in the towel.

Offline u20111223

  • Sr. Newbie
  • *
  • Posts: 37
  • Karma: +1/-0
Re: WiFi on Vera Plus
« Reply #7 on: February 21, 2016, 01:12:41 pm »
Had the same problem.  This worked on VeraEdge and Vera2.  Here's the response from support.  Hopefully they will release an update soon.

Quote
We are very sorry but for the moment, VeraPlus doesn?t have the feature to connect to the Internet wirelessly.This is in our developer?s to do list and should be included into one of the future software versions. Be sure to check our release notes page to find out the fixes and improvements with each update:

http://support.getvera.com/customer/portal/topics/666697-release-notes/articles

Offline integlikewhoa

  • Master Member
  • *******
  • Posts: 5570
  • Karma: +150/-366
Re: WiFi on Vera Plus
« Reply #8 on: February 21, 2016, 03:21:19 pm »
I know it took a while for the edge to gain this funtionality and was hoping, due to the high demand for this funtionality, would be enabled out of the box.

I perosnally don't think wifi is high demand on the vera and would guess that 90% of users disable the wifi out of the box.

I am also unaware of how the vera lite was connected in this way since it doesn't have a wifi radio in it? USB?

Also since the wifi router, and vera should be in the center of the house and they both run on battery backup they should be sitting side by side. Which means a .30 cent cat5 cable would do the trick.

I'm sure vera will get it going sooner or later just like on the edge, and the right thing that has been done is to open support tickets for it. More there is the better your chances of getting it resolved. I encourage everyone needing this to open a ticket to help out.

Offline mbc2237

  • Sr. Newbie
  • *
  • Posts: 27
  • Karma: +0/-0
Re: WiFi on Vera Plus
« Reply #9 on: February 21, 2016, 03:48:42 pm »
My router is in the back of the house.  No issues getting wifi anywhere in the house.  Vera is in the kitchen as the radio will not reach the edges of the house/outside.  No way to easily get an ethernet cable to it without it really being a pita. 
The way i have the lite connected is through the ethernet port via a TP nano router powered through the VeraLite USB port.  Don't recall the exact model but found the solution via this forum.  They are only 20 bucks or so but the best solution is to use the hardware already present in the VeraPlus.  Thanks to previous poster for adding that they [Vera] have made a response on it.    I'll also open a ticket to simply show there is interest. 

I will also disable the wifi rebroadcast if i am able to and still use the radio in client mode.  I currently have the radio off as of this post.  As you mentioned, I think that a small minority of the users have much interest in using the Plus as a DHCP server and/or creating a wifi network with it.

I also think having a wired connection is much more important to boxes like the smart hub where logic is stored in the cloud.  Losing internet means a dead box.  On the Vera, an loss of connection only means not being able to access it from out of the network.  All functions will continue to perform.  Saying that one should not use it wireless is similar to staying that you should not use a wireless cam, wirelessly, because of the unreliable connection.  In situations where people are using their box to perform critical security/fire functions, which is also not suggested, a hardwired connection would mean one less point of failure. 

Offline integlikewhoa

  • Master Member
  • *******
  • Posts: 5570
  • Karma: +150/-366
Re: WiFi on Vera Plus
« Reply #10 on: February 21, 2016, 06:42:15 pm »
My router is in the back of the house.  No issues getting wifi anywhere in the house.  Vera is in the kitchen as the radio will not reach the edges of the house/outside.  No way to easily get an ethernet cable to it without it really being a pita. 
The way i have the lite connected is through the ethernet port via a TP nano router powered through the VeraLite USB port.  Don't recall the exact model but found the solution via this forum.  They are only 20 bucks or so but the best solution is to use the hardware already present in the VeraPlus.  Thanks to previous poster for adding that they [Vera] have made a response on it.    I'll also open a ticket to simply show there is interest. 

I will also disable the wifi rebroadcast if i am able to and still use the radio in client mode.  I currently have the radio off as of this post.  As you mentioned, I think that a small minority of the users have much interest in using the Plus as a DHCP server and/or creating a wifi network with it.

I also think having a wired connection is much more important to boxes like the smart hub where logic is stored in the cloud.  Losing internet means a dead box.  On the Vera, an loss of connection only means not being able to access it from out of the network.  All functions will continue to perform.  Saying that one should not use it wireless is similar to staying that you should not use a wireless cam, wirelessly, because of the unreliable connection.  In situations where people are using their box to perform critical security/fire functions, which is also not suggested, a hardwired connection would mean one less point of failure.

If vera disconnects from wifi you also loose local control, any plugins that use IP and other functions also not just internet or cloud based items. It will disconnect from local network also. You could combat this by haveing it ping another device on the network maybe even the router so you can boot to try and get wifi to auto connect. But yes wireless speed and reliablity is not that of wired. And wireless router would be better placed in the center of house vs. back corner also. Sometimes this involves work and that's were the Mickey comes out.

Offline mbc2237

  • Sr. Newbie
  • *
  • Posts: 27
  • Karma: +0/-0
Re: WiFi on Vera Plus
« Reply #11 on: February 21, 2016, 10:55:02 pm »
After 3 years with the Lite on a wireless connection and not a single issue <knocks on wood>, I'll stick with the wireless route.

Had I thought of it just prior to deciding to start the HA ride, I would have wired it when I was rebuilding my entire house.  But, I didn't and that ship has sailed.  I spent a bit of time debating on running cat5 through the house but realized, at the time, that there was nothing I needed it for.  Don't think I would have run it to the kitchen back then anyway, so I'd still be in the same boat. 

Thanks for being a part of the community integlikewhoa. 

Offline shallowearth

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 912
  • Karma: +42/-9
Re: WiFi on Vera Plus
« Reply #12 on: February 22, 2016, 12:21:37 am »
Just buy a wired to wireless wi-Fi adapter like these http://www.amazon.com/gp/product/B004UAKCS6?psc=1&redirect=true&ref_=oh_aui_search_detailpage
they are low cost and work fine.  Since my VeraEdge needed to be by my security board (USB to Serial Cable)  I didn't have a wired connection availed in that location.  And never could get the wifi on the Edge to work.

Works great have never had a problem with it (just make sure to reserve a static IP address for it on your router).  I have never seen a reliability difference between my wired vs wireless devices, my wired connection is a little faster (like for the gaming console), but that irrelevant for something like the Vera.


Offline emiliosic

  • Sr. Newbie
  • *
  • Posts: 32
  • Karma: +2/-0
Re: WiFi on Vera Plus
« Reply #13 on: February 22, 2016, 01:09:55 pm »
Yes it can work paired with an AP, powerline, etc.; but that's not the point. It is advertised that WiFi is supported; with WiFi certification logos on the box. It has a decent 802.11AC, simultaneous dual-band WiFi radio; it runs on a modified version on OpenWRT; so it's something new customers buying this would expect to work.
Now, a good reason for this to work is when pairing new devices. Sometimes it's best to have Vera right next to the Z-Wave device that is being paired.
Vera Lite had a special mode when running on AA batteries to pair and unpair Z-Wave devices. Vera edge has no pairing buttons; so it would have to be set into pairing mode from a web browser.

Offline Slartibartfast

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 854
  • Karma: +378/-361
Re: WiFi on Vera Plus
« Reply #14 on: February 22, 2016, 01:15:11 pm »
Yes it can work paired with an AP, powerline, etc.; but that's not the point. It is advertised that WiFi is supported; with WiFi certification logos on the box. It has a decent 802.11AC, simultaneous dual-band WiFi radio; it runs on a modified version on OpenWRT; so it's something new customers buying this would expect to work.
I think everyone will agree that having this facility would be useful and I am sure that eventually it will be implemented as it was on the Edge. Unfortunately, it is not available at the moment and we have to work around this.
I imagine that with a new product release, Vera are very busy at the moment sorting initial teething problems and this will not be high on their priority list. I suggest that you log your request for this feature with them as the more people that request it, the sooner it may happen.
Devon UK 240V 50Hz
Now on Homeseer