Author Topic: Failed to open IO port  (Read 2065 times)

Offline tb001

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 382
  • Karma: +5/-2
Failed to open IO port
« on: April 08, 2016, 10:06:51 am »
Moved from Vera3 to VeraPlus and upgraded to UI7 at the same time. I left the Vera3 on and plugged into the AD2USB, but tried switching it over to the Plus yesterday and doesn't seem to be working. Any suggestions would be appreciated!

Offline wilme2

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1177
  • Karma: +24/-13
Re: Failed to open IO port
« Reply #1 on: April 08, 2016, 10:50:48 am »
Did you go into the serial port settings and associate the USB port with the alarm plug-in?
Long Live UI5!  (OK finally made the switch to UI7 in January 2018, and am pretty happy....)

Offline tb001

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 382
  • Karma: +5/-2
Re: Failed to open IO port
« Reply #2 on: April 08, 2016, 06:42:01 pm »
Did you go into the serial port settings and associate the USB port with the alarm plug-in?

Sigh. No, no I did not. That cleared things right up! Thanks for the reminder!

Offline tb001

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 382
  • Karma: +5/-2
Re: Failed to open IO port
« Reply #3 on: September 07, 2016, 09:16:48 pm »
OK, I'm just getting back to trying to get this working after many months. I thought changing the serial port settings had worked, but no luck...

I've gone back and forth with vera support for weeks and they finally had me uninstall and reinstall the app, so of course lost all of my settings and door/windows at the same time.

I've gone back through and updated the serial port settings and keypad addresses, but I'm getting an error which says it failed to open i/o port and can't detect device. If there are UI7 specific installation instructions, let me know--I haven't been able to find them. This i/o port issue is the same problem I've been having since the transition.

Any suggestions would be very appreciated. This one is driving me nuts...

Offline tb001

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 382
  • Karma: +5/-2
Re: Failed to open IO port
« Reply #4 on: September 09, 2016, 11:29:48 am »
For anyone else dealing with this issue, I *think* I've got it figured out. When I configured the serial port, two serial ports were showing up, likely as a legacy from the vera3. Both ports needed to be addressed to vera partition and have speed set in order for the plugin to be functional. Amazing that tech support didn't catch this after going back and forth for 2 weeks...

Offline k7jv

  • Newbie
  • *
  • Posts: 7
  • Karma: +0/-0
Re: Failed to open IO port
« Reply #5 on: October 01, 2017, 02:33:02 pm »
Moved from Vera3 to VeraPlus and upgraded to UI7 at the same time. I left the Vera3 on and plugged into the AD2USB, but tried switching it over to the Plus yesterday and doesn't seem to be working. Any suggestions would be appreciated!

Wilme2 said to associate the serial port to the USB port, or something like that.  How do I do that?  I am having the same problem as the author of this older posting.

Offline wilme2

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1177
  • Karma: +24/-13
Re: Failed to open IO port
« Reply #6 on: October 03, 2017, 02:29:38 pm »
Wilme2 said to associate the serial port to the USB port, or something like that.  How do I do that?  I am having the same problem as the author of this older posting.

In UI5 it is under Apps/Develop Apps/Serial Port Configuration.  You associate the port to the device...
Long Live UI5!  (OK finally made the switch to UI7 in January 2018, and am pretty happy....)

Offline k7jv

  • Newbie
  • *
  • Posts: 7
  • Karma: +0/-0
Re: Failed to open IO port
« Reply #7 on: October 04, 2017, 11:03:10 pm »
I am so under-qualified to work with this thing!!! 

1)  I've tried to figure out what version U15, U17, U??? I have running. I am running firmware version 1.7.3015, but have no idea what that has to do with U??.

2)  I found the screen you referred me to.  There are two devices showing:
        Name                usbserial               ftdi_sio
        Path                  <blank>               <blank>
        Device No.         usb-rt3883-0hci-1  usb-rt3883-ochi-1
        IP address          <blank>               <blank>
        Port                    3481                    3482
        Baud                  115200                 115200
        Parity                  None                    None
        Data bits             8                          8
        Stop bits             1                          1
        Used by device    "Please select"       Vista-20P [Security]

Again, my message at the top of the Devices screen is "Vista-20P[33] : Failed to open IO Port".  I don't have any clue how to interpret what I listed above to know if it is right or wrong.

If you have any guidance for someone that is a total novice, I'll look forward to it.  Thanks SO MUCH!!

Offline Don Phillips

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1272
  • Karma: +31/-32
Re: Failed to open IO port
« Reply #8 on: October 05, 2017, 05:53:51 pm »
I am so under-qualified to work with this thing!!! 

1)  I've tried to figure out what version U15, U17, U??? I have running. I am running firmware version 1.7.3015, but have no idea what that has to do with U??.

I feel your pain - I also very feel very underqualified many times trying to solve problems.  But I do know that the 7 in 1.7.3015 means you are using User Interface (UI) 7. It helps the masters know how to help.

Note how I place a lot of this information in my signature page.
Vera 3, 1.7.1030, CT101 t-stat, Everspring motion detector, GE/Jasco switch, Leviton outlet, AeonLabs sensor, NuTone garage door, Blue Iris, Sricam SP011, iPhone locator, APCUPSD, VeraMate, VeraAlerts, PLEG, House Modes, Countdown Timer, DVR, Virtual/Multi Switch, Weatherunderground, LB60Z-1 bulb

Offline k7jv

  • Newbie
  • *
  • Posts: 7
  • Karma: +0/-0
Re: Failed to open IO port
« Reply #9 on: October 05, 2017, 09:55:25 pm »
Thank you, Don.  I was thinking U15 and U17, and as you pointed out it should be UI5 and UI7.  Someday I may get some of this figured out.  😊  Cheers and thank you again.

Offline andrewgarfield

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 108
  • Karma: +11/-1
Re: Failed to open IO port
« Reply #10 on: October 06, 2017, 10:05:34 am »
k7jv,

I see 1 probable and additional possible issue with your configuration.

First, the entry you should be configuring for use is the second one with the name ftdi_sio.  The other one to my knowledge won't do anything.

First fix:

1. Change the port of the 'usbserial' device to something other than 3481 (perhaps 3483 or something).
2. Change the port of the 'ftdi_sio' device to 3481.

Second fix:
Ensure that the "Used by device" of the 'ftdi_sio' entry is set to the panel device and *not* the keypad device that the plugin created on Vera.  You can tell the difference when you look at the devices in the Vera.  The panel device has a single button on it that says "clear".  This is the one to specify in the "Used by device" field.  The keypad device has the "Away","Stay",etc buttons.  This one should NOT be specified in this field.

To make it easy, you may want to rename both of those devices to ensure that you can easily tell the difference when selecting it on the serial port entry.


I hope this helps.

Offline Don Phillips

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1272
  • Karma: +31/-32
Re: Failed to open IO port
« Reply #11 on: October 06, 2017, 09:22:55 pm »
Thank you, Don.  I was thinking U15 and U17, and as you pointed out it should be UI5 and UI7.  Someday I may get some of this figured out.  😊  Cheers and thank you again.

U15 and U17 - I think soccer.
Vera 3, 1.7.1030, CT101 t-stat, Everspring motion detector, GE/Jasco switch, Leviton outlet, AeonLabs sensor, NuTone garage door, Blue Iris, Sricam SP011, iPhone locator, APCUPSD, VeraMate, VeraAlerts, PLEG, House Modes, Countdown Timer, DVR, Virtual/Multi Switch, Weatherunderground, LB60Z-1 bulb