We have moved at community.getvera.com

Author Topic: [SOLVED] Upgrading to Development Branch  (Read 2761 times)

Offline konradwalsh

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 566
  • Karma: +19/-6
[SOLVED] Upgrading to Development Branch
« on: May 11, 2016, 08:21:48 am »
What is the correct method of updating to the devlopement branch.

What I did was download all the dev files including the VeraBridge
Copied them all to my existing install

Then I browse to the Altui url
It begins to load and then zeroes out my User_Data.json file..

So right not its 600kb in size

If I attempt an upgrade it starts to load and then creates a blank user file
If I overwrite the user file with the old one it just zeroes it out again


« Last Edit: May 11, 2016, 02:01:02 pm by konradwalsh »

Offline akbooer

  • Moderator
  • Master Member
  • *****
  • Posts: 6387
  • Karma: +292/-70
  • "Less is more"
Re: Upgrading to Development Branch
« Reply #1 on: May 11, 2016, 09:14:43 am »
Even with a running system, you can overwrite your existing files in /etc/cmh-ludl/ (for the plugins like VeraBridge and openLuupExtensions) and all the files in /etc/cmh-ludl/openLuup/, being careful not to alter your user_data.json file, and then just use AltUI to reload the engine.  It should come straight up running the new system.

This should be the last time you have to do this, since the development system can now update itself directly from GitHub.

3x Vera Lite-UI5/Edge-UI7, 25x Fibaro, 23x TKB, 9x MiniMote, 2x NorthQ Power, 2x Netatmo, 1x Foscam FI9831P, 9x Philips Hue,
Razberry, MySensors Arduino, HomeWave, AltUI, AltHue, DataYours, Grafana, openLuup, ZWay, ZeroBrane Studio.

Offline konradwalsh

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 566
  • Karma: +19/-6
Re: Upgrading to Development Branch
« Reply #2 on: May 11, 2016, 09:26:48 am »
Ya so thats what I do but as I say it zeroes out my user file and then ALTUI never loads as its waiting on data

Offline akbooer

  • Moderator
  • Master Member
  • *****
  • Posts: 6387
  • Karma: +292/-70
  • "Less is more"
Re: Upgrading to Development Branch
« Reply #3 on: May 11, 2016, 10:26:21 am »
what are you running to start up the system?  Hopefully just

Code: [Select]
./openLuup_reload

...and not something like

Code: [Select]
./openLuup_reload startup.lua

3x Vera Lite-UI5/Edge-UI7, 25x Fibaro, 23x TKB, 9x MiniMote, 2x NorthQ Power, 2x Netatmo, 1x Foscam FI9831P, 9x Philips Hue,
Razberry, MySensors Arduino, HomeWave, AltUI, AltHue, DataYours, Grafana, openLuup, ZWay, ZeroBrane Studio.

Offline konradwalsh

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 566
  • Karma: +19/-6
Re: Upgrading to Development Branch
« Reply #4 on: May 11, 2016, 10:38:49 am »
Yes...
but even reboots..

I am going to go through the whole process now again and document it..

I dont mind as I know how to get back to a working system.. Yes I have broken it that many times trying this... :)

Offline konradwalsh

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 566
  • Karma: +19/-6
Re: Upgrading to Development Branch
« Reply #5 on: May 11, 2016, 10:58:52 am »
Ok .. here are the steps I have just taken

Downloaded a fresh zip of the dev version
copied over the files as they are in their original folder structure.
from the VeraBridge, openluupextentsions and utilities folders,  I copied these files to the cmh-ludl folder

I run the ALTUI exit command
I run the ./openLuup_reload command

and then the web page doesn't load

the console repeats this line

Wed May 11 15:57:32 2016        device 7 'Vera' requesting reload
Wed May 11 15:57:36 2016        device 7 'Vera' requesting reload
Wed May 11 15:57:40 2016        device 7 'Vera' requesting reload
Wed May 11 15:57:44 2016        device 7 'Vera' requesting reload
Wed May 11 15:57:48 2016        device 7 'Vera' requesting reload
Wed May 11 15:57:53 2016        device 7 'Vera' requesting reload
Wed May 11 15:57:57 2016        device 7 'Vera' requesting reload
Wed May 11 15:58:01 2016        device 7 'Vera' requesting reload
Wed May 11 15:58:05 2016        device 7 'Vera' requesting reload
Wed May 11 15:58:09 2016        device 7 'Vera' requesting reload
Wed May 11 15:58:13 2016        device 7 'Vera' requesting reload
Wed May 11 15:58:16 2016        device 7 'Vera' requesting reload
Wed May 11 15:58:21 2016        device 7 'Vera' requesting reload
Wed May 11 15:58:25 2016        device 7 'Vera' requesting reload
Wed May 11 15:58:29 2016        device 7 'Vera' requesting reload
Wed May 11 15:58:32 2016        device 7 'Vera' requesting reload
Wed May 11 15:58:36 2016        device 7 'Vera' requesting reload
Wed May 11 15:58:39 2016        device 7 'Vera' requesting reload



Offline konradwalsh

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 566
  • Karma: +19/-6
Re: Upgrading to Development Branch
« Reply #6 on: May 11, 2016, 11:04:44 am »
Also..

the webpage displays:


This site can?t be reached

192.168.2.207 refused to connect.
ERR_CONNECTION_REFUSED

Offline konradwalsh

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 566
  • Karma: +19/-6
Re: Upgrading to Development Branch
« Reply #7 on: May 11, 2016, 11:31:09 am »
and finally after a reboot.. it gives 3kb User data file... but still doesn't load Altui

Offline konradwalsh

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 566
  • Karma: +19/-6
Re: Upgrading to Development Branch
« Reply #8 on: May 11, 2016, 11:50:29 am »
OK So the next thing I have done is deleted all files and folders from cmh-ludl
I copied over the dev version
I changed the permissions for openluup reload
and ran the get files script

I checked if altui loaded and it did
so overwrote he user data file and reloaded..(and rebooted)


not altui loads but says waiting initial data... however my user data file has been maintained this time, although slightly reduced in size from 563kb to 495kb

Offline akbooer

  • Moderator
  • Master Member
  • *****
  • Posts: 6387
  • Karma: +292/-70
  • "Less is more"
Re: Upgrading to Development Branch
« Reply #9 on: May 11, 2016, 12:05:31 pm »
It's for these occasions that the log file was devised.  What's in it?

/etc/cmh-ludl/LuaUPnP.log

and also the previous version

/etc/cmh-ludl/LuaUPnP.log.1
3x Vera Lite-UI5/Edge-UI7, 25x Fibaro, 23x TKB, 9x MiniMote, 2x NorthQ Power, 2x Netatmo, 1x Foscam FI9831P, 9x Philips Hue,
Razberry, MySensors Arduino, HomeWave, AltUI, AltHue, DataYours, Grafana, openLuup, ZWay, ZeroBrane Studio.

Offline konradwalsh

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 566
  • Karma: +19/-6
Re: Upgrading to Development Branch
« Reply #10 on: May 11, 2016, 12:15:49 pm »
Fair point! 😀

Sent from my ONE A2003 using Tapatalk


Offline konradwalsh

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 566
  • Karma: +19/-6
Re: Upgrading to Development Branch
« Reply #11 on: May 11, 2016, 01:49:12 pm »
Hi
I have attached them

I thought i figured it and create a lua file to create an instance of Altui Device.. thinking this was needed.. but alas it made no difference

Offline konradwalsh

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 566
  • Karma: +19/-6
Re: Upgrading to Development Branch
« Reply #12 on: May 11, 2016, 02:00:40 pm »
FIXED


I had read the logs but missed the line about missing RulesEngine Files..

I reuploaded them and its all good now


Thanks for you help mate!

Offline konradwalsh

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 566
  • Karma: +19/-6
Re: [SOLVED] Upgrading to Development Branch
« Reply #13 on: May 11, 2016, 02:02:38 pm »
HOWEVER...
that should not of happened when I was just uploading the dev version of the master version...