Author Topic: Autelis Control?  (Read 20044 times)

Offline Sammy2

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 468
  • Karma: +2/-3
Re: Autelis Control?
« Reply #315 on: March 15, 2017, 07:56:16 pm »
Yeah I'll bet you pay homage to the PG&E deities.  Fortunately, I am part of a public/private utility.  I'm not sure I know how to control a VS pump via relays but if you can get it to run @ 100w for 5 hours vs.  3Kw for 3 hours you are saving half and probably dropping a tier or two in your billing.

I'm in Riverside Public Utility and they give a $200 rebate on VSP's. I have solar so some of the year I'm in no tier at all although this year with the rain and associated cloud cover, I'm yet to "bank" kWh's but suspect I will for the next 2 or 3 billing cycles. In the summer we get into tier 3 at $.1867/kWh but even in the spring we're on Winter Tiers which break at 350kWh and 750kWh at $.1035 and $.1648 respectively and we have creeped into tier 3 at times. I figure everything I save on the pump costs for at least 7 to 8 months a year is in tier 3 and I'll get more banked energy at tier 1 or pay on it at tier 2 for the balance of the year.

Over on TFP, I was refered the manual for a Pentair Pump that can have the speed controlled via an adapter (sorta spendy for this thing, so once I have the pump in my hand I'll look to see if it can be done with a different cable) and 4 low voltage relays. I can control it with a couple MiMo low voltage z-wave relays like this:

« Last Edit: March 15, 2017, 08:04:11 pm by Sammy2 »

Offline rstrouse

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 781
  • Karma: +27/-9
Re: Autelis Control?
« Reply #316 on: March 15, 2017, 08:05:16 pm »
Oh, I see this is the Intellicomm adapter.  I didn't know that it translates the RS-485 link into 4 distinct inputs.  Makes sense.
1xVera3 1.7.619, 4xLinear WT00Z, 3xLinear WS15Z, 1xLeviton VRCZ4, 10xCooper RF9540, 1xLeviton VRFI10, 1xLeviton VP00R, 2xLinear GD00Z-4, 1xGE/Jasco 45612, 1xGE/Jasco 45610,  4xGE/Jasco 45605, 2xYale YRD220-ZW-619, 1xCaddx NX584, Autelis Intellitouch Pool Control, OpenSprinkler

Offline Sammy2

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 468
  • Karma: +2/-3
Re: Autelis Control?
« Reply #317 on: March 15, 2017, 08:07:19 pm »
Oh, I see this is the Intellicomm adapter.  I didn't know that it translates the RS-485 link into 4 distinct inputs.  Makes sense.

I may need to enlist the help of someone that knows Lua to get the logic correct on this in order to do what I want with it..  ;) :D

Or I try to do something with AltUI or PLEG but I am still trying to figure those out too.

Offline Sammy2

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 468
  • Karma: +2/-3
Re: Autelis Control?
« Reply #318 on: March 21, 2017, 05:32:05 pm »
Oh, I see this is the Intellicomm adapter.  I didn't know that it translates the RS-485 link into 4 distinct inputs.  Makes sense.

IntelliComm works with the IntelliFlo. I ended up getting the SuperFlo not only because the pump is $200 less but I only need an (overpriced @ $50!!) cable to connect it to Z-Wave relays as opposed to the $200 IntelliComm adaptor and an (unavailable anyhow) Port on my Jandy board which would lead to me having to upgrade the whole board, probably to pentair, then an new or flashed Autelis to work with that. Snowball Effect!! The SuperFlo is the only viable solution for me right now.

Offline Sammy2

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 468
  • Karma: +2/-3
Re: Autelis Control?
« Reply #319 on: March 26, 2017, 09:45:10 am »
I got the pump installed. When powering back up the panel, the Autelis Control Unit became unresponsive. I rebooted it a couple of times and I also power cycled the Jandy Board a couple of time, even hitting the reset button on it as well. I even hit the reset button in the Autelis Web GUI and was even able to put back in my AUX labels which Google autofill saved for me and I was able to go to the ISY page and redo the Vera integration settings. Finally, I hooked back up the indoor touch panel and can control the pool from there indicating the Jandy Panel works fine but the Autelis, while powering up and connecting to my network does not work. I'm considering flashing the f/w but not sure if that will help. Autelis says on their webpage that they have a one year warranty but they are also out of stock, supposedly until April according to a post on their forum. I have posted there as well without any response..

Offline Sammy2

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 468
  • Karma: +2/-3
Re: Autelis Control?
« Reply #320 on: March 31, 2017, 06:40:08 pm »
I am happy to report that after testing the voltages and continuity as good and removing the wires from the Autelis, firmly pushing the green terminal block into the Autelis and reinstalling the wires then hitting the reset button on the Autelis it came back to life and connected back to the Vera Plugin. All is well for the time being. Not sure why this occurred but glad it is resolved.

Offline ssubo

  • Sr. Newbie
  • *
  • Posts: 33
  • Karma: +0/-0
Re: Autelis Control?
« Reply #321 on: May 17, 2017, 11:11:09 am »
Thanks a lot for a great plugin! I installed and it everything seemed to be working fine. However, every day I get the "connection error" message. When I open the "connect" tab and click "save connection changes" it reconnects again. Any thoughts on how to solve this? I'm using a static IP and the connection to the Autelis unit is via ethernet. Tks again.

Offline rstrouse

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 781
  • Karma: +27/-9
Re: Autelis Control?
« Reply #322 on: May 17, 2017, 11:42:32 am »
Thanks a lot for a great plugin! I installed and it everything seemed to be working fine. However, every day I get the "connection error" message. When I open the "connect" tab and click "save connection changes" it reconnects again. Any thoughts on how to solve this? I'm using a static IP and the connection to the Autelis unit is via ethernet. Tks again.

Are you running Pentair or Jandy equipment?
1xVera3 1.7.619, 4xLinear WT00Z, 3xLinear WS15Z, 1xLeviton VRCZ4, 10xCooper RF9540, 1xLeviton VRFI10, 1xLeviton VP00R, 2xLinear GD00Z-4, 1xGE/Jasco 45612, 1xGE/Jasco 45610,  4xGE/Jasco 45605, 2xYale YRD220-ZW-619, 1xCaddx NX584, Autelis Intellitouch Pool Control, OpenSprinkler

Offline ssubo

  • Sr. Newbie
  • *
  • Posts: 33
  • Karma: +0/-0
Re: Autelis Control?
« Reply #323 on: May 17, 2017, 01:13:52 pm »
Pentair. Tks for the immediate response!

Offline rstrouse

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 781
  • Karma: +27/-9
Re: Autelis Control?
« Reply #324 on: May 17, 2017, 03:08:35 pm »
In that case I am pretty sure I know what is going on and I do have a fix.  It has to do with the plugin misinterpreting a busy response from the Pentair personality board as a communication failure.  The plugin is designed to stop attempting to poll the equipment when it sees a communication failure.

Now that being said are you running UI5 or UI7?
1xVera3 1.7.619, 4xLinear WT00Z, 3xLinear WS15Z, 1xLeviton VRCZ4, 10xCooper RF9540, 1xLeviton VRFI10, 1xLeviton VP00R, 2xLinear GD00Z-4, 1xGE/Jasco 45612, 1xGE/Jasco 45610,  4xGE/Jasco 45605, 2xYale YRD220-ZW-619, 1xCaddx NX584, Autelis Intellitouch Pool Control, OpenSprinkler

Offline ssubo

  • Sr. Newbie
  • *
  • Posts: 33
  • Karma: +0/-0
Re: Autelis Control?
« Reply #325 on: May 17, 2017, 09:07:11 pm »
In that case I am pretty sure I know what is going on and I do have a fix.  It has to do with the plugin misinterpreting a busy response from the Pentair personality board as a communication failure.  The plugin is designed to stop attempting to poll the equipment when it sees a communication failure.

Now that being said are you running UI5 or UI7?

I'm running UI7. Any workarounds? Tks!

Offline rstrouse

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 781
  • Karma: +27/-9
Re: Autelis Control?
« Reply #326 on: May 18, 2017, 07:27:13 pm »
In that case I am pretty sure I know what is going on and I do have a fix.  It has to do with the plugin misinterpreting a busy response from the Pentair personality board as a communication failure.  The plugin is designed to stop attempting to poll the equipment when it sees a communication failure.

Now that being said are you running UI5 or UI7?

I'm running UI7. Any workarounds? Tks!
I'll upload a new version that adds processing for the missing busy response as well as provides some additional features tomorrow afternoon.  This will fix your issues.
1xVera3 1.7.619, 4xLinear WT00Z, 3xLinear WS15Z, 1xLeviton VRCZ4, 10xCooper RF9540, 1xLeviton VRFI10, 1xLeviton VP00R, 2xLinear GD00Z-4, 1xGE/Jasco 45612, 1xGE/Jasco 45610,  4xGE/Jasco 45605, 2xYale YRD220-ZW-619, 1xCaddx NX584, Autelis Intellitouch Pool Control, OpenSprinkler

Offline Sammy2

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 468
  • Karma: +2/-3
Re: Autelis Control?
« Reply #327 on: May 18, 2017, 07:28:26 pm »
Cool. I'm okay to not have a cool icon for the Jandy Version as what I have works. Thank you for all this!

Offline ssubo

  • Sr. Newbie
  • *
  • Posts: 33
  • Karma: +0/-0
Re: Autelis Control?
« Reply #328 on: May 19, 2017, 04:47:30 pm »
In that case I am pretty sure I know what is going on and I do have a fix.  It has to do with the plugin misinterpreting a busy response from the Pentair personality board as a communication failure.  The plugin is designed to stop attempting to poll the equipment when it sees a communication failure.

Now that being said are you running UI5 or UI7?

I'm running UI7. Any workarounds? Tks!
I'll upload a new version that adds processing for the missing busy response as well as provides some additional features tomorrow afternoon.  This will fix your issues.

Thanks, I really appreciate all your work!

Offline rstrouse

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 781
  • Karma: +27/-9
Re: Autelis Control?
« Reply #329 on: May 19, 2017, 05:39:02 pm »
In that case I am pretty sure I know what is going on and I do have a fix.  It has to do with the plugin misinterpreting a busy response from the Pentair personality board as a communication failure.  The plugin is designed to stop attempting to poll the equipment when it sees a communication failure.

Now that being said are you running UI5 or UI7?

I'm running UI7. Any workarounds? Tks!
I'll upload a new version that adds processing for the missing busy response as well as provides some additional features tomorrow afternoon.  This will fix your issues.

Thanks, I really appreciate all your work!

I have posted a new version at the following url.  Download and extract the Pool Control Plugin v3.0.zip file then copy all the files to your Vera by going to Apps-->Develop Apps-->Luup Files and dragging them to the upload section.

NOTE: This version is for Pentair equipment only and not for Jandy equipment.

http://forum.micasaverde.com/index.php?topic=30275.msg215828#msg215828

1xVera3 1.7.619, 4xLinear WT00Z, 3xLinear WS15Z, 1xLeviton VRCZ4, 10xCooper RF9540, 1xLeviton VRFI10, 1xLeviton VP00R, 2xLinear GD00Z-4, 1xGE/Jasco 45612, 1xGE/Jasco 45610,  4xGE/Jasco 45605, 2xYale YRD220-ZW-619, 1xCaddx NX584, Autelis Intellitouch Pool Control, OpenSprinkler