Author Topic: Arduino UNO <-> VeraLite : No reply of the serial gateway  (Read 1322 times)

Offline gerardosamara

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 200
  • Karma: +5/-2
Arduino UNO <-> VeraLite : No reply of the serial gateway
« on: October 09, 2016, 11:13:54 am »
Hello,

The Arduino UNO is connected as a serial gateway  to a VeraLite UI7 using the MySensors plugin 1.5.

The serial connection is fine
The sketch "serialgateway.ino" of the development library (2.0.1 beta) is loaded in the Arduino UNO as it is except that the lines regarding radio have been commented.

The serial gateway does not respond to the controller , as per the log enclosed.

Any advice to identify the problem ?


Code: [Select]
50 10/09/16 6:23:12.425 luup_log:27: Arduino plugin: loading library L_Arduino ... <0x2c49b680>
50 10/09/16 6:23:12.475 luup_log:27: Arduino plugin: library L_Arduino loaded <0x2c49b680>
50 10/09/16 6:23:12.476 luup_log:27: Arduino: urn:upnp-arduino-cc:serviceId:arduino1,PluginVersion, 1.5, 27 <0x2c49b680>
50 10/09/16 6:23:12.477 luup_log:27: Arduino: urn:upnp-arduino-cc:serviceId:arduino1,GWAddress, -, 27 <0x2c49b680>
50 10/09/16 6:23:12.478 luup_log:27: Arduino: Trying for a serial connection <0x2c49b680>
50 10/09/16 6:23:12.479 luup_log:27: Arduino: Serial port is connected <0x2c49b680>
50 10/09/16 6:23:12.480 luup_log:27: Arduino: Baud is 115200 <0x2c49b680>
50 10/09/16 6:23:12.480 luup_log:27: Arduino: urn:upnp-arduino-cc:serviceId:arduino1,GWAddress, 31(115200), 27 <0x2c49b680>
50 10/09/16 6:23:12.483 luup_log:27: Arduino: Sending: 0;0;3;0;2;Get Version <0x2c49b680>
01 10/09/16 6:22:54.325 LuImplementation::StartLua 27 I_Arduino1.xml failed to open port 127.0.0.1:3481 <0x2b75d680>

« Last Edit: October 09, 2016, 11:39:33 am by gerardosamara »
VeraLite+VeraEdge/EnOcean version US en UI7.1.17 + Vera Mobile UI7 V7.15.17.40 + Imperihome pro V2.8.3
Wall switch : Leviton VRS15 , Smart switch : Aeotec DSC24 , Motion sensor : Aeotec 4in1 DSB05 + Everspring HSP02 , Cameras Dlink 742L + Foscam 8910 + Foscam 9853EP

Offline akbooer

  • Beta Testers
  • Master Member
  • *****
  • Posts: 6343
  • Karma: +288/-70
  • "Less is more"
Re: Arduino UNO <-> VeraLite : No reply of the serial gateway
« Reply #1 on: October 09, 2016, 11:25:18 am »
Where did you get the plugin? What version is it?  For UI7 you need the one from the UI7 branch on GitHub.

What does the Vera log tell you?
3x Vera Lite-UI5/Edge-UI7, 25x Fibaro, 23x TKB, 9x MiniMote, 2x NorthQ Power, 2x Netatmo, 1x Foscam FI9831P, 9x Philips Hue,
Razberry, MySensors Arduino, HomeWave, AltUI, AltHue, DataYours, Grafana, openLuup, ZWay, ZeroBrane Studio.

Offline gerardosamara

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 200
  • Karma: +5/-2
Re: Arduino UNO <-> VeraLite : No reply of the serial gateway
« Reply #2 on: October 09, 2016, 11:31:51 am »
Hi @akboer ,

The plugin was dowloaded from the UI7 Git repo ... https://github.com/mysensors/Vera/tree/UI7

The log is attached in the post #1 , the error is " LuImplementation::StartLua 27 I_Arduino1.xml failed to open port 127.0.0.1:3481 <0x2b75d680> "
VeraLite+VeraEdge/EnOcean version US en UI7.1.17 + Vera Mobile UI7 V7.15.17.40 + Imperihome pro V2.8.3
Wall switch : Leviton VRS15 , Smart switch : Aeotec DSC24 , Motion sensor : Aeotec 4in1 DSB05 + Everspring HSP02 , Cameras Dlink 742L + Foscam 8910 + Foscam 9853EP

Offline akbooer

  • Beta Testers
  • Master Member
  • *****
  • Posts: 6343
  • Karma: +288/-70
  • "Less is more"
Re: Arduino UNO <-> VeraLite : No reply of the serial gateway
« Reply #3 on: October 09, 2016, 11:40:19 am »
The plugin obviously thinks the connection is via IP rather than serial, so presumably isn't recognising the connection.
3x Vera Lite-UI5/Edge-UI7, 25x Fibaro, 23x TKB, 9x MiniMote, 2x NorthQ Power, 2x Netatmo, 1x Foscam FI9831P, 9x Philips Hue,
Razberry, MySensors Arduino, HomeWave, AltUI, AltHue, DataYours, Grafana, openLuup, ZWay, ZeroBrane Studio.

Offline blacey

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 241
  • Karma: +28/-1
Re: Arduino UNO <-> VeraLite : No reply of the serial gateway
« Reply #4 on: October 09, 2016, 11:52:21 am »
The log is attached in the post #1 , the error is " LuImplementation::StartLua 27 I_Arduino1.xml failed to open port 127.0.0.1:3481 <0x2b75d680> "

It looks like the plugin loaded correctly, connected to the serial port and then tried to retrieve the version by making a luup request on port 3481...  Have you blocked access to luup requests or secured your vera?
Three Vera-3 (Home, Seasonal 1 & 2) - Firmware: 1.5.622,   Zwave: 3.20 L:1
One Vera-Edge (Dependent) - Firmware: 1.7.1707, Zwave: 4.5 L:1