Author Topic: Alerts stopped working with Vera Alerts! (UPDATED - WORKING AGAIN AS OF 10/24/16  (Read 2801 times)

Offline RichardPHarvey

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 357
  • Karma: +7/-148
I now have alerts via VeraMate working again and wanted to share what my issue was just in case others have a similar scenario.  First off in Vera notifications are actually scenes but they are not visible as scenes in the UI.  Richard Shaffer's Vera Alerts plugin add's LUA code to to these pseudo scenes so that when the notification is fired the notification data is also passed to his Vera Alerts plugin. Like all LUA code, Vera encodes it and if there is any non-standard characters used in device names, message overrides etc the encoding process will not work correctly and that breaks ALL notifications getting passed to Vera Alerts. In my case it was the iPhone Locater plugin that was creating odd device names based on what it found in iCloud, the result was device names that had "(*)" in them that would not get encoded correctly breaking everything.  This is also the cause of the blue banner error noted in many posts here that says "ERROR LUA error in scenes and events".

The root cause of all this is a firmware update many weeks ago that had a bad encoding routine that was incorrectly handling non-standard characters.           

Offline Don Phillips

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1259
  • Karma: +31/-32
Old topic but VeraMate Alerts stopped working yesterday - over a week after a firmware update. 

Messages are getting from VeraAlerts to VeraMate Alerts and if I close VeraMate and open VeraMate, all of the notification show up but nothing is pushed to the phone.  I tried reinstalling VeraMate Alerts. I do not want to reinstall VeraMate because I do not want to setup the icons again.

Anyone having a similar problem? If we are all are then it may be VeraMate's servers. If it is just me, I may have to reinstall VeraMate.

I do miss my notifications. My wife and I do not know when the other comes home.
Vera 3, 1.7.1030, CT101 t-stat, Everspring motion detector, GE/Jasco switch, Leviton outlet, AeonLabs sensor, NuTone garage door, Blue Iris, Sricam SP011, iPhone locator, APCUPSD, VeraMate, VeraAlerts, PLEG, House Modes, Countdown Timer, DVR, Virtual/Multi Switch, Weatherunderground, LB60Z-1 bulb

Offline RichardTSchaefer

  • Master Member
  • *******
  • Posts: 10059
  • Karma: +759/-141
If the have some type if registratration action ... you might unregister/register again. (This resets an internal token the Google Play app uses, which does the actual delivery from the Google Servers to the Phone).

You might try to turn on/off your Wifi (i.e. to make the software thing there is a network change) this causes many network related software components to re-initialize.



Offline Don Phillips

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1259
  • Karma: +31/-32
I did not see any sort of registration so I ended up uninstalling and reinstalling the app but it functions the same. And I leave my wi-fi and go cellular a lot with no change. I turned off wi-fi, checked VeraMate to see if it detected I was on 3G/4G, which it did, turned on wi-fi, and it detected I was on wi-fi.

A VeraMate alert is sent to VeraMate from Vera Alerts just fine but it is not pushed to VeraMate. If I close VeraMate and reopen it, I see the alert.

Attached is a screen shot of Alerts after turning on and then off a nightstand light. No alerts/ When I close VeraMate and reopen it, the attached screen shot shows the 2 alerts but they were not pushed to the phone. I am thinking the issue is on the VeraMate server side.
Vera 3, 1.7.1030, CT101 t-stat, Everspring motion detector, GE/Jasco switch, Leviton outlet, AeonLabs sensor, NuTone garage door, Blue Iris, Sricam SP011, iPhone locator, APCUPSD, VeraMate, VeraAlerts, PLEG, House Modes, Countdown Timer, DVR, Virtual/Multi Switch, Weatherunderground, LB60Z-1 bulb

Offline Don Phillips

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1259
  • Karma: +31/-32
Still not working.  I opened a ticket in VeraMate Support Sunday and as of today, no contact.

In the meantime, I created a Pushover account and Vera Alerts is pushing to my phone once again.  I have converted all of my alerts to Pushover and purchased a license today. I will probably continue to use Pushover even if VeraMate starts to work again.

One positive that I see I can remove the VeraMate Alerts plug-in and free up some memory.
Vera 3, 1.7.1030, CT101 t-stat, Everspring motion detector, GE/Jasco switch, Leviton outlet, AeonLabs sensor, NuTone garage door, Blue Iris, Sricam SP011, iPhone locator, APCUPSD, VeraMate, VeraAlerts, PLEG, House Modes, Countdown Timer, DVR, Virtual/Multi Switch, Weatherunderground, LB60Z-1 bulb

Offline HSD99

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 226
  • Karma: +6/-0
Still not working.  I opened a ticket in VeraMate Support Sunday and as of today, no contact.

In the meantime, I created a Pushover account and Vera Alerts is pushing to my phone once again.  I have converted all of my alerts to Pushover and purchased a license today. I will probably continue to use Pushover even if VeraMate starts to work again.

One positive that I see I can remove the VeraMate Alerts plug-in and free up some memory.
After you've lived with Pushover for a while, I'd appreciate an update on your experiences, pro and con.

Offline Don Phillips

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1259
  • Karma: +31/-32
From a Vera perspective, it is just a tweak to Vera Alerts. From a PLEG perspective, it meant redoing notifications because I used the VeraMate Alert's device instead of the Vera Alerts device.

It seems to take a second or so longer for the alert to reach my phone, otherwise, it functions nearly  the same.

From a phone perspective, you have to open a different app to look at notifications. I would have preferred to just open 1 app to see notifications and control Vera, however, Pushover manages the notifications much better in that you can keep them all and delete individual alerts, or keep as many as you want. VeraMate tended to keep all or delete all - not be selective.

Lastly, VeraMate gives you a date and time for a notification, and Pushover in summary gives the time, and older ones just the date. But when you open a notification, you get source, date, time - and get this, you can copy the notification to the clipboard, forward it (like in a text, email, Facebook, Dropbox, etc.), or delete.

Very happy with the product.

 
Vera 3, 1.7.1030, CT101 t-stat, Everspring motion detector, GE/Jasco switch, Leviton outlet, AeonLabs sensor, NuTone garage door, Blue Iris, Sricam SP011, iPhone locator, APCUPSD, VeraMate, VeraAlerts, PLEG, House Modes, Countdown Timer, DVR, Virtual/Multi Switch, Weatherunderground, LB60Z-1 bulb

Offline agoodman82

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 294
  • Karma: +1/-0
I am having the exact same issue from about the exact same time -- immediately after the last Vera firmware update. Im going to open a support ticket as well. I hope @VeraMate is still active enough here to fix the notification issue for all of us  :'(