Author Topic: Startup Lua Failed / Device not ready  (Read 1858 times)

Offline metricowl

  • Newbie
  • *
  • Posts: 8
  • Karma: +0/-0
Startup Lua Failed / Device not ready
« on: January 06, 2017, 05:45:45 pm »
I have a vera 3 on ui5, I am trying to get this plugin running, I do not have a wink hub, only a wink account which I added my ring doorbell to.


I get a startup lua failed error and any button under the setup tab returns a device not ready error.

Any help would be much appreciated.



06   01/06/17 16:35:24.341   Device_Variable::m_szValue_set device: 143 service: urn:micasaverde-com:serviceId:Wink_Hub1 variable: MISMATCHED_FILES was: NONE now: NONE #hooks: 0 upnp: 0 v:(nil)/NONE duplicate:1 <0x2bc37680>
02   01/06/17 16:35:24.342   luup_log:143: (Wink_Connect::FILE_MANIFEST::Validate): Plugin Files Validated [TRUE] invalid files [NONE]. <0x2bc37680>
02   01/06/17 16:35:24.342   luup_log:143: (Wink_Connect::Wink_Connect_Startup): ************** VALIDATION COMPLETE ************** <0x2bc37680>
01   01/06/17 16:35:24.342   luup_log:143: Wink_Connect::HUB_AAU::CLEANUP: AAU subsystem disabled on VeraPlus <0x2bc37680>
02   01/06/17 16:35:24.343   luup_log:143: (Wink_Connect::Wink_Connect_Startup): ************** AAU CLEANUP COMPLETE ************** <0x2bc37680>
01   01/06/17 16:35:24.343   luup_attr_get interface 0x15e1230 args 2 <0x2bc37680>
01   01/06/17 16:35:24.343   luup_log:143: (Wink_Connect::getVeraTempMode) TemperatureFormat attr [NIL]. <0x2bc37680>
01   01/06/17 16:35:24.797   LuaInterface::CallFunction_Startup-1 device 143 function Wink_Connect_Startup failed [string "-- Wink_Connect 0.22..."]:6612: bad argument #1 to 'format' (string expected, got nil) <0x2bc37680>
01   01/06/17 16:35:24.797   LuImplementation::StartLua running startup code for 143 I_Wink_Hub1.xml failed <0x2bc37680>

Offline tomtcom

  • Beta Testers
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1046
  • Karma: +27/-31
Re: Startup Lua Failed / Device not ready
« Reply #1 on: January 06, 2017, 05:56:14 pm »
I have a vera 3 on ui5, I am trying to get this plugin running, I do not have a wink hub, only a wink account which I added my ring doorbell to.


I get a startup lua failed error and any button under the setup tab returns a device not ready error.

Any help would be much appreciated.



06   01/06/17 16:35:24.341   Device_Variable::m_szValue_set device: 143 service: urn:micasaverde-com:serviceId:Wink_Hub1 variable: MISMATCHED_FILES was: NONE now: NONE #hooks: 0 upnp: 0 v:(nil)/NONE duplicate:1 <0x2bc37680>
02   01/06/17 16:35:24.342   luup_log:143: (Wink_Connect::FILE_MANIFEST::Validate): Plugin Files Validated [TRUE] invalid files [NONE]. <0x2bc37680>
02   01/06/17 16:35:24.342   luup_log:143: (Wink_Connect::Wink_Connect_Startup): ************** VALIDATION COMPLETE ************** <0x2bc37680>
01   01/06/17 16:35:24.342   luup_log:143: Wink_Connect::HUB_AAU::CLEANUP: AAU subsystem disabled on VeraPlus <0x2bc37680>
02   01/06/17 16:35:24.343   luup_log:143: (Wink_Connect::Wink_Connect_Startup): ************** AAU CLEANUP COMPLETE ************** <0x2bc37680>
01   01/06/17 16:35:24.343   luup_attr_get interface 0x15e1230 args 2 <0x2bc37680>
01   01/06/17 16:35:24.343   luup_log:143: (Wink_Connect::getVeraTempMode) TemperatureFormat attr [NIL]. <0x2bc37680>
01   01/06/17 16:35:24.797   LuaInterface::CallFunction_Startup-1 device 143 function Wink_Connect_Startup failed [string "-- Wink_Connect 0.22..."]:6612: bad argument #1 to 'format' (string expected, got nil) <0x2bc37680>
01   01/06/17 16:35:24.797   LuImplementation::StartLua running startup code for 143 I_Wink_Hub1.xml failed <0x2bc37680>

1. Did you Ring Doorbell work and get added to the Vera UI?
2. I'm not sure if the Wink plugin supports UI5, have you checked the original thread on this forum?
3. If the Doorbell was added and you are getting the "device not ready error" because you don't have the hub just like me, add the following line to your lua startup code in the Vera UI>

luup.set_failure(false,83)
return true

(83 is my Wink device number, put your device number there)

Offline metricowl

  • Newbie
  • *
  • Posts: 8
  • Karma: +0/-0
Re: Startup Lua Failed / Device not ready
« Reply #2 on: January 06, 2017, 07:10:23 pm »
Thanks for the response

1. Did you Ring Doorbell work and get added to the Vera UI? - No, when I try to enter my username and click set I get Device not ready
2. I'm not sure if the Wink plugin supports UI5, have you checked the original thread on this forum? - yes
3. If the Doorbell was added and you are getting the "device not ready error" because you don't have the hub just like me, add the following line to your lua startup code in the Vera UI> - Doorbell not added, plugin wont let me enter in username or password in the setup tab, tried the lua startup code anywas, no change

Offline tomtcom

  • Beta Testers
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1046
  • Karma: +27/-31
Re: Startup Lua Failed / Device not ready
« Reply #3 on: January 06, 2017, 08:35:13 pm »
Didn't realize this post was in this thread, I am using tapatalk.

 Are you using the latest version or the one on the mios app store?

When you say you can't enter the credentials you mean you can't physically type characters into it?

Offline metricowl

  • Newbie
  • *
  • Posts: 8
  • Karma: +0/-0
Re: Startup Lua Failed / Device not ready
« Reply #4 on: January 06, 2017, 09:32:05 pm »
right now i am using the one in the appstore, earlier I had tried the one from the appstore and then manually installing 0.023d6 on top (same issue).
i can enter in credentials but when I click the set button thats when I get the device not ready popup

Offline Don Phillips

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1463
  • Karma: +41/-36
Re: Startup Lua Failed / Device not ready
« Reply #5 on: February 19, 2017, 04:05:30 pm »
Silly question since I have neither the doorbell nor a Wink hub - does Vera need to be next to the door bell to pair like other z-wave devices?
Vera 3, 1.7.1040, CT101, Everspring Motion, GE/Jasco Switch/Dimmer, Leviton outlet, AeonLabs sensor, NuTone garage door, Blue Iris, Sricam SP011, iPhone locator, APCUPSD, VeraMate, VeraAlerts, PLEG, House Modes, Countdown Timer, DVR, Virtual/Multi Switch, LB60Z-1 bulb, Hue, Alexa, Zooz 4-1

Offline tomtcom

  • Beta Testers
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1046
  • Karma: +27/-31
Re: Startup Lua Failed / Device not ready
« Reply #6 on: February 19, 2017, 04:30:46 pm »
Silly question since I have neither the doorbell nor a Wink hub - does Vera need to be next to the door bell to pair like other z-wave devices?

This thread was about a Ring Video Doorbell, it's not a z-wave device. The Ring pairs using your home Wifi. We are simply leveraging the Wink plugin to bring the motion sensor into the Vera interface so that it "acts" like a z-wave device so you can apply scenes to it for example.