Author Topic: Fronius Solar inverter integration  (Read 2217 times)

Offline pln8421

  • Newbie
  • *
  • Posts: 15
  • Karma: +0/-0
Re: Fronius Solar inverter integration
« Reply #15 on: April 13, 2018, 12:47:31 am »
Hi pln,

You can also try this version. I am extending my Enphase plugin to support multiple vendors. I have not tested Fronius but it should work according to their API V1 specification.

https://github.com/reneboer/vera-SolarMeter

Let me know.

Cheers Rene
Hi Rene. I will test it.
Thanks.

Per


Offline givapva

  • Newbie
  • *
  • Posts: 7
  • Karma: +0/-0
Re: Fronius Solar inverter integration
« Reply #16 on: April 13, 2018, 12:50:57 pm »
Hi Rene! Thank you ! Would you take a look please at: http://forum.micasaverde.com/index.php/topic,77969.0.html

Offline pln8421

  • Newbie
  • *
  • Posts: 15
  • Karma: +0/-0
Re: Fronius Solar inverter integration
« Reply #17 on: April 16, 2018, 02:48:39 pm »
Hello Rene
I have now installed plugin 9076 Solar Meter 1.0 from app store into my vera3, UI5. I can see it under My apps and its a device created.
But I cannot find the new device in my device list.
When I try to open device in my apps, # 379 Solar Meter, nothing happen.
Log window at top say: "Solar Meter : Configure solar system via Settings."
So I'm stuck and don't know how to proceed.
Any suggestions?

Online reneboer

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1380
  • Karma: +79/-30
Re: Fronius Solar inverter integration
« Reply #18 on: April 16, 2018, 03:07:24 pm »
Hello Rene
I have now installed plugin 9076 Solar Meter 1.0 from app store into my vera3, UI5. I can see it under My apps and its a device created.
But I cannot find the new device in my device list.
When I try to open device in my apps, # 379 Solar Meter, nothing happen.
Log window at top say: "Solar Meter : Configure solar system via Settings."
So I'm stuck and don't know how to proceed.
Any suggestions?
Hi I know why it does not work. I made it only for UI7 and ALTUI. I do not have a UI5 Vera anymore. Sorry.

Cheers Rene
2xVeraLite, VeraEdge, openLuup, ALTUI, 20 switches, 10 dimmers, 20 sensors, 10 scene controllers, 1 Harmony Hub, many plug-ins. Not enough time.

Offline pln8421

  • Newbie
  • *
  • Posts: 15
  • Karma: +0/-0
Re: Fronius Solar inverter integration
« Reply #19 on: April 20, 2018, 11:58:56 am »
Has anyone used UI5 towards Fronius converter?
I'm still on Vera3, have a lot of devices, like the UI and everything works fine.
//Per

Online reneboer

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1380
  • Karma: +79/-30
Re: Fronius Solar inverter integration
« Reply #20 on: April 23, 2018, 06:58:48 am »
Hi,

On UI5 you can add the configuration variables manually and then I think it should work.
The ServiceID to use is; urn:rboer-com:serviceId:SolarMeter1
Variable FA_IPAddress you enter the Fronius IP address
Variable FA_DeviceID the Fronius device ID, a number between 0 and 9.
Variable System the value 6.

Cheers Rene
2xVeraLite, VeraEdge, openLuup, ALTUI, 20 switches, 10 dimmers, 20 sensors, 10 scene controllers, 1 Harmony Hub, many plug-ins. Not enough time.

Offline pln8421

  • Newbie
  • *
  • Posts: 15
  • Karma: +0/-0
Re: Fronius Solar inverter integration
« Reply #21 on: April 25, 2018, 01:56:42 am »
Hi Rene,
Thank you for continuing to help me.
Where and how can I add the variables manually? I can see the files in "develop apps" and "luup files" but I cannot edit. Download, edit and upload again?

Best regards, Per

Online reneboer

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1380
  • Karma: +79/-30
Re: Fronius Solar inverter integration
« Reply #22 on: April 25, 2018, 05:08:18 am »
Hi Per,

I honestly do not remember how you can manually add a variable to a device in UI5. It is done with the device, not in develop apps.

I also do not recall is you can type some LUA test code in UI5 (I did not run UI5 for long).
But if you can you can also use these LUA statements:
Code: [Select]
luup.variable_set("urn:rboer-com:serviceId:SolarMeter1", "System", 6, 379)
luup.variable_set("urn:rboer-com:serviceId:SolarMeter1", "FA_IPAddress", "<IP address>", 379)
luup.variable_set("urn:rboer-com:serviceId:SolarMeter1", "FA_DeviceID", <fr dev id>, 379)
Then reload luup and see what happens.

Cheers Rene
2xVeraLite, VeraEdge, openLuup, ALTUI, 20 switches, 10 dimmers, 20 sensors, 10 scene controllers, 1 Harmony Hub, many plug-ins. Not enough time.

Offline jswim788

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 788
  • Karma: +57/-2
Re: Fronius Solar inverter integration
« Reply #23 on: April 25, 2018, 12:31:29 pm »
In UI5 you go to the bottom of the advanced tab for the device to add a variable:


Online reneboer

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1380
  • Karma: +79/-30
Re: Fronius Solar inverter integration
« Reply #24 on: April 26, 2018, 05:35:56 am »
That's it. Thanks. :)
2xVeraLite, VeraEdge, openLuup, ALTUI, 20 switches, 10 dimmers, 20 sensors, 10 scene controllers, 1 Harmony Hub, many plug-ins. Not enough time.

Offline pln8421

  • Newbie
  • *
  • Posts: 15
  • Karma: +0/-0
Re: Fronius Solar inverter integration
« Reply #25 on: April 26, 2018, 11:51:37 am »
Hi,
I have added the LUA statements in Startup LUA manually and SolarMeter1 stopped to ask "Configure solar system via Settings"  :)
But I cannot find the device in my device list neither open the device # 379 in the App, nothing is shown.
If I could do see the device it would be possible to open it and add variables at bottom in the device.
//Per

Online reneboer

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1380
  • Karma: +79/-30
Re: Fronius Solar inverter integration
« Reply #26 on: April 30, 2018, 07:16:00 am »
Hi Per,

I fear there are more things UI5 needs to have that UI7 does different. It has been a long time since I looked at those and as said I do not have a box to test with anymore. Not sure if you can compare with other plugins and test it with trail and error. Else I am sorry it does not work for you.

Cheers Rene
2xVeraLite, VeraEdge, openLuup, ALTUI, 20 switches, 10 dimmers, 20 sensors, 10 scene controllers, 1 Harmony Hub, many plug-ins. Not enough time.