Author Topic: 7.0.21 Broke Alexa's "Turn On" Command  (Read 1982 times)

Offline mcv.bogdan.p

  • MiOS Official
  • Administrator
  • Newbie
  • *****
  • Posts: 7
  • Karma: +1/-0
Re: 7.0.21 Broke Alexa's "Turn On" Command
« Reply #15 on: June 20, 2017, 10:18:31 am »
I know that the keywords open and close are not available for the plug-in but couldn't it be done with the Set command? something like, set kitchen window to 20%

Related to the dimming command.
Currently this is what we support:
Quote
The Smart Home Skill API currently supports lights, switches, smart plugs and thermostats, including turning devices on and off, dimming lights, and thermostat controls. Today, you can:
Turn your devices on or off: ?Alexa, turn on/off the kitchen light.? or ?Alexa, turn on/off the heat.?
Turn your scenes on: "Alexa, turn on Good Night."
Brighten or dim your lights: ?Alexa, brighten the kitchen light.? or ?Alexa, dim the kitchen light.?
Set lights or temperature: ?Alexa, set the kitchen light to 50%.? or ?Alexa, set the heat to 72 degrees.?
Increase or decrease temperature on thermostats: "Alexa, increase Living Room Thermostat by 5 degrees.? or ?Alexa, decrease Living Room Thermostat by 5 degrees.?
Ask the status of a thermostat to find out the current temperature: "Alexa, what is Thermostat?s temperature?", or ask what the Mode and Setpoint is set to: "Alexa, what is Office Thermostat set to?"
Ask the status of your devices: "Alexa, is the door locked?"
Lock your door (due to security reasons you can only Lock, but you cannot UNLock a door): "Alexa, lock the door"
Reference from http://support.getvera.com/customer/portal/articles/2648086

So, currently no, we don't support it, that was obvious, but we cannot implement it easily either.
Why? Basically Amazon is really quite strict with what we add, it wants everything to act in very, very specific ways - and we are trying to get the app certified and into the store.
While I'm sure that you've already considered this, I recommend you to use scenes for some predefined values for now (off/25/50/75) (again, I understand that this is not (at all) ideal).

Offline BOFH

  • Sr. Hero Member
  • ******
  • Posts: 2409
  • Karma: +112/-140
Re: 7.0.21 Broke Alexa's "Turn On" Command
« Reply #16 on: June 20, 2017, 07:06:08 pm »
I noticed my  door lock now shows up as a device. Nice to be able to check the status and lock it. I'm vary happy Alexa can't unlock it.
Vera3 UI5 UI7 Edge Plus
Trane TZEMT400AB32 | Schlage BE369 FE599 | GE 45601 45602 45603 45604 45606 45609 45631 | Intermatic HA01C HA03C HA05C HA07C CA600 CA3000 | Aeon DSC06106 | Telguard GDC1 | Foscam FI8910W FI8905W FI9821W | D-Link 930L | Wanscam JW0011 | ZModo ZPIBH13W

Offline Dpc131

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 62
  • Karma: +1/-0
Re: 7.0.21 Broke Alexa's "Turn On" Command
« Reply #17 on: June 20, 2017, 10:29:08 pm »
Thanks Vera for the quick resolution. Updating the helper app worked for me too. Also, I appreciate the email notification as many folks don't actively check the boards

Offline becky

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 74
  • Karma: +3/-0
Re: 7.0.21 Broke Alexa's "Turn On" Command
« Reply #18 on: June 21, 2017, 03:20:46 pm »
Yesterday I manually updated the app on the vera per the instructions and last night it still didn't work. I also noticed that I now have two skills on my alexa app for vera. One says beta and the other doesn't. Should I disable the beta?

Offline beachboync

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 224
  • Karma: +4/-0
Re: 7.0.21 Broke Alexa's "Turn On" Command
« Reply #19 on: June 23, 2017, 08:18:12 am »
OK, so now I can't say Alexa turn on xxx any more and expect it to turn on full. It turns on to the last setting. To me, not intuitive, but that is the way it is.

So, what is the easiest way to say 100% in the quickest and easiest way. I tried Alexa turn on xxx full, but that did not work.

I understand that I could write a scene to do it, but I don't want to have to write a scene for every light.

What is the easiest way to say "turn on 100%"?

Thank you, Bob
Bob (beachboync)

Offline BOFH

  • Sr. Hero Member
  • ******
  • Posts: 2409
  • Karma: +112/-140
Re: 7.0.21 Broke Alexa's "Turn On" Command
« Reply #20 on: June 23, 2017, 09:06:12 am »
Per the above post that would be:

Alexa, set <light name> to 100%

I'm not sure if she understands full instead of 100%
Vera3 UI5 UI7 Edge Plus
Trane TZEMT400AB32 | Schlage BE369 FE599 | GE 45601 45602 45603 45604 45606 45609 45631 | Intermatic HA01C HA03C HA05C HA07C CA600 CA3000 | Aeon DSC06106 | Telguard GDC1 | Foscam FI8910W FI8905W FI9821W | D-Link 930L | Wanscam JW0011 | ZModo ZPIBH13W

Offline beachboync

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 224
  • Karma: +4/-0
Re: 7.0.21 Broke Alexa's "Turn On" Command
« Reply #21 on: June 23, 2017, 09:58:16 am »
Right BOFH. 100% works fine, Full does not.

But I was hoping for a phrase SHORTER than 100%, like Full or On or max

Bob
Bob (beachboync)

Offline danny81m

  • Newbie
  • *
  • Posts: 3
  • Karma: +0/-0
Re: 7.0.21 Broke Alexa's "Turn On" Command
« Reply #22 on: June 23, 2017, 11:56:47 am »
Thank you mcv.bogdan.p

I have 6 window covering devices spread over 4 divisions, What I've done was create scenes named "open kitchen windows" and "close kitchen windows", so I use them saying "turn on open kitchen windows", it was the most natural way I could find for it with scenes.

I've tried to trick vera into "thinking" the window covering devices are light dimmers, couldn't do it.

Hopefully it's a matter of time until Amazon allows for this kind of devices.

Best Regards,
Daniel

Offline mcv.vlad

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 68
  • Karma: +5/-0
Re: 7.0.21 Broke Alexa's "Turn On" Command
« Reply #23 on: June 26, 2017, 07:40:41 am »
I've tried to trick vera into "thinking" the window covering devices are light dimmers, couldn't do it.

Try adding some virtual lights, and create scenes on ON/OFF light to change the window coverings. On/Off would work then.

Offline danny81m

  • Newbie
  • *
  • Posts: 3
  • Karma: +0/-0
Re: 7.0.21 Broke Alexa's "Turn On" Command
« Reply #24 on: June 26, 2017, 11:22:08 am »
I've tried it, but I gave it up, since I have the window covering devices working based on the weather, I would have to also adjust the status on the virtual switch in those scenes (otherwise if the switch is on and I ask Alexa to turn it on, nothing happens), the problem is when I have them half way, then I can only use Alexa either to open or to close but not both, so I gave it up and went back to scenes with the Close and open words on them.

Thanks for the suggestion anyway, for many scenarios it can be a solution.