Author Topic: Aeotec Wallmote Duo  (Read 944 times)

Offline gethyn85

  • Newbie
  • *
  • Posts: 3
  • Karma: +0/-0
Aeotec Wallmote Duo
« on: September 29, 2017, 03:54:46 pm »
Hi,

I received my VeraPlus controller today, and along with it I also bought:

An Aeotec plugin Smart Dimmer 6
A Qubino Smart Relay
and an Aeotec Wallmote Dual

I thought as a test I would start with connecting the Wallmote but unfortunately it just doesn't work.

Assuming that it is probably a Wallmote Quad with half the functionality, I attempted to connect it as a Quad.  It sort of connected and presented 3 devices to the Vera UI, but when I try to do something with it (like turning it on from the UI) it doesn't work.

Clearly it isn't quite compatible - anyone have any ideas as to how I can get it to work?  I'm not afraid of some programming so happy to give anything a try.

Thanks.

Geth

Offline mvader

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 397
  • Karma: +29/-74
Re: Aeotec Wallmote Duo
« Reply #1 on: September 29, 2017, 10:06:34 pm »
perhaps try removing it and adding as a generic zwave device. see what you get

Offline gethyn85

  • Newbie
  • *
  • Posts: 3
  • Karma: +0/-0
Re: Aeotec Wallmote Duo
« Reply #2 on: September 30, 2017, 04:29:23 pm »
Thanks for the hint!

Went looking for the settings for the device from Aeotec - turns out i should have just read the manual in the first place :)

There is an article online explaining how to get it to work in Vera:
https://aeotec.freshdesk.com/support/solutions/articles/6000176960-using-wallmote-with-vera-ui7-group-association-direct-control-

Not quite got it going fully yet but at least i can talk to it now...

Offline mvader

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 397
  • Karma: +29/-74
Re: Aeotec Wallmote Duo
« Reply #3 on: October 01, 2017, 04:56:59 pm »
Thanks for the hint!

Went looking for the settings for the device from Aeotec - turns out i should have just read the manual in the first place :)

There is an article online explaining how to get it to work in Vera:
https://aeotec.freshdesk.com/support/solutions/articles/6000176960-using-wallmote-with-vera-ui7-group-association-direct-control-

Not quite got it going fully yet but at least i can talk to it now...

Thank you for the link. it actually helped me with another device i had. I wasn't aware of the group association feature.

Offline peterrrr

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
  • Karma: +0/-0
Re: Aeotec Wallmote Duo
« Reply #4 on: December 02, 2017, 03:49:18 pm »
I've just got a Vera Edge and am trying to add a Wallmote Dual - it finds it as a generic device but not as a proper Wallmote. It looks like Vera have added the Wall mote Quad - any idea on if they will add the dual as well?

Online markd

  • Sr. Newbie
  • *
  • Posts: 49
  • Karma: +1/-1
Re: Aeotec Wallmote Duo
« Reply #5 on: February 05, 2018, 07:15:19 am »
I've just added the duo to my system associated to a Aeotec Nano Dimmer.  It 'works' and I can switch on/off the lights and dim them but it will take a bit of time to get used to.

Biggest problem I have is the Orange/Yellow LEDs flashing every so often.  In a bedroom, where mine is located, this is most distracting so I've now taken it off the wall!

I've emailed Aeotec asking if the flashing can be turned off via a FW update as its most annoying!!

Online markd

  • Sr. Newbie
  • *
  • Posts: 49
  • Karma: +1/-1
Re: Aeotec Wallmote Duo
« Reply #6 on: February 06, 2018, 03:13:35 am »
Aeotec responded to my support question about the orange flashing and suggested I set the wakeup interval to 0.  I had already tried that and it made no difference.  Aeotec tested this and confirmed setting wakeup to 0 was not accepted.  They now suggest setting it to once per day = 86400.

Online markd

  • Sr. Newbie
  • *
  • Posts: 49
  • Karma: +1/-1
Re: Aeotec Wallmote Duo
« Reply #7 on: February 07, 2018, 07:18:16 am »
Updating to say setting the wake up interval to 86400 has stopped the intermittent LED flashing.  I've not sure when it now does its wakeup as I haven't seen it but 86400 is once per day

Offline sk1.publicc

  • Newbie
  • *
  • Posts: 13
  • Karma: +1/-0
Re: Aeotec Wallmote Duo
« Reply #8 on: April 24, 2018, 02:21:46 am »
Possible solution on how to use Wallmotes as scene controllers without using Group Associations.
(Haven't tried it myself yet.)

http://forum.micasaverde.com/index.php?topic=48725.0