Author Topic: New issue with Schlage locks  (Read 4860 times)

Offline shward1

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 115
  • Karma: +5/-0
New issue with Schlage locks
« on: October 13, 2017, 03:34:52 pm »
I have 3x BE468CAM605 locks and they had been working flawlessly for 3+ years.  With the latest FW (1.7.3231 & 1.7.3232, I have a VP and VE), I am seeing a new issue.

There are three methods to control the lock -
1. The thumbturn
2. The touch pad
3. Vera UI

If I use the thumbturn or Vera UI to either lock or unlock the status in Vera UI is properly updated indicating the new state, either locked or unlocked.  However, when I use the touch pad to lock or unlock the status in Vera UI is not updated.

I know for a fact this is a new issue.  I use PLEG to lock my doors at 11:00pm each evening.  My PLEG algorithm is basically -

IF(door closed AND unlocked) THEN lock

Since upgrading to the latest FW I've noticed the doors are not locked when I get up in the morning.  After some testing I found that the algorithm is reading that the door is already locked.  And, the reason for that is that I previously unlocked the door using the touch pad and the status didn't get updated properly.
« Last Edit: October 13, 2017, 04:18:49 pm by shward1 »

Offline bobbydoedoe

  • Sr. Newbie
  • *
  • Posts: 31
  • Karma: +1/-0
Re: New issue with Schlage locks
« Reply #1 on: October 14, 2017, 10:30:10 am »
I am having the exact issue on the same lock after the firmware update.  Before the update, i have a scene setup where if the lock is locked from using the keypad, the preset will change to away.  and when the lock is unlocked by the correct PIN number, the lock will unarm the house.  Now the locks doesn't work that way anymore, instead it only reads the lock/unlock status based on manually locking/unlocking the lock.  this is really annoying Vera.  please fix

Offline Aziwoqpd

  • Newbie
  • *
  • Posts: 8
  • Karma: +0/-0
Re: New issue with Schlage locks
« Reply #2 on: October 16, 2017, 02:18:06 am »
Mine's broken as well. Any scenes I have that trigger based on PIN code index # don't work.

Offline gleech

  • Newbie
  • *
  • Posts: 11
  • Karma: +2/-0
Re: New issue with Schlage locks
« Reply #3 on: October 16, 2017, 10:26:23 pm »
Same here. If using the touch pad, the status doesn't change. I think the new firmware is the culprit.

Offline Aziwoqpd

  • Newbie
  • *
  • Posts: 8
  • Karma: +0/-0
Re: New issue with Schlage locks
« Reply #4 on: October 16, 2017, 11:39:27 pm »
I tried talking to tech support and they said it?s a known bug with schlage locks

Offline ALPrev

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
  • Karma: +0/-0
Re: New issue with Schlage locks
« Reply #5 on: October 18, 2017, 01:58:09 pm »
My Schlage lock is operating differently since the firmware upgrade to my Vera Lite yesterday. If a correct pin is entered from outside, the lock unlocks and my script runs to turn off my alarm. If the lock button on the keypad is pressed from outside, the lock locks and my script runs to turn on my alarm. It's been working correctly like this for years.

Since the firmware upgrade yesterday, the scripts now erroneously trigger if the lock is locked/unlocked using the inside knob.

Change the operation back to the way it was or give us additional means to ignore the state change when the inside lock knob is turned.

Offline bobbydoedoe

  • Sr. Newbie
  • *
  • Posts: 31
  • Karma: +1/-0
Re: New issue with Schlage locks
« Reply #6 on: October 18, 2017, 06:57:41 pm »
Below is what i got from Vera regarding this issue:

Thank you for contacting Vera Customer Care

We are sorry you got this issue, we have been told by our development team that is is known bug we have on this current Version of the firmware 7.0.23 however as we are aware of the situation our development team is already working on it and it should be solve ASAP but we do not have an ETA yet.

Please keep an eye on our social media channels. forum and release notes as once we solve the bug, we will let the customers know over the them

Thank you for understanding
Regards


Offline gleech

  • Newbie
  • *
  • Posts: 11
  • Karma: +2/-0
Re: New issue with Schlage locks
« Reply #7 on: October 19, 2017, 05:26:41 pm »
Here's what I got, take note the link they gave is for the Vera Edge firmware.

Hello,

Thank you for contacting Vera Customer Care!

This issue was already reported to our development team and a fix should be deployed as soon as possible, but until then you would be able to downgrade the unit to the previous version and then restore a backup on it before its upgrade for all the devices to be back.
To downgrade the unit please follow the steps below

- connect to Vera?s interface
- then go to Settings and select Firmware
- and copy paste the Firmware URL for your Vera model in the firmware field and hit ?download?.

http://dl.mios.com/rl/BETA/722/mt7620a_Luup_ui7-1.7.3014-en-mios.squashfs

- when prompted select to downgrade your unit with ?Keep current settings and configuration.?
- the downgrade can take up to 15-20 minutes and you shouldn?t unplug Vera in that time

Let me know how it goes and I get back to you,
Regards,

Offline homeuser

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 62
  • Karma: +2/-0
Re: New issue with Schlage locks
« Reply #8 on: October 19, 2017, 09:39:12 pm »
Wish I had read this thread before upgrading FW and spending 2 days disconnecting and reconnecting my lock!!!!


What is you model? will this FW link work with VeraLite?

Here's what I got, take note the link they gave is for the Vera Edge firmware.

Hello,

Thank you for contacting Vera Customer Care!

This issue was already reported to our development team and a fix should be deployed as soon as possible, but until then you would be able to downgrade the unit to the previous version and then restore a backup on it before its upgrade for all the devices to be back.
To downgrade the unit please follow the steps below

- connect to Vera?s interface
- then go to Settings and select Firmware
- and copy paste the Firmware URL for your Vera model in the firmware field and hit ?download?.

http://dl.mios.com/rl/BETA/722/mt7620a_Luup_ui7-1.7.3014-en-mios.squashfs

- when prompted select to downgrade your unit with ?Keep current settings and configuration.?
- the downgrade can take up to 15-20 minutes and you shouldn?t unplug Vera in that time

Let me know how it goes and I get back to you,
Regards,

Offline gleech

  • Newbie
  • *
  • Posts: 11
  • Karma: +2/-0
Re: New issue with Schlage locks
« Reply #9 on: October 20, 2017, 10:34:53 am »
Don't use my link, I have Vera Edge and UI7. I believed the old firmware for vera lite is 1.7.963

http://support.getvera.com/customer/en/portal/articles/2846009-ui7-%E2%96%BE-software-update-%E2%96%BE-version-7-0-22-%E2%96%BE-august-3-2017

Note sure how to get the proper link for vera lite firmware, I tried substituting the firmware number on my link with the vera lite firmware number but its not working.


Wish I had read this thread before upgrading FW and spending 2 days disconnecting and reconnecting my lock!!!!


What is you model? will this FW link work with VeraLite?

Here's what I got, take note the link they gave is for the Vera Edge firmware.

Hello,

Thank you for contacting Vera Customer Care!

This issue was already reported to our development team and a fix should be deployed as soon as possible, but until then you would be able to downgrade the unit to the previous version and then restore a backup on it before its upgrade for all the devices to be back.
To downgrade the unit please follow the steps below

- connect to Vera?s interface
- then go to Settings and select Firmware
- and copy paste the Firmware URL for your Vera model in the firmware field and hit ?download?.

http://dl.mios.com/rl/BETA/722/mt7620a_Luup_ui7-1.7.3014-en-mios.squashfs

- when prompted select to downgrade your unit with ?Keep current settings and configuration.?
- the downgrade can take up to 15-20 minutes and you shouldn?t unplug Vera in that time

Let me know how it goes and I get back to you,
Regards,

Offline homeuser

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 62
  • Karma: +2/-0
Re: New issue with Schlage locks
« Reply #10 on: October 21, 2017, 11:49:39 am »
Thanks. I have contacted tech support to see if they can give me a working FW until they get the lock working again. I will post the link for VeraLite if they send it.

Offline homeuser

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 62
  • Karma: +2/-0
Re: New issue with Schlage locks
« Reply #11 on: October 25, 2017, 02:53:23 pm »
Vera responded and sent me a link to the previous Firmware for VeraLite


Quote
Hello,

This is the link for the Prior firmware. http://download.mios.com/release/BETA/722/rt3662_Luup_ui7-1.7.963-en-mios.squashfs  . We cant guarantee you that this will work but you can try. As we told you our team of Engineers is working as soon as we have the solution available we will release it over our page. http://support.getvera.com/customer/en/portal/topics/666697-release-notes/articles.
Regards,


I was able to install it and then restore a backup. The lock is now triggering scenes which include push notifications.

Now I have to reconnect alexa

Offline fsa317

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 107
  • Karma: +1/-0
Re: New issue with Schlage locks
« Reply #12 on: October 25, 2017, 03:05:53 pm »
I'm not sure if I'm having the same issue or not, but sometime recently my Schlage lock stopped responding to pretty much anything from my VERA UI.  If I try to lock or unlock via the Vera UI it doesn't work at all.

I have a veralite w/ a Schlage Connect lock. 

Offline Dansker

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 106
  • Karma: +0/-0
Re: New issue with Schlage locks
« Reply #13 on: October 29, 2017, 04:50:23 am »
I am having this problem as well, 7 locks. All BE469NX.
I do get correct status when lock takes place from keyboard, but unlock from keyboard still show locked.
Pretty important the locks work properly again...
« Last Edit: October 29, 2017, 04:54:53 am by Dansker »

Offline edgebinary

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 69
  • Karma: +0/-0
Re: New issue with Schlage locks
« Reply #14 on: October 29, 2017, 12:29:14 pm »
I'm having the same issue. Scenes from certain PINs don't trigger anymore. This happened the day I upgraded.