Author Topic: New issue with Schlage locks  (Read 2142 times)

Offline bobbydoedoe

  • Sr. Newbie
  • *
  • Posts: 20
  • Karma: +0/-0
Re: New issue with Schlage locks
« Reply #15 on: November 21, 2017, 02:17:35 pm »
Chatted with Vera Support, and they gave me a link to downgrade my firmware.  So everything is back to how it should be.  Give Vera support ring for the firmware downgrade procedure

Offline Dansker

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 101
  • Karma: +0/-0
Re: New issue with Schlage locks
« Reply #16 on: November 21, 2017, 02:34:40 pm »
Does Vera/Alexa interface work with the previous release???

Offline gibby

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 190
  • Karma: +3/-1
Re: New issue with Schlage locks
« Reply #17 on: November 21, 2017, 03:09:42 pm »
Mine's broken as well. Any scenes I have that trigger based on PIN code index # don't work.

Guess I won't be upgrading my firmware...

Offline Nameless

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 116
  • Karma: +2/-0
Re: New issue with Schlage locks
« Reply #18 on: November 22, 2017, 12:15:43 am »
Does Vera/Alexa interface work with the previous release???

I'm avoiding firmware updates and am 2 releases behind on my Vera Plus. Alexa can still check my lock status and lock the door if asked.

Online Sammy2

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 740
  • Karma: +4/-4
Re: New issue with Schlage locks
« Reply #19 on: November 27, 2017, 12:04:49 pm »
I just ordered three of these locks and am installing this week. I'm on f/w ver  1.7.3232 on VeraPlus.

I created a backup the day I upgraded so I suppose I can just restore that back up?

Offline melsman

  • Sr. Newbie
  • *
  • Posts: 35
  • Karma: +2/-0
Re: New issue with Schlage locks
« Reply #20 on: November 30, 2017, 12:27:19 am »
Add me to the list of people with Schlege lock pin#'s that won't trigger scenes anymore.  Problem is that I just completed my move from a UI5 VeraLite to a newly-upgraded-FW UI7 Vera Edge, so I have no 'previous UI7 firmware back-up' to restore to. Guess I'll be contacting Vera support.

Just more excitement migrating from UI5 to UI7 from those wacky guys at MCV.

Melsman

Offline Dansker

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 101
  • Karma: +0/-0
Re: New issue with Schlage locks
« Reply #21 on: November 30, 2017, 01:10:02 am »
Well, the previously working interface to Schlage door locks is now broken.

I'd like to suggest this is the time for a quick fix. Apple fixed their open root door problem is a few days.

Online Sammy2

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 740
  • Karma: +4/-4
Re: New issue with Schlage locks
« Reply #22 on: November 30, 2017, 11:02:26 am »
I have installed two out of the three locks I got and it seems that sending a Z-Wave Lock command is sometimes unsuccessful.. not that it tells me there's an issue just that it doesn't report back whether or not the door is locked. In short testing after installation, it is sometimes locked and sometimes not locked yet it is reporting it is unlocked or it will report back a few minutes later that it is locked if it is.

Also, while on the subject of PIN codes, there's a screen for that in the lock settings in Vera but where's the instructions? It shows **** whether or not I click on "Show PINs in the clear". Also, What's the "Restrictions" setting for?

Thanks!

Online Sammy2

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 740
  • Karma: +4/-4
Re: New issue with Schlage locks
« Reply #23 on: December 01, 2017, 05:54:33 pm »
I see this on the f/w page:


"Note: Firmware DOWNGRADE is not supported with 'Keep my current settings and configuration'. In order to go back to an older firmware version do a 'Restore to a factory default state' and then restore a backup from that specific firmware version."


Should I instead do a restore from before the f/w upgrade? If so, what date would I chose? I am pretty sure I downloaded the backup file to my laptop before upgrading the f/w as that is my normal practice when new Vera f/w rolls out.



Sent from my SM-G930P using Tapatalk


Online Sammy2

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 740
  • Karma: +4/-4
Re: New issue with Schlage locks
« Reply #24 on: December 01, 2017, 05:57:38 pm »
From Vera:

Quote
Thank you for contacting Vera Home Control support.

Unfortunately, the latest firmware version release has been presenting some issues with the Schlage door locks, due that they are not updating the information correctly within the controller and also are not polling the nodes properly unless a manual command is sent.

We recommend you to downgrade to the previous stable version and keep it until we found a proper solution, in order to solve the situation with these door locks.

Here is the link to the stable firmware version, you can paste it in the firmware tab in the first option available and then click on the download button:

- 7.22 https://dl.mios.com/rl/722/mt7621_Luup_ui7-1.7.3015-en-mios.squashfs

If you could have any other additional questions, please do not hesitate to contact us again.

Regards, 

Juan David ▾ Customer Care Advocate 
Vera Control, Ltd. ▾ Smarter Home Control

They have yet to respond to my questions in the post above so I'm asking here.

Thanks

Sent from my SM-G930P using Tapatalk


Online Sammy2

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 740
  • Karma: +4/-4
Re: New issue with Schlage locks
« Reply #25 on: December 04, 2017, 01:41:29 pm »
I went ahead and applied the firmware sent to me in the email and in the post above to my VeraPlus on UI7. All my settings came over but every time I log in I get a f/w update notification which is annoying. Any way to make that go away?

Also, when I send a Lock Command from Vera, I hear the motor inside the lock making noise but the lock does not lock. On sending an Unlock Command from Vera, it does retract the bolt but not quite far enough to allow the door to be opened. Is there some adjustment to make? When locked it always (most of the time) reports back the bolt was not extended all the way too. The lock extends the bolt then extracts it. Not sure how to fix this.

Offline Priest

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 184
  • Karma: +7/-0
Re: New issue with Schlage locks
« Reply #26 on: December 04, 2017, 05:53:15 pm »
I went ahead and applied the firmware sent to me in the email and in the post above to my VeraPlus on UI7. All my settings came over but every time I log in I get a f/w update notification which is annoying. Any way to make that go away?

Also, when I send a Lock Command from Vera, I hear the motor inside the lock making noise but the lock does not lock. On sending an Unlock Command from Vera, it does retract the bolt but not quite far enough to allow the door to be opened. Is there some adjustment to make? When locked it always (most of the time) reports back the bolt was not extended all the way too. The lock extends the bolt then extracts it. Not sure how to fix this.

There is a function on install where it checks all of this and adjusts.  I believe you can go into programming to make it do it again.  Also make sure the bolt is not dragging in the plate making the lock work hard to throw the bolt.  I had to chisel out some wood to clearance the hole behind the plate.  If you dont do the setup and let it run it's program, the bolt throw will be messed up.  If the screws are too tight and the lock binds up while moving in the door, it will mess up the routine as well.

manual for mine
 https://www.schlage.com/content/dam/sch-us/documents/pdf/installation-manuals/P516-872.pdf

Factory reset:
1. Disconnect the batteries. See Install the
Batteries.
2. Press and hold the Schlage Button.
3. While holding the Schlage Button, reconnect
the batteries.
4. Release the Schlage Button.
5. The inside indicator and green check will blink if
the Factory Default Reset is successful.
6. If you are moving the lock to a new door, install the lock on that
door before continuing.
7. To check that the lock was reset, press the Schlage Button and
enter one of the Default User Codes. If the reset was successful, the
Default User Codes will unlock the deadbolt.
L The lock must be set up again after the reset is complete (see
Step 7 Set up the Lock).
L Z-Wave network settings are maintained through Factory Default
Reset.

Step 7
1. Open the door if it is not already open.
2. Press the Schlage button first to enable the
backlight.
3. Enter one of the Default User Codes into the
lock (see front of instructions).
4. The lock will perform a setup routine. Wait
until the bolt stops moving before continuing.

Online Sammy2

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 740
  • Karma: +4/-4
Re: New issue with Schlage locks
« Reply #27 on: December 04, 2017, 06:09:52 pm »
I went ahead and applied the firmware sent to me in the email and in the post above to my VeraPlus on UI7. All my settings came over but every time I log in I get a f/w update notification which is annoying. Any way to make that go away?

Also, when I send a Lock Command from Vera, I hear the motor inside the lock making noise but the lock does not lock. On sending an Unlock Command from Vera, it does retract the bolt but not quite far enough to allow the door to be opened. Is there some adjustment to make? When locked it always (most of the time) reports back the bolt was not extended all the way too. The lock extends the bolt then extracts it. Not sure how to fix this.

There is a function on install where it checks all of this and adjusts.  I believe you can go into programming to make it do it again.  Also make sure the bolt is not dragging in the plate making the lock work hard to throw the bolt.  I had to chisel out some wood to clearance the hole behind the plate.  If you dont do the setup and let it run it's program, the bolt throw will be messed up.  If the screws are too tight and the lock binds up while moving in the door, it will mess up the routine as well.

manual for mine
 https://www.schlage.com/content/dam/sch-us/documents/pdf/installation-manuals/P516-872.pdf

Factory reset:
1. Disconnect the batteries. See Install the
Batteries.
2. Press and hold the Schlage Button.
3. While holding the Schlage Button, reconnect
the batteries.
4. Release the Schlage Button.
5. The inside indicator and green check will blink if
the Factory Default Reset is successful.
6. If you are moving the lock to a new door, install the lock on that
door before continuing.
7. To check that the lock was reset, press the Schlage Button and
enter one of the Default User Codes. If the reset was successful, the
Default User Codes will unlock the deadbolt.
L The lock must be set up again after the reset is complete (see
Step 7 Set up the Lock).
L Z-Wave network settings are maintained through Factory Default
Reset.

Step 7
1. Open the door if it is not already open.
2. Press the Schlage button first to enable the
backlight.
3. Enter one of the Default User Codes into the
lock (see front of instructions).
4. The lock will perform a setup routine. Wait
until the bolt stops moving before continuing.

I was just reading all this in the manual but did not see that Z-Wave settings would be maintained after doing a factory reset. This is good as including them again would require dragging the controller around the house with a long ethernet cable, or at least one which is quite a distance from the controller.

I will recheck but there were no clearance issues when moving the bolt with a flat head screwdriver as indicated in the installation manual. I think that I failed to do parts 3 and 4 of step 7 properly, messing up every thing else.

I've noticed another weird thing.. These locks were never installed under the firmware previous to October and after rolling back the f/w with the link provided to my by Vera they say they are Poly Control Dana Locks even though Schlage is available in Devices > Add New Device > Locks.

Offline Priest

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 184
  • Karma: +7/-0
Re: New issue with Schlage locks
« Reply #28 on: December 04, 2017, 06:17:04 pm »
Hmmm... my front door was installed multiple firmware versions ago and I dont remeber what I installed it as. I later upgraded and am on the firmaware that was new somewhere around April and have not upgraded to the newest....

I then installed the Basement lock while on this firmware.  Both of mine just say Door Lock

Online Sammy2

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 740
  • Karma: +4/-4
Re: New issue with Schlage locks
« Reply #29 on: December 04, 2017, 06:29:24 pm »
Hmmm... my front door was installed multiple firmware versions ago and I dont remeber what I installed it as. I later upgraded and am on the firmaware that was new somewhere around April and have not upgraded to the newest....

I then installed the Basement lock while on this firmware.  Both of mine just say Door Lock

I notified Vera Support of this and will report back what they say.