Author Topic: ALTHue : Feature Requests  (Read 4006 times)

Offline Peiloy

  • Sr. Newbie
  • *
  • Posts: 31
  • Karma: +0/-0
Re: ALTHue : Feature Requests
« Reply #195 on: July 10, 2018, 08:57:31 am »
If possible, can Hue dimmer switches be added in the future?

Offline rafale77

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1414
  • Karma: +71/-24
Re: ALTHue : Feature Requests
« Reply #196 on: July 10, 2018, 09:33:05 am »
If possible, can Hue dimmer switches be added in the future?

Not sure what you would want to do with the dimmer on the vera: it is a light controller. Why would you want to control it from another controller when you can control all the lights already?
openLuup (97 devices, 134 scenes, 20 apps) controlling HomeAss + VeraPlus (138 zwave nodes, 8 Zigbee nodes, 205 devices, 20 scenes , 2 app) Bridged to Homekit and Alexa. VeraPlus ExtRooted!

Offline bnflaherty

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
  • Karma: +0/-0
Maybe it's just me.. Or the rain.. or work from home today.. or it's Wednesday .. but just installed the new plugin on UI5 and it refuses to pair. I tried on a previous version but same issue.. and I'm sick of just using the Hue app ... I need my integration :)

to trouble shoot I can suggest this approach

1 describe your setup
2 enable debug mode on ALTHue device
3 reload luup engine
4 go to ALTHUE settings
5 make sure IP address is correct
6 press the pair button on the hub
7 press the pair button on the settings
8 remove debug mode on ALTHue device

if it fails,  get the log file from vera in /var/log/cmh covering the whole period ( step 2 to 8 ) and share so I can look at it

I'm good Now .. never did get it working then .. but today I took the jump and upgraded to UI7 .. Plugin Installed flawlessly :)

Offline Peiloy

  • Sr. Newbie
  • *
  • Posts: 31
  • Karma: +0/-0
Re: ALTHue : Feature Requests
« Reply #198 on: July 12, 2018, 09:38:58 pm »
If possible, can Hue dimmer switches be added in the future?

Not sure what you would want to do with the dimmer on the vera: it is a light controller. Why would you want to control it from another controller when you can control all the lights already?

In certain situations it?s applicable. For example, in my master bedroom I have recessed lighting that is on a zwave dimmer, but my side lamps and main light pendant are hue bulbs which are controlled by the hue dimmer. Right now I have to set up a scene to turn off the recessed lighting when the hue bulbs are off and to turn it back on when the bulbs are on. This poses two problems. 1) I don?t have direct control of the recessed light dimming as the scenes are for a fixed value. 2) there is a delay between the hue lights turning on and off and the recessed turning on and off. Sometimes the Vera doesn?t fire the scene and the recessed lights stay on or off as the case may be.

Offline rafale77

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1414
  • Karma: +71/-24
Re: ALTHue : Feature Requests
« Reply #199 on: July 13, 2018, 09:48:36 am »
If possible, can Hue dimmer switches be added in the future?

Not sure what you would want to do with the dimmer on the vera: it is a light controller. Why would you want to control it from another controller when you can control all the lights already?

In certain situations it?s applicable. For example, in my master bedroom I have recessed lighting that is on a zwave dimmer, but my side lamps and main light pendant are hue bulbs which are controlled by the hue dimmer. Right now I have to set up a scene to turn off the recessed lighting when the hue bulbs are off and to turn it back on when the bulbs are on. This poses two problems. 1) I don?t have direct control of the recessed light dimming as the scenes are for a fixed value. 2) there is a delay between the hue lights turning on and off and the recessed turning on and off. Sometimes the Vera doesn?t fire the scene and the recessed lights stay on or off as the case may be.

I am still scratching my head as I don't understand how controlling the hue dimmer would help any of these two problems.
The delay between the hue light and zwave is a vera/zwave network problem. I have a vera similar setup with scenes triggering both and the inconsistency is all due to the vera poor handling of the zwave network. Control of the dimming of the recessed light is easy to fix it is all coding of your scene. Controlling the hue dimmer will not help. What you are trying to control is the dimming of your zwave dimmer.
openLuup (97 devices, 134 scenes, 20 apps) controlling HomeAss + VeraPlus (138 zwave nodes, 8 Zigbee nodes, 205 devices, 20 scenes , 2 app) Bridged to Homekit and Alexa. VeraPlus ExtRooted!

Offline CaptainMoody

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
  • Karma: +0/-0
Re: ALTHue : Feature Requests
« Reply #200 on: July 24, 2018, 06:00:01 am »
I have just installed this plugin and it all works flawlessly.

I have some Innr GU10 downlights (https://www.amazon.co.uk/Innr-Smart-Dimmable-Compatible-Ecosystem/dp/B01LT9UK7I) in my system that can be added to the "works with" list.  :)

Offline Alealvag

  • Newbie
  • *
  • Posts: 7
  • Karma: +0/-0
Support for the Osram outdoor plug
« Reply #201 on: September 02, 2018, 03:01:56 pm »
Hello,

It would be great if we could control the Osram outdoor plug that is compatible with Hue

I currently have 2 plugs that are recognised as dimmable lights. I am able to turn them on via the altHue plugin. But not possible to turn off.

Thanks!

Andreas

Offline amg0

  • Moderator
  • Master Member
  • *****
  • Posts: 3100
  • Karma: +206/-8
Re: Support for the Osram outdoor plug
« Reply #202 on: September 03, 2018, 05:16:47 am »
Hello,

It would be great if we could control the Osram outdoor plug that is compatible with Hue

I currently have 2 plugs that are recognised as dimmable lights. I am able to turn them on via the altHue plugin. But not possible to turn off.

Thanks!

Andreas
I do not have it so makes it impractical to support, can you give the althue data tab export and try to see which command is the on off using Philips api tester http://<bridge ip address>/debug/clip.html
 as explained here : https://developers.meethue.com/documentation/getting-started

Offline Alealvag

  • Newbie
  • *
  • Posts: 7
  • Karma: +0/-0
Re: Support for the Osram outdoor plug
« Reply #203 on: September 03, 2018, 08:10:07 am »
Hello,

It would be great if we could control the Osram outdoor plug that is compatible with Hue

I currently have 2 plugs that are recognised as dimmable lights. I am able to turn them on via the altHue plugin. But not possible to turn off.

Thanks!

Andreas
I do not have it so makes it impractical to support, can you give the althue data tab export and try to see which command is the on off using Philips api tester http://<bridge ip address>/debug/clip.html
 as explained here : https://developers.meethue.com/documentation/getting-started


I'll give that a go and revert back here with my findings!

Offline Alealvag

  • Newbie
  • *
  • Posts: 7
  • Karma: +0/-0
Re: Support for the Osram outdoor plug
« Reply #204 on: September 03, 2018, 01:56:20 pm »
Hello,

It would be great if we could control the Osram outdoor plug that is compatible with Hue

I currently have 2 plugs that are recognised as dimmable lights. I am able to turn them on via the altHue plugin. But not possible to turn off.

Thanks!

Andreas
I do not have it so makes it impractical to support, can you give the althue data tab export and try to see which command is the on off using Philips api tester http://<bridge ip address>/debug/clip.html
 as explained here : https://developers.meethue.com/documentation/getting-started


I'll give that a go and revert back here with my findings!

I have now used the Philips API tester and command {"on":false} and {"on":true} turns the device on and off. I believe that the problem is that it is recognised in altHue as a dimmable device... But I am not sure.

This the way it looks in altHue data now with the plug turned off. When turned on the state below says: "on": true

"5": {
      "productname": "On/Off plug",
      "capabilities": {
        "streaming": {
          "renderer": false,
          "proxy": false
        },
        "control": [],
        "certified": false
      },
      "manufacturername": "OSRAM",
      "swversion": "V1.04.90",
      "state": {
        "reachable": true,
        "mode": "homeautomation",
        "alert": "none",
        "on": false
      },
      "config": {
        "function": "functional",
        "direction": "omnidirectional",
        "archetype": "classicbulb"
      },
      "swupdate": {
        "state": "notupdatable"
      },
      "name": "Outdoor lightning veranda",
      "type": "On/Off plug-in unit",
      "modelid": "Plug 01",
      "uniqueid": "7c:b0:3e:aa:00:ab:31:ba-03"
    }
« Last Edit: September 03, 2018, 02:01:17 pm by Alealvag »

Offline amg0

  • Moderator
  • Master Member
  • *****
  • Posts: 3100
  • Karma: +206/-8
Re: ALTHue : Feature Requests
« Reply #205 on: September 03, 2018, 06:16:10 pm »
can you please try v1.41 from https://github.com/amg0/ALTHue ?

Offline Alealvag

  • Newbie
  • *
  • Posts: 7
  • Karma: +0/-0
Re: ALTHue : Feature Requests
« Reply #206 on: September 04, 2018, 02:59:13 am »
can you please try v1.41 from https://github.com/amg0/ALTHue ?

I downloaded the updated LUA file from Github and uploaded to my vera.

And I am glad to say that it works as expected now. I have checked to see that the true and false values changes in the altHue data tab, it does. I have also checked to see that it updates in the Hue app and it does. It also works the other way around if I use the Hue app to control my lights and switches.


Thank you very much! Sent a donation your way :)

Regards
Andreas


Offline amg0

  • Moderator
  • Master Member
  • *****
  • Posts: 3100
  • Karma: +206/-8
Re: ALTHue : Feature Requests
« Reply #207 on: September 04, 2018, 04:54:11 am »
can you please try v1.41 from https://github.com/amg0/ALTHue ?

I downloaded the updated LUA file from Github and uploaded to my vera.

And I am glad to say that it works as expected now. I have checked to see that the true and false values changes in the altHue data tab, it does. I have also checked to see that it updates in the Hue app and it does. It also works the other way around if I use the Hue app to control my lights and switches.


Thank you very much! Sent a donation your way :)

Regards
Andreas
thx a lot, well appreciated plus now we can add a new supported device in the list

Offline AndyPlus

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
  • Karma: +0/-0
Re: ALTHue : Feature Requests
« Reply #208 on: October 12, 2018, 06:22:47 pm »
Thanks for an excellent plugin!

I had issues connecting my Vera plus and Hue bridge 2 and followed the suggested steps:
"

Quote
to trouble shoot I can suggest this approach:
1 describe your setup
2 enable debug mode on ALTHue device
3 reload luup engine
4 go to ALTHUE settings
5 make sure IP address is correct
6 press the pair button on the hub
7 press the pair button on the settings
8 remove debug mode on ALTHue device"

To read out the log i used the following apporach:
"http://XXX.XXX.XXX.XXX/cgi-bin/cmh/log.sh?Device=LuaUPnP"        Replace xxx with your IP.
Found it at:
https://www.vesternet.com/resources/application-notes/apnt-32/

Found the following logged error, despite a very distinct pushing of the button on the hub:
"luup_log:230: ALTHUE: error: New User is not accepted by the bridge, did you press the Link button on the Bridge ? : link button not pressed"

The "hue essentials" app can send "virtual push button":
https://www.reddit.com/r/Hue/comments/7sszdw/hue_bridge_virtual_button_press/

The Virtual push button did the trick and the Hue bridge connected to vera plus!   :)

Could it be so simple that the button is broken?

Regards,
Andy






Offline amg0

  • Moderator
  • Master Member
  • *****
  • Posts: 3100
  • Karma: +206/-8
Re: ALTHue : Feature Requests
« Reply #209 on: October 15, 2018, 05:43:04 am »
Thanks for an excellent plugin!

I had issues connecting my Vera plus and Hue bridge 2 and followed the suggested steps:
"

Quote
to trouble shoot I can suggest this approach:
1 describe your setup
2 enable debug mode on ALTHue device
3 reload luup engine
4 go to ALTHUE settings
5 make sure IP address is correct
6 press the pair button on the hub
7 press the pair button on the settings
8 remove debug mode on ALTHue device"

To read out the log i used the following apporach:
"http://XXX.XXX.XXX.XXX/cgi-bin/cmh/log.sh?Device=LuaUPnP"        Replace xxx with your IP.
Found it at:
https://www.vesternet.com/resources/application-notes/apnt-32/

Found the following logged error, despite a very distinct pushing of the button on the hub:
"luup_log:230: ALTHUE: error: New User is not accepted by the bridge, did you press the Link button on the Bridge ? : link button not pressed"

The "hue essentials" app can send "virtual push button":
https://www.reddit.com/r/Hue/comments/7sszdw/hue_bridge_virtual_button_press/

The Virtual push button did the trick and the Hue bridge connected to vera plus!   :)

Could it be so simple that the button is broken?

Regards,
Andy

very weird, it does feel like a faulty push button on the philips hub.