Author Topic: Rainforest Automation Eagle ZigBee Smart Meter HAN Gateway Plugin  (Read 22797 times)

Offline wilme2

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1010
  • Karma: +18/-13
Re: Rainforest Automation Eagle ZigBee Smart Meter HAN Gateway Plugin
« Reply #75 on: November 30, 2016, 04:15:17 pm »
I'm using the code that is attached to the first post in this thread.  Is there anything newer somewhere?

No the 0.4 version is current AFAIK.  Back on this post (http://forum.micasaverde.com/index.php/topic,14767.msg160260.html#msg160260), I had the "nan" issue, but either I fixed it somehow and didn't post a follow-up, or I might still have the problem and not know it...

I thought it was related to Eagle firmware and one of the plug-in revisions (0.3?) fixed it...
Long Live UI5!

Offline jswim788

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 469
  • Karma: +22/-2
Re: Rainforest Automation Eagle ZigBee Smart Meter HAN Gateway Plugin
« Reply #76 on: December 02, 2016, 01:25:21 pm »
I realized my Eagle firmware is quite old.  I'm having it updated.  Hopefully that will fix the issue.  In the meantime I put some checks in for zero values and now I don't get any 'nan' data recorded.

Offline wilme2

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1010
  • Karma: +18/-13
Re: Rainforest Automation Eagle ZigBee Smart Meter HAN Gateway Plugin
« Reply #77 on: December 02, 2016, 01:30:01 pm »
I put in some triggers to see if I still have the Nan issue, and they have not alerted.  I think the Eagle firmware is the issue...

Sent from my SM-G900V using Tapatalk

Long Live UI5!

Offline jswim788

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 469
  • Karma: +22/-2
Re: Rainforest Automation Eagle ZigBee Smart Meter HAN Gateway Plugin
« Reply #78 on: December 15, 2016, 12:45:22 am »
Rainforest said they updated my unit, yet I still see the zeros.  But now that I look at it, I'm not sure they really updated:

  <FWVersion>1.4.48 (6952)</FWVersion>
  <HWVersion>3.2.3</HWVersion>

I think that's old.  Need to check again with them.  Here's what I see it goes bad:

<InstantaneousDemand>
  <DeviceMacId>0xd8d5b90000000ea2</DeviceMacId>
  <MeterMacId>0x0013500200a58e59</MeterMacId>
  <TimeStamp>0x00000000</TimeStamp>
  <Demand>0x000000</Demand>
  <Multiplier>0x00000000</Multiplier>
  <Divisor>0x00000000</Divisor>
  <DigitsRight>0x00</DigitsRight>
  <DigitsLeft>0x00</DigitsLeft>
  <SuppressLeadingZero>N</SuppressLeadingZero>
</InstantaneousDemand>

Offline jswim788

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 469
  • Karma: +22/-2
Re: Rainforest Automation Eagle ZigBee Smart Meter HAN Gateway Plugin
« Reply #79 on: December 16, 2016, 02:45:32 pm »
Weird: the 5002 port and the XML logged shows the old firmware version.  But if I use the web interface to the gateway, it does indeed show the new firmware.  I'm guessing that Rainforest deprecated the 5002 port and isn't updating it anymore.  They want you to use their cloud service which has a documented interface.  Nevertheless port 5002 works fine for me as long as I filter out the occasional bogus value, so I'll probably continue with that for now.

Offline wilme2

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1010
  • Karma: +18/-13
Re: Rainforest Automation Eagle ZigBee Smart Meter HAN Gateway Plugin
« Reply #80 on: December 16, 2016, 02:51:13 pm »
Just so happens I installed the plug-in on a different Vera yesterday, using the 0.4 files from this thread, and it appears to work great - have not seen the nans.

I will check my Eagle firmware to confirm the version #...
Long Live UI5!

Offline xeinth

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 136
  • Karma: +1/-0
Re: Rainforest Automation Eagle ZigBee Smart Meter HAN Gateway Plugin
« Reply #81 on: March 11, 2017, 04:31:43 pm »
I've had a couple instances in the last 2 months where this plugin wil cause constant lip restarts.  If I clear the IP address out, the restarts go away.   When this happens, the eagle seems to have lost connectivity to its cloud service (not sure which is the cause and which is the effect), but after rebooting and re entering the IP address in the plugin all is happy again.

Not sure if anyone else has seen this, or what is causing the plugin to restart constantly.  Even if the eagle loses its cloud conncectivity, the plugin shouldn't need to fail in this way.

X

Offline IlDavo

  • Newbie
  • *
  • Posts: 3
  • Karma: +0/-0
Re: Rainforest Automation Eagle ZigBee Smart Meter HAN Gateway Plugin
« Reply #82 on: March 18, 2017, 07:38:04 pm »
Noob-alert:
Where does one obtain files for this plug-in? It's not listed on http://wiki.micasaverde.com/index.php/Luup_plugins_and_Luup_code#Plugins_and_code ?

Offline Brientim

  • Beta Testers
  • Sr. Hero Member
  • *****
  • Posts: 2494
  • Karma: +77/-7
Re: Rainforest Automation Eagle ZigBee Smart Meter HAN Gateway Plugin
« Reply #83 on: March 18, 2017, 07:42:18 pm »
Noob-alert:
Where does one obtain files for this plug-in? It's not listed on http://wiki.micasaverde.com/index.php/Luup_plugins_and_Luup_code#Plugins_and_code ?
See attachments on first post

Offline wilme2

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1010
  • Karma: +18/-13
Re: Rainforest Automation Eagle ZigBee Smart Meter HAN Gateway Plugin
« Reply #84 on: April 15, 2017, 11:23:37 am »
I filed a ticket with Rainforest to get upgraded to latest firmware, since I am on 1.4.23 (5099).  Will see how it impacts the plug-in, but I think others of you are already in firmware 2+...

https://rainforestautomation.com/wp-content/uploads/2015/11/EAGLE%20Upgrade%20Instructions.pdf
Long Live UI5!

Offline jswim788

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 469
  • Karma: +22/-2
Re: Rainforest Automation Eagle ZigBee Smart Meter HAN Gateway Plugin
« Reply #85 on: April 15, 2017, 12:04:50 pm »
I'm curious to know what you see as the version on the internal port.  As far as I can tell they want you to gather the information from their cloud service (which is indeed possible, but why not collect it locally?).

Offline wilme2

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1010
  • Karma: +18/-13
Re: Rainforest Automation Eagle ZigBee Smart Meter HAN Gateway Plugin
« Reply #86 on: April 15, 2017, 12:12:17 pm »
I put notes in my ticket about this plug-in and using the 5002 port.  Will see how they reply...

Sent from my SM-G900V using Tapatalk

Long Live UI5!

Offline jamac

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 64
  • Karma: +0/-1
Re: Rainforest Automation Eagle ZigBee Smart Meter HAN Gateway Plugin
« Reply #87 on: June 30, 2017, 05:54:32 am »
Love this plugin! Is there any way to reset the DeliveredKWH, ReceivedKWH and NetKWH variables back to zero? I'd like to create a scene that did this monthly so that I can see the monthly totals.
« Last Edit: June 30, 2017, 06:36:09 am by jamac »

Offline JJLINK

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
  • Karma: +0/-0
Re: Rainforest Automation Eagle ZigBee Smart Meter HAN Gateway Plugin
« Reply #88 on: July 08, 2017, 01:49:45 pm »
Has anyone figured out to pull in the Price/kWh from the Eagle? This would be very useful if Vera could act on time of use rate changes.

Offline jswim788

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 469
  • Karma: +22/-2
Re: Rainforest Automation Eagle ZigBee Smart Meter HAN Gateway Plugin
« Reply #89 on: July 09, 2017, 01:03:30 am »
Yes, you can pull the price data.  I can't test it as my utility doesn't populate this, but the way you can do it is to add a routine that uses "get_price" and parses the return XML in addition to the existing "get_usage_data".

Note that this plugin is using port 5002 which appears to be deprecated.  I get bogus data every once in a while from it.  Eventually I'd like to try to switch it over to using the standard port 80 server.  I don't know if the issues I see are related to port 80 or not.  Also, Rainforest seems to expect that you will use their cloud service to get the data.  There is a python program on github to do just that.